Anna Galuhn

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

Ocena:

4.51 (173)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami idealnie sprawdza się jako lekkie samodzielne danie. Możemy ją zabrać do pracy na lunch lub podać na kolację. Zrównoważona słodko–słona kompozycja jest banalnie prosta do wykonania. Podstawą jest świeży młody szpinak, dojrzałe truskawki i ser feta. Smak sałatki z truskawkami i szpinakiem przełamują orzechy włoskie. Całość uzupełnia słodki winegret z miodem.

Składniki:

  • szpinak  100 g

  • truskawki  150 g

  • feta  50 g

  • orzechy włoskie  30 g

  • musztarda  10 g

  • miód  10 ml

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • sok z cytryny  15 ml

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Szpinak: myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

  • Krok 2:

    Truskawki: myjemy, osuszamy i wycinamy szypułki. Następnie kroimy je na połówki.

  • Krok 3:

    Dodatki: fetę kruszymy na małe kawałki lub kroimy w kostkę. Orzechy pozbawiamy łupin i również kroimy na małe kawałki.

  • Krok 4:

    Sos: w osobnej miseczce mieszamy musztardę z miodem do momentu, aż połączą się w spójną całość. Dodajemy oliwę i sok z cytryny. Ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Krok 5:

    Kompozycja: na talerzu układamy szpinak, na wierzch kładziemy pokrojone truskawki. Całość posypujemy pokruszoną fetą i posiekanymi drobno orzechami.

  • Krok 6:

    Sałatka ze szpinakiem i truskawkami jest gotowa: polewamy ją sosem tuż przed podaniem.

Porady

  • W naszej propozycji polewamy sałatkę musztardowo–miodowym sosem winegret, ale równie dobrze sprawdzi się oliwa zmieszana z octem balsamicznym.
  • Sałatkę można dodatkowo posypać świeżo zmielonym pieprzem.
  • Zamiast sera fety możemy dodać ostrzejszą gorgonzolę lub lazur.
  • Z kolei w łagodniejszej wersji sprawdzi się kozi ser biały lub mozzarella.
  • Orzechy możemy wymienić na pestki słonecznika lub prażone płatki migdałów.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami – propozycje dodatków

Słodko–słony zestaw możemy podkręcić dodatkiem kilku ciekawych składników:

  • pomarańczy – obieramy je dokładnie z twardej skórki i białego albedo, które znajduje się tuż pod nią. Cząstki kroimy na mniejsze kawałki, np. w plasterki,
  • suszonych pomidorów – kroimy w cienkie paseczki. Do sałatki najlepiej sprawdzą się suszone pomidory w oliwie,
  • awokado – to świetny dodatek, który sprawi, że sałatka będzie bardziej sycąca. Pyszny, lekko orzechowy smak mają dojrzałe i miękkie owoce,
  • arbuza – idealnie komponuje się z truskawkami. Sprawia, że sałatka jest bardziej soczysta i apetycznie wygląda. Możemy go pokroić w kostkę lub wydrążyć miąższ przy pomocy małej barmańskiej kulkownicy.

Sałatkę możemy przygotować także w wersji z grillowanym serem halloumi, kozim serem lub grillowanym tofu.

Do czego pasuje sałatka ze szpinakiem i truskawkami?

Jeśli mamy ochotę na chrupiący dodatek, wystarczy podać świeżą francuską bagietkę lub grzanki ziołowe. Kolorowa sałatka z truskawkami i młodym szpinakiem będzie także świetnym uzupełnieniem dań z grilla, takich jak:

Orzeźwiające napoje do sałatki ze szpinakiem i truskawkami

Z lekką sałatką z truskawkami świetnie współgrają następujące napoje:

W takim towarzystwie sałatka z truskawkami i szpinakiem idealnie sprawdzi się podczas wieczornych przyjęć na świeżym powietrzu. Jeśli impreza ma charakter stand party, warto przygotować ją w mniejszych porcjach, np. na bambusowych łódeczkach.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne