Sałatka ze szpinakiem i truskawkami idealnie sprawdza się jako lekkie samodzielne danie. Możemy ją zabrać do pracy na lunch lub podać na kolację. Zrównoważona słodko–słona kompozycja jest banalnie prosta do wykonania. Podstawą jest świeży młody szpinak, dojrzałe truskawki i ser feta. Smak sałatki z truskawkami i szpinakiem przełamują orzechy włoskie. Całość uzupełnia słodki winegret z miodem.
Getty/iStock
(średnia 4.51 z 172 głosów)
Szpinak: myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Truskawki: myjemy, osuszamy i wycinamy szypułki. Następnie kroimy je na połówki.
Dodatki: fetę kruszymy na małe kawałki lub kroimy w kostkę. Orzechy pozbawiamy łupin i również kroimy na małe kawałki.
Sos: w osobnej miseczce mieszamy musztardę z miodem do momentu, aż połączą się w spójną całość. Dodajemy oliwę i sok z cytryny. Ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Kompozycja: na talerzu układamy szpinak, na wierzch kładziemy pokrojone truskawki. Całość posypujemy pokruszoną fetą i posiekanymi drobno orzechami.
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami jest gotowa: polewamy ją sosem tuż przed podaniem.
Porady
- W naszej propozycji polewamy sałatkę musztardowo–miodowym sosem winegret, ale równie dobrze sprawdzi się oliwa zmieszana z octem balsamicznym.
- Sałatkę można dodatkowo posypać świeżo zmielonym pieprzem.
- Zamiast sera fety możemy dodać ostrzejszą gorgonzolę lub lazur.
- Z kolei w łagodniejszej wersji sprawdzi się kozi ser biały lub mozzarella.
- Orzechy możemy wymienić na pestki słonecznika lub prażone płatki migdałów.
Słodko–słony zestaw możemy podkręcić dodatkiem kilku ciekawych składników:
Sałatkę możemy przygotować także w wersji z grillowanym serem halloumi, kozim serem lub grillowanym tofu.
Jeśli mamy ochotę na chrupiący dodatek, wystarczy podać świeżą francuską bagietkę lub grzanki ziołowe. Kolorowa sałatka z truskawkami i młodym szpinakiem będzie także świetnym uzupełnieniem dań z grilla, takich jak:
Z lekką sałatką z truskawkami świetnie współgrają następujące napoje:
W takim towarzystwie sałatka z truskawkami i szpinakiem idealnie sprawdzi się podczas wieczornych przyjęć na świeżym powietrzu. Jeśli impreza ma charakter stand party, warto przygotować ją w mniejszych porcjach, np. na bambusowych łódeczkach.
Komentarze