Ciasto Leśny mech

Ciasto leśny mech to niezwykle atrakcyjny pod względem wizualnym deser, który przy tym jest bardzo smaczny. Jego najbardziej zaskakującym składnikiem jest szpinak, który nadaje całości charakterystycznego i głębokiego koloru. Ciasto leśny mech serwuje się z kremem, przygotowanym ze śmietanki kremówki i cukru pudru. Ważną rolę odgrywają również świeże owoce – w naszym przepisie rekomendujemy wykorzystać truskawki, ale równie dobrze sprawdzą się także porzeczki, maliny, borówki czy też owoce granatu.  Jak przygotować ciasto leśny mech? Poniżej podajemy przepis (również na deser w wersji bezglutenowej). 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

leśny mech

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 151 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Szpinak mrożony 1.

    Przepis na ciasto leśny mech zaczynamy od rozmrożenia szpinaku (jeśli wykorzystujemy mrożony) lub umycia go i osuszenia (jeśli wykorzystujemy świeży) i zblendowania go na gładką masę. Dalej jajka ubijamy z cukrem pudrem na gęstą puszystą masę. Cały czas je ubijając, powoli wlewamy olej, a także dodajemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia i całość miksujemy przez chwilę na najniższych obrotach. Na końcu przygotowania ciasta leśny mech dodajemy zblendowany szpinak, całość delikatnie mieszamy, a następnie przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. godzinę (do tzw. suchego patyczka).

  • Truskawki - krojone 2.

    Upieczone ciasto leśny mech studzimy, po czym przekrajmy na dwa blaty na wysokość ok. ¾ ciasta. Górą część ciasta kruszymy, a dolą umieszczamy ponownie na blasze. Na końcu zajmujemy się masą do ciasta leśny mech – kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, wykładamy na ciasto, a na wierzchu kładziemy pokruszone ciasto i pokrojone truskawki. 

Porady

  • Ważnym elementem naszego wypieku – w naszym przepisie na ciasto leśny mech rekomendujemy przygotować ją na bazie śmietany kremówki i cukru pudru. Jednakże z powodzeniem możemy przygotować również ciasto leśny mech z mascarpone, który warto ubić ze słodką śmietanką – dzięki temu masa będzie puszysta.
  • Do przygotowania ciasta leśny mech dobrze sprawdzi się zarówno świeży, jak i mrożony szpinak. Jeśli zdecydujemy się na tę pierwszą opcję, to należy pamiętać, by wcześniej go dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Natomiast, jeśli chcemy przygotować ciasto leśny mech ze szpinakiem mrożonym, to należy pamiętać o konieczności usunięcia nadmiaru wody. 
  • Ciasto leśny mech dobrze sprawdzi się na letnich przyjęciach na świeżym powietrzu. Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie tego wypieku w sezonie letnim, to nie należy zapominać o dekoracji ze świeżych owoców. Dobrze sprawdzą się truskawki (jak w naszym przepisie), maliny, borówki, porzeczki czy też owoce granatu. Największą popularnością cieszy się leśny mech z malinami, które dzięki swojej kwaskowatości świetnie komponują się ze słodkim wypiekiem. 
  • Jeśli zależy nam na przygotowaniu ciasta leśny mech na dużej blasze, to należy podwoić proporcje z naszego przepisu. 

Notka redakcyjna

Ciasto leśny mech to niezwykle efektowny deser, który świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach i spotkaniach rodzinnych. Jest to również dobry sposób na to, by przemycić nieco wartościowego szpinaku do swojej diety. To właśnie dzięki niemu ciasto leśny mech ma charakterystyczny zielony kolor. Opcjonalnie możemy go zastąpić również jarmużem albo też iść drogą na skróty i dodać do ciasta zielonego barwnika. 

Ciasto leśny mech – bezglutenowe 

Ciasto leśny mech można przygotować również w wersji bezglutenowej – w takim przypadku należy zastąpić mąkę pszenną mąką bezglutenową np. ryżową, owsianą czy kokosową. Ciasto szpinakowe leśny mech w wersji bezglutenowej przygotowujemy z: mrożonego szpinaku (450 g), jajek (4 szt.), soli (3 g), cukru (250 g), oleju (200 ml), mąki bezglutenowej (500 g), proszku do pieczenia bezglutenowego (15 g) oraz octu (20 ml). Z kolei do przygotowania masy potrzebujemy śmietany 36% (400 ml), cukru pudru (40 g), mascarpone (250 g), soku z cytryny (40 ml), skórki z cytryny (10 g), a do dekoracji ciasta leśny mech truskawek lub innych owoców. 

Ciasto:  Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej. Łatwiej będzie je rozkroić i skruszyć. Szpinak rozmrażamy, w razie konieczności blendujemy/rozdrabniamy i mocno odciskamy. 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy kolejno cały czas miksując żółtka, cukier oraz na przemian przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i olej. Na końcu dolewamy łyżkę octu (nie będzie wyczuwalny w cieście, a zneutralizuje smak proszku do pieczenia) oraz partiami szpinak. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w 180° C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy. Ciasto rozkrawamy na dwie części. Dolny blat powinien być nieco grubszy od górnego. Górę rozkruszamy. 

Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy aż uzyskamy łagodne pagórki. Partiami dodajemy mascarpone oraz sok i skórkę z cytryny. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem i miksujemy jeszcze chwilkę do połączenia składników. 
Spód ciasta wkładamy do formy do pieczenia. Krem nakładamy na ciasto szpinakowe i równo rozsmarowujemy. Na wierzch równo rozsypujemy skruszoną część ciasta. Dość mocno dociskamy. Dekorujemy truskawkami lub innymi owocami sezonowymi (najlepiej jagodowymi). Schładzamy przed podaniem.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy