Szparagi z jajkiem sadzonym to wspaniałe połączenie, które zachwyci niejedno podniebienie. Najczęściej serwujemy je na śniadanie z kromką świeżego chleba. Jednak równie dobrze smakuje z dodatkiem ugotowanych, młodych ziemniaków. Szparagi z jajkiem w takiej wersji stanowią świetny pomysł na lekki i zdrowy obiad.
Adobe Stock
(średnia 4.51 z 164 głosów)
Szparagi: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. Są one wyjątkowo delikatne, więc nie trzeba ich obierać.
Smażenie: rozgrzewamy patelnię, wrzucamy 30 g masła i podgrzewamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy szparagi i smażymy je przez 10–15 minut. Pamiętajmy, żeby co jakiś czas je obracać. Gdy warzywa lekko się zarumienią i będą miękkie, odkładamy je na talerz.
Jajka sadzone ze szparagami: na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałą ilość masła. Każde jajko wbijamy do oddzielnej miseczki. Następnie wykładamy je na patelnię i smażymy przez 4 minuty. Na końcu układamy je na usmażonych szparagach.
Podanie: gotowe danie podajemy w towarzystwie pomidorków.
Porady
- Szparagi z jajkiem sadzonym możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem, posiekanym szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszką, a nawet rzeżuchą. Składniki te świetnie komponują się z potrawą.
- Masło klarowane z powodzeniem zastąpimy olejem roślinnym np. rzepakowym, kokosowym bądź smalcem. W ostateczności możemy użyć również zwykłego masła. Jednak w takiej sytuacji należy uważać, żeby nie podgrzewać go zbyt długo – jest ono mniej odporne na wysoką temperaturę.
- Do przygotowania potrawy używamy młodych, świeżych szparagów. Takie warzywa powinny być jędrne, zielone o neutralnym zapachu i zamkniętych główkach.
- Polecamy wybrać świeże jajka pochodzące z chowu ekologicznego bądź od kur z wolnego wybiegu. Produkty takie są oznaczone cyfrą 0 lub 1.
- Jeśli nie przepadamy za smażonymi szparagami, możemy je ugotować. W takim wydaniu będą mniej kaloryczne i delikatniejsze w smaku.
- Danie możemy przygotować również z dodatkiem białych szparagów. Należy jednak zaznaczyć, że odznaczają się one włóknistą skórką. W związku z tym po umyciu warzyw trzeba je obrać.
Szparagi z jajkiem sadzonym możemy przygotować z dodatkiem wielu smacznych składników. W ten sposób nie tylko wzbogacimy smak potrawy, ale również sprawimy, że będzie ona bardziej sycąca. Polecamy wykonać je z:
Ponadto gotowe danie warto podać w towarzystwie:
Szparagi z jajkiem sadzonym możemy również upiec. To świetna opcja, jeśli planujemy przygotować danie dla większej ilości osób. W takiej sytuacji umyte oraz osuszone szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym. Pokrywamy je bardzo cienkimi plasterkami masła klarowanego. Całość pieczemy przez kilka minut w 220°C. Następnie wyjmujemy naczynie z warzywami, wbijamy do niego jajka i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 2–3 minuty. Gotowe danie podajemy w towarzystwie pieczywa lub gotowanych ziemniaków. To świetny pomysł na lekki i szybki obiad.
Komentarze