Zupa szparagowa

Sezon na szparagi jest krótki, więc zupa szparagowa powinna od razu zagościć na naszym stole! Nie musi być to krem - zupa szparagowa podobnie jak jarzynowa może mieć widoczne składniki.

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.29 z 17 głosów)

Składniki

  • 1 pęczek szparagów
  • ½ litra bulionu warzywnego
  • 6 łyżek usiekanego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • sól
  • ½ łyżeczki cukru

Przygotowanie

  1. Szparagi oczyścić w wierzchnich włókien za pomocą ostrego nożyka lub obieraczki - tak przygotowujemy białe szparagi. Szparagi zielone wystarczy umyć i ułamać twardsze końcówki. Przekroić na kawałki ( każdy szparag na 3 kawałek ). Włożyć do garnka , zalać bulionem , dodać cukier i szczyptę soli . Gotować 30 minut na małym gazie. Wyjąć łyżką cedzakową szparagi.
  2. W małym garnuszku roztopić masło. Wsypać koper i smażyć mieszając 2 minuty. Dodać mąkę , zamieszać. Powoli wlewać śmietankę, a następnie wywar z gotowania szparagów. Ogrzewać zupę mieszając aż zgęstnieje.
  3. Ze szparagów wybrać górne części z łebkami i włożyć w całości do zupy. Z pozostałych części szparagów "wycisnąć" za pomocą noża miękki środek, odrzucając włókniste części . Miąższ szparagowy włożyć do zupy ( oczywiście można przetrzeć szparagi przez sito. Zupa szparagowa gotowa!
warzywa szparagi obiad zupa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze