Szparagi w boczku z jajkiem sadzonym

Jednym z najlepszych dodatków do szparagów jest jajko z płynnym żółtkiem i boczek lub długodojrzewająca szynka - wiemy to nie od dziś. Zestaw uzupełnią młode ziemniaki.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 164 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg białych szparagów
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • 1 kg młodych kartofli
  • kilka łodyżek koperku
  • 15 dag wędzonego boczku w plastrach
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Szparagi w boczku z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy końcówki. Wkładamy do płytkiego naczynia z osłodzoną i osoloną wodą.
  • Kartofle myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kopru ok. 20 min.
  • Do płaskiego garnka zlewamy wodę ze szparagów i doprowadzamy ją do wrzenia, po czym wkładamy szparagi i gotujemy 10 min. Wyjmujemy je z wody, po 3–4 owijamy plasterkiem boczku, ewentualnie spinamy wykałaczką.
  • Rozgrzewamy 1–2 łyżki masła i obsmażamy pęczki szparagów ze wszystkich stron, aż boczek będzie chrupiący.
  • Jajka smażymy na maśle. Kartofle osączamy. Szczypiorek siekamy, mieszamy ze skórką z cytryny, solą, świeżo mielonym pieprzem i wrzucamy na resztę masła, aż się roztopi.
  • Wiązki szparagów podajemy z jajkiem sadzonym i kartofelkami, wszystko polewamy maślanym sosem ze szczypiorkiem i tartą skórką cytrynową.

Porady

Zobacz też: szparagi pieczone z dipem boczkowym


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy