Zupa szparagowa z zielonymi szparagami to pyszny pomysł na wiosenny obiad. Dodatek kremowego serka topionego i gęstej śmietany odpowiadają za jej delikatny smak. Z kolei dzięki dużej ilości warzyw jest także pożywna i zdrowa. W zupie szparagowej znajdziemy nie tylko sezonowe zielone łodyżki, ale także marchewkę, por i ziemniaki.
Artur Rogalski
(średnia 4.45 z 183 głosów)
Warzywa: ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Z pora odcinamy zielone liście, kroimy wzdłuż na 4 części, dokładnie myjemy, a następnie kroimy w plasterki. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę.
Podsmażanie warzyw: w dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, a po 2–3 min dodajemy do niej por w plasterkach. Smażymy kolejne 3 min. Następnie dokładamy 15 g masła i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Całość podsmażamy ok. 5 min, mieszając składniki, aby nie przywarły.
Bulion: wlewamy do garnka z warzywami. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 min do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Szparagi: odłamujemy twarde końcówki, zielone łodygi myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do zupy (kiedy już inne warzywa są miękkie) i gotujemy przez ok. 2 min.
Serek topiony: kroimy na kilka mniejszych części i dodajemy do gotującej się zupy. Mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji.
Zupa szparagowa jest gotowa: podajemy ją z łyżką gęstej śmietany, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Porady
- Do zupy możemy dodać także białe szparagi – jednak tę odmianę należy wcześniej obrać z łyka. Zielonych szparagów nie trzeba obierać.
- Jeśli chcemy dodać śmietanę bezpośrednio do zupy, musimy ją wcześniej zahartować. Najpierw mieszamy śmietanę w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy 2 łyżki gorącego bulionu, ponownie mieszamy i dopiero w takiej formie przelewamy do zupy. Po raz kolejny mieszamy całość, aby nie było grudek.
- Warto na koniec posmakować, czy zupa szparagowa jest odpowiednio doprawiona. Zawsze można dodać szczyptę soli i pieprzu.
- Smak zupy w dużej mierze zależy od użytego bulionu – najlepiej przygotować go samodzielnie z dobrych jakościowo składników. Domowy bulion warzywny można zawekować i przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy.
Przepis na zupę szparagową można modyfikować zgodnie z rodzinnymi preferencjami. Poniżej najbardziej popularne warianty:
Smacznym wariantem jest również zupa krem ze szparagów. Najczęściej przygotowujemy ją z białej odmiany, ale możemy sięgnąć także po zielone szparagi, które są znacznie łatwiejsze w obróbce. Do kremu wybieramy młode i jędrne łodygi, które łatwiej będzie zmiksować.
Krem szparagowy możemy podać z makaronem, domowymi kluseczkami, grzanką ziołową z piekarnika lub minigrzankami z chleba tostowego.
Zarówno do zupy z zielonych, jak i białych szparagów możemy, zamiast śmietany i serka, dodać mleko kokosowe. W ten sposób w zupie nie będzie składników pochodzenia zwierzęcego, dzięki czemu będzie odpowiednia także dla osób na diecie wegańskiej.
Wykluczenie nabiału jest także ukłonem w stronę osób ze skazą białkową lub nietolerancją laktozy. Do zupy szparagowej z mlekiem kokosowym świetnie pasuje przyprawa curry, tarty imbir lub odrobina soki z limonki.
Komentarze