REKLAMA

Kopytka ze szpinakiem

Kopytka ze szpinakiem to pomysł na warzywną wersję popularnego dania. Kluseczki są delikatne, mięciutkie, po prostu przepyszne! Zobacz, jak zrobić kopytka ze szpinakiem oraz sos pomidorowy. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kopytka

Czas przygotowania:
45min.
Kalorie:
250 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.58 z 152 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki praska 1.

    Przygotowanie ziemniaków: ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Przestudzamy, przeciskamy przez praskę.

  • Szpinak smażony 2.

    Obróbka szpinaku: jeśli używamy świeżego szpinaku - blanszujemy go w gorącej i zimnej wodzie, a następnie blendujemy. Mrożony szpinak przesmażamy na patelni, aż odparuje z niego woda.

  • Surowe kopytka ze szpinakiem 3.

    Przestudzony szpinak łączymy z masą ziemniaczaną, doprawiając połową łyżeczki soli (2,5g). Dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy gładką masę. Formujemy wałki, kroimy na mniejsze lub większe kawałki, obtaczamy lekko w mące.

  • Osolony wrzątek 4.

    Gotowanie: wodę zagotowujemy, solimy (2,5 g = pół łyżeczki) i partiami gotujemy kopytka. Będą gotowe, jak raz się zagotują i wypłyną na powierzchnię. Wyciągamy łyżką cedzakową. 

  • Kopytka ze szpinakiem 5.

    Podawanie kopytek: kopytka szpinakowe serwujemy na gorąco ze startym serem - np. parmezanem lub grana padano i świeżym pieprzem. Do smaku pasuje też przesmażona na maśle świeża szałwia.

Kalorie: 250

Porady

  • Ziemniaki oraz szpinak, z których robimy kopytka należy dokładnie wystudzić. 
  • Nie wyrabiaj ciasta na kopytka zbyt długo, ponieważ zrobi się rzadkie. Składniki powinny być wymieszane, ale nie trzeba zagniatać ciasta jak w przypadku pierogów.  
  • Chcąc uzyskać smaczne kopytka, sięgnij po ziemniaki typu C – to mączyste odmiany, których miąższ po ugotowaniu jest suchy i sypki. Jedną z najbardziej znanych odmian ziemniaków mączystych jest Bryza. 
  • Na kopytka świetnie nadają się ziemniaki, które ugotowaliśmy w nadmiarze na inne danie - takie "zerowaste" gotowanie ułatwi plan w kuchni.
  • Kopytka możemy podać też następnego dnia od gotowania - wystarczy je przesmażyć lub zapiec pod kołderką z mozzarelli - będą pyszne!
  • Kopytka ze szpinakiem mogą być osobnym daniem lub też dodatkiem do dań mięsnych (szczególnie tych przygotowywanych z sosem). Idealnie pasują do bitek wołowych, gulaszu, domowych surówek i ogórków kiszonych. 
  • Kopytka ze szpinakiem to danie, które może zachęcić dziecko do jedzenia warzyw. 
     

Notka redakcyjna

Który szpinak wybrać?


Do kopytek możesz użyć świeżego lub mrożonego szpinaku. Jeśli wybierasz świeży szpinak, sięgnij po małe i jędrne listki. Szpinak możesz zblanszować, jak w przepisie powyżej, albo udusić z czosnkiem i dokładnie zblendować. Jeśli dodasz czosnek do szpinaku, kopytka będą bardziej aromatyczne. Jeśli wolisz mrożony szpinak, duś go na małym ogniu do czasu, aż płyn wyparuje. Niezależnie od tego, po jaki szpinak sięgniesz, wystudź go przed połączeniem z ziemniakami. 


Sos do kopytek ze szpinakiem


Kopytka ze szpinakiem są delikatne i aromatyczne, najlepiej smakują z sosem. Przepisów na sos do kopytek jest wiele. Jednym z najczęściej robionych jest sos pomidorowy. Jak zrobić pomidorowy sos do kopytek ze szpinakiem? Umyj i obierz trzy pomidory. Wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Średnią cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, następnie zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i podsmażaj przez chwilę. Dodaj wcześniej przygotowane pomidory i dodaj szczyptę cukru, następnie dopraw solą, pieprzem i świeżą bazylią. Duś do czasu, aż pomidory się rozpadną. Do gotowego sosu dodaj kopytka, wyrównaj temperaturę dania, podawaj posypane parmezanem. Do sosu pomidorowego możesz użyć także pomidorów z puszki. Jeśli są całe, podziel je na mniejsze części, jeśli pokrojone zostaw w takiej postaci w jakiej są. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy