Szpinak zapiekany z mielonym mięsem

Ocena:

4.51 (201)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Szpinak idealnie sprawdza się jako farsz do placków, tart i pieczonych pierogów. Tym razem prezentujemy przepis na szpinak zapiekany z mielonym mięsem w cieście filo.

Składniki:

  • czosnek  2 ząbki

  • mięso mielone  500 g

  • masło  50 g

  • gorgonzola  200 g

  • szpinak  400 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • rozmaryn  5 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • ciasto filo  4 szt.

  • oliwa z oliwek  30 ml

Szpinak zapiekany z mielonym mięsem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: rozgrzewamy do temp. 220°C.

  • Krok 2:

    Farsz: oliwę podgrzewamy z rozmarynem na dużej patelni, dodajemy mięso i smażymy przez 3 min. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką, aby je rozdrobnić. Dodajemy starty czosnek i smażymy kolejne 2 min. Wrzucamy szpinak baby i podgrzewamy jeszcze 3 min, mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • Krok 3:

    Ciasto filo: jeden płat rozkładamy w naczyniu do zapiekania tak, aby jego brzegi wystawały na zewnątrz. Smarujemy go odrobiną stopionego masła. W podobny sposób postępujemy z pozostałymi płatami ciasta.

  • Krok 4:

    Wypełnienie: wkładamy do naczynia farsz mięsno-szpinakowy. Środek posypujemy pokruszoną gorgonzolą i zakrywamy zwisającym ciastem, układając je dekoracyjnie.

  • Krok 5:

    Pieczenie: wierzch zapiekanki skrapiamy resztą stopionego masła i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pieczemy 10–15 min, uważając, by ciasto się nie spaliło. 

Porady

Szpinak jest idealnym źródłem magnezu, który jest zalecany dla osób żyjących w stresie. Magnez obniża podatność na stres i ma właściwości uspokajające.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne