REKLAMA

Szpinak z jajkiem

Szpinak z jajkiem to najprostszy pomysł na zdrowy i pyszny posiłek. To danie idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację, a nawet lekki obiad. Choć składa się tylko z kilku prostych składników, aby było idealnie smaczne, należy odpowiednio je doprawić. Jak to zrobić? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na szpinak z jajkiem!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Potrawy z jajek

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 174 głosów)


Kroki przygotowania:

  • szpinak 1.

    Szpinak z patelni: Świeży szpinak myjemy i lekko osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę z czosnkiem. Kiedy już lekko się zarumienią, dorzucamy do nich liście szpinaku i wszystko razem podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • szpinak z jajkiem 2.

    Szpinak z jajkiem: W szpinakowym sosie robimy małe wgłębienia, w które ostrożnie wbijamy jajka, tak aby żółtka się nie rozpadły. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy wszystko aż białka jaj się zetną. Gotowe danie podajemy na ciepło z ugotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. 

Porady

  • Przepis na szpinak z jajkiem to pyszny pomysł na piątkowy obiad. Aby danie było bardziej sycące, można podawać je z gotowanymi ziemniakami, makaronem czy kopytkami. Dobrze smakuje też w towarzystwie ryżu lub kaszy.
  • Szpinak z jajkiem można podać jako eleganckie weekendowe śniadanie dla całej rodziny. Można podać je na dużej patelni prosto na stół do podziału dla wszystkich. Wystarczy przygotować do niego tosty, grzanki, świeże bułeczki lub po prostu kromki dobrego pieczywa.
  • To danie można przygotować zarówno ze świeżych liści szpinaku, jak i z mrożonego szpinaku w kostkach. Obie wersje będą równie smaczne i zdrowe. 
  • Inną wersją tego przepisu jest szpinak z jajkiem gotowanym. Sos szpinakowy przygotowujemy tak samo, jednak zamiast wbijać do niego jajka i razem wszystko dusić, podajemy go na talerz i układamy na nim ugotowane na twardo jajka.

Notka redakcyjna

Szpinak z jajkiem – dodatki

Klasycznym dodatkiem, który idealnie pasuje do szpinaku jest feta. Jeśli jednak nie macie do pod ręką lub wolicie inne gatunki sera, możecie zastąpić go innym dowolnym typem. Sprawdzą się tu zarówno sery miękkie, jak i twarde. Możemy użyć serów pleśniowych, ricotty, mascarpone, a nawet zwykłego twarogu. Najsmaczniejszymi połączeniami, które z pewnością zgra się ze smakiem szpinaku będą parmezan, cheddar i mozzarella. 

Delikatny w smaku szpinak doskonale współgra z wyrazistymi dodatkami, dlatego warto dodać do niego składniki pełne umami, takie jak grzyby, oliwki czy suszone pomidory. Idealną parą dla szpinaku będzie też wędzony lub pieczony łosoś. Jeśli jesteście fanami mięsa, szpinak z jajkiem możecie urozmaicić pokrojonym w kostkę boczkiem lub szynką.

Aby szpinak z jajkiem był bardziej aromatyczny, warto dodać do niego świeże lub suszone zioła. Najlepiej sprawdzi się tu bazylia, oregano, tymianek i zioła prowansalskie. Jeśli natomiast chodzi o przyprawy, do szpinaku idealnie pasuje gałka muszkatołowa, ale także odrobina kurkumy, curry czy papryka słodka. Dla odrobiny ostrości warto dodać też szczyptę płatków chilli.

Co zrobić ze szpinaku? Inne pomysły na dania ze szpinakiem

Szpinak to jeden z ulubionych składników, jakie wykorzystujemy w naszych kuchniach. Możemy używać go do wszelkiego rodzaju farszy do pierogów, ravioli, naleśników, cannelloni czy lazanii. Szpinak doskonale sprawdzi się jako nadzienie do tarty na spodzie z ciastka kruchego lub francuskiego, a także jako sos do makaronów, kluseczek czy risotto.

Szpinak ze śmietaną będzie też świetnym dodatkiem do pieczonych i smażonych mięs oraz ryb. Duszony szpinak doskonale zastąpi tradycyjne buraczki na ciepło, zasmażaną kapustę czy marchewkę w groszkiem. 

W wersji fit, świeży szpinak możemy wykorzystać jako bazę do sałatek. Po połączeniu go z ulubionymi warzywami, jajkiem, mięsem czy rybami otrzymamy pełnowartościowy, a przy tym lekki posiłek. Szczególnie wartymi przetestowania przepisami są sałatka ze szpinakiem i jajkiem, sałatka ze szpinakiem i fetą lub sałatka ze szpinakiem i truskawkami.

Innym pomysłem na niskokaloryczną przekąskę jest smakowity koktajl lub zielone smoothie. Łącząc zielone liście ze słodkimi owocami i jogurtem lub mlekiem roślinnym, zakamuflujemy szpinakowy smak, tworząc zdrowy i pyszny orzeźwiający napój.

Szpinak można wykorzystać również w deserach! W wersji na słodko polecamy przygotować ciasto szpinakowe leśny mech. Ten deser zawsze robi wielkie wrażenie i zachwyca każdego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy