Ciasto leśny mech (lub leśne runo) prezentuje się wspaniale, a do tego jest niezwykle smaczne. Kluczowym i nieco zaskakującym składnikiem jest szpinak, który nadaje całości zielony kolor. Deser przełożony jest kremem śmietankowym, który efektownie kontrastuje z barwą ciasta. Ważną rolę odgrywa również dekoracja, czyli świeże, słodkie i kwaskowe owoce. Ciasto leśny mech z mascarpone to piękna, wiosenna ozdoba wielkanocnego stołu.
Adobe Stock
(średnia 4.52 z 153 głosów)
Przygotowanie: jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę otoczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i blendujemy na jednolite purée. Owoc granatu przekrajamy na pół i wyjmujemy z niego pestki.
Zielony biszkopt: przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę, aż zmieni kolor prawie na biały. Cały czas je ubijając, powoli wlewamy olej, a następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy przez chwilę na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy szpinak. Całość delikatnie mieszamy łyżką.
Pieczenie: masę na ciasto leśny mech przelewamy do tortownicy i pieczemy przez 40 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krem śmietanowy: serek mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier puder ubijamy na sztywno przez około 10 minut. Pamiętajmy, że składniki powinny być dobrze schłodzone.
Układanie warstw: upieczony leśny mech przekrajamy wzdłuż na dwa blaty, na wysokości około ¾ ciasta. Górną, cieńszą część rozdrabniamy, a dolną umieszczamy ponownie w foremce lub na paterze. Wykładamy na nią krem z mascarpone. Wierzch posypujemy zielonymi okruszkami.
Dekoracja: ciasto leśne runo ozdabiamy pestkami granatu i borówkami.
Porady
- Zielone ciasto mech możemy przygotować zarówno ze świeżego, jak i mrożonego szpinaku. Jeśli zdecydujemy się na tę pierwszą opcję, powinniśmy go wcześniej dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Gdy robimy deser z mrożonego warzywa, pamiętajmy, żeby pozbyć się nadmiaru wody po rozmrożeniu.
- Krem śmietankowy sprawia, że deser ma przyjemną konsystencję i pięknie się prezentuje dzięki kontrastującym barwom. Ciasto leśny mech z mascarpone to gęsta i sycąca propozycja. Jeśli wolimy bardziej puszyste kremy, masę do przełożenia zielonego biszkoptu możemy także zrobić wyłącznie z bitej śmietany. Warto wtedy jednak ustabilizować ją żelatyną.
- Do dekoracji dobrze sprawdzą się borówki i owoce granatu (jak w naszym przepisie), ale świetną ozdobę stanowią także porzeczki, poziomki lub truskawki – polecane zwłaszcza latem, w pełni sezonu. Największą popularnością cieszy się leśny mech z malinami, których kwaskowatość doskonale komponuje się ze słodkim wypiekiem.
- Jeśli chcemy zrobić ciasto leśny mech na dużą blachę, wystarczy, że podwoimy proporcje z naszego przepisu.
Owocowa wkładka w postaci galaretki sprawia, że ciasto zielony mech zyskuje nowy wymiar, nie tylko estetyczny, ale także smaku i konsystencji. Kwaskowa, żelowa warstwa dodaje wypiekowi świeżości i delikatności. Jest to dobre rozwiązanie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców. Mrożone maliny, truskawki lub jagody świetnie sprawdzą się jako baza do galaretki. Możemy także przyrządzić z nich frużelinę. Wystarczy podgrzać je z cukrem i zagęścić mąką ziemniaczaną lub kisielem w proszku. Takie ciasto leśny mech na bogato możemy przyozdobić pestkami granatu, które da się kupić przez cały rok, lub liofilizowanymi owocami.
Ciasto leśny mech z mascarpone to niezwykle efektowny deser, który świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach i spotkaniach rodzinnych. Jest to również dobry sposób na to, żeby przemycić nieco wartościowego szpinaku do diety, zwłaszcza dzieci. To właśnie dzięki niemu deser ma charakterystyczny zielony kolor. Możemy go zastąpić jarmużem, który zalicza się do grupy produktów superfood, co oznacza, że ma niezwykle cenne składniki odżywcze. Nie polecamy chodzenia na skróty i dodawania do biszkoptu zielonego barwnika spożywczego. Cała magia wypieku polega na tym, że wykorzystujemy kolory natury. Jeśli zależy nam na jeszcze zdrowszej, niskokalorycznej wersji ciasta, warto zamienić cukier na erytrol lub ksylitol.
Zielony placek leśny mech możemy przygotować również w wersji dla osób chorujących na celiakię lub nietolerujących białka zawartego w ziarnach zbóż. Taki biszkopt bezglutenowy będzie równie smaczny. Wystarczy jedynie zastąpić mąkę pszenną gotową mieszanką stworzoną specjalnie do tego celu lub użyć takich produktów jak:
Weźmy jednak pod uwagę, że niektóre mąki, takie jak kokosowa lub migdałowa, wpłyną nieco na smak wypieku. Nie powinno to jednak stanowić problemu, ponieważ orzechowe nuty dobrze komponują się z owocami i kremem śmietankowym.
Komentarze