Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech prezentuje się wspaniale, a do tego jest niezwykle smaczne. Kluczowym i nieco zaskakującym składnikiem jest szpinak, który nadaje całości charakterystycznego, głębokiego zielonego koloru. Deser przełożony jest kremem, przygotowanym ze śmietanki kremówki i cukru pudru. Ważną rolę odgrywają również świeże owoce – w naszym przepisie rekomendujemy wykorzystać truskawki, ale równie dobrze sprawdzą się także porzeczki, maliny, borówki lub owoce granatu. Poniżej podajemy przepis, również na deser w wersji bezglutenowej.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

leśny mech

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 151 głosów)

Ciasto leśny mech - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Szpinak: zaczynamy od rozmrożenia szpinaku (jeśli wykorzystujemy mrożony) lub umycia go i osuszenia (jeśli wykorzystujemy świeży), następnie blendujemy go na gładką masę.

  • 2.

    Ciasto leśny mech przepis: przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na gęstą puszystą masę, aż zmieni kolor prawie na biały. Cały czas je ubijając, powoli wlewamy olej, a także dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy przez chwilę na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy zblendowany szpinak, całość delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopniu Celsjusza. Następnie przelewamy ciasto do blachy i pieczemy przez ok. 60 minut, do suchego patyczka.

  • 3.

    Przygotowanie warstw ciasta: upieczony leśny mech studzimy, po czym kroimy na dwa blaty, na wysokości ok. ¾ ciasta. Górną, cieńszą, część kruszymy i odkładamy, a dolną umieszczamy ponownie na blasze.

  • 4.

    Krem do ciasta: mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, przez ok. 10 minut. Po koniec dodajemy cukier puder, mieszamy do połączenia składników.

  • 5.

    Układanie warstw: kremówkę wykładamy na dolną część ciasta. Wierzch posypujemy, wcześniej przygotowanymi, okruszkami. Truskawki kroimy w plasterki i ozdabiamy nimi ciasto.

Porady

  • Do przygotowania ciasta leśny mech dobrze sprawdzi się szpinak zarówno świeży, jak i mrożony szpinak. Jeśli zdecydujemy się na tę pierwszą opcję, to należy pamiętać, by wcześniej go dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Jeśli chcemy przygotować deser z mrożonym, to należy pamiętać o konieczności usunięcia nadmiaru wody, po rozmrożeniu.
  • Alternatywną wersją przygotowania deseru jest ciasto leśny mech z mascarpone. Wystarczy ubić śmietanę kremówkę na sztywną masę z cukrem pudrem (jak w przepisie powyżej), a następnie dodawać do niej partiami serek. Dzięki temu krem będzie bardziej zwarty i sycący.
  • Do dekoracji dobrze sprawdzą się truskawki (jak w naszym przepisie), maliny, borówki, porzeczki czy też owoce granatu – polecane zwłaszcza zimą, gdy sezonowe owoce nie są dostępne. Największą popularnością cieszy się leśny mech z malinami, które dzięki swojej kwaskowatości świetnie komponują się ze słodkim wypiekiem.
  • Jeśli chcemy zrobić ciasto leśny mech na dużą blachę, to należy podwoić proporcje z naszego przepisu.

Notka redakcyjna

Ciasto leśny mech – zdrowie na talerzu

Ciasto leśny mech to niezwykle efektowny deser, który świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach i spotkaniach rodzinnych. Jest to również dobry sposób na to, by przemycić nieco wartościowego szpinaku do swojej diety, zwłaszcza dziecięcej. To właśnie dzięki niemu deser ma charakterystyczny zielony kolor. Opcjonalnie możemy go zastąpić również jarmużem albo też iść drogą na skróty i dodać do ciasta zielony barwnik spożywczy.


Jeśli zależy nam na naprawdę zdrowej wersji ciasta, to warto zamienić cukier na erytrol, który jest niskokaloryczny. Sprawdzi się też ksylitol, ale ma on więcej kalorii i w dużej ilości może mieć właściwości przeczyszczające.


Ciasto leśny mech – bezglutenowe

Ciasto leśny mech można przygotować również w wersji bezglutenowej – w takim przypadku należy zastąpić mąkę pszenną mąką bezglutenową np. ryżową, owsianą czy kokosową. Przy czym ta ostatnia nieco wpłynie na smak wypieku.


Ciasto szpinakowe leśny mech w wersji bezglutenowej przygotowujemy z: mrożonego szpinaku (450 g), jajek (4 szt.), soli (3 g), cukru (250 g), oleju (200 ml), mąki bezglutenowej (500 g), proszku do pieczenia bezglutenowego (15 g) oraz octu (20 ml).


Krem z mascarpone: śmietana 36% (400 ml), cukier puder (40 g), mascarpone (250 g), sok z cytryny (40 ml), skórka z cytryny (10 g).


Do dekoracji ciasta leśny mech: truskawki lub inne, drobne owoce.


Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej. Łatwiej będzie je rozkroić i skruszyć. Szpinak rozmrażamy, w razie konieczności blendujemy/rozdrabniamy i mocno odciskamy.


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy kolejno cały czas miksując żółtka, cukier oraz na przemian przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i olej. Na końcu dolewamy łyżkę octu (nie będzie wyczuwalny w cieście, a zneutralizuje smak proszku do pieczenia) oraz partiami szpinak. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w 180° C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy. Ciasto kroimy na dwie części. Dolny blat powinien być nieco grubszy od górnego. Górę rozkruszamy.


Masa: dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy mascarpone oraz sok i skórkę z cytryny. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem i miksujemy jeszcze chwilkę do połączenia składników.

Spód ciasta wkładamy do formy do pieczenia. Krem nakładamy na ciasto szpinakowe i rozsmarowujemy. Na wierzch równo rozsypujemy skruszoną część ciasta. Dość mocno dociskamy. Dekorujemy truskawkami lub innymi owocami sezonowymi (najlepiej jagodowymi). Schładzamy przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy