REKLAMA

Surówka z sałaty lodowej

Surówka z sałaty lodowej to udany zamiennik dla tradycyjnej surówki z kapusty. Apetycznie się prezentuje i wyśmienicie smakuje. Jest orzeźwiająca, chrupiąca, kolorowa i pasuje do wszystkiego. Nie można zarzucić jej też monotonii, wręcz przeciwnie. Zarówno pod względem dodatków warzywnych, jak i sosów, niesie ze sobą niezliczoną ilość wariantów. Jak zrobić surówkę z sałaty lodowej, która okaże się kulinarnym hitem?

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki Surówki

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.37 z 187 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Sałata lodowa 1.

    Przygotowanie warzyw: Sałatę lodową trzeba umyć i pokroić na kawałki lub rozerwać na kawałki dłońmi.  Umieścić w dużej misce. Następnie dodać pokrojonego w kostkę pomidora i pokrojone oliwki.

  • krojenie-ogórka 2.

    Doprawienie surówki: Następnie należy obrać i pokroić ogórka w kostkę, plasterki lub półplasterki. Potem seler naciowy trzeba pokroić w półplasterki i dołożyć do pozostałych warzyw. Na koniec trzeba doprawić oliwą z oliwek i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.  Surówka z sałaty lodowej jest gotowa do podania. 

Porady

Wyśmienity sos do surówki z sałaty lodowej

Idealna surówka z sałaty lodowej wymaga ostatecznego szlifu w postaci wyrazistego, pysznego sosu. Prosta, a zarazem bardzo udana opcja, to sos majonezowo-jogurtowy z dodatkiem aromatycznych ziół, takich jak tymianek, oregano, bazylia, pietruszka. Do surówki z sałaty lodowej możemy też przyrządzić: sos winegret, sos musztardowo-miodowy, sos słodko-kwaśny, sos jogurtowo-koperkowy.

Do czego podawać surówkę z sałaty lodowej? 

Mamy cały wachlarz możliwości – od typowych obiadów z mięsem i ziemniakami (albo ryżem, kaszą) w roli głównej, po potrawy z grilla czy dania typu shoarma. Surówka doskonale sprawdzi się także jako dodatek do kotlecików warzywnych, omletów na ostro i placków tortilla.

Notka redakcyjna

Surówka z sałaty lodowej do obiadu

Surówka z sałaty lodowej sprawdzi się zawsze, gdy szukamy ciekawego, niebanalnego dodatku do obiadu. Kiedy znudzą nam się zwyczajne surówki i jarzynki na ciepło, kiedy nie mamy zamiaru po raz kolejny serwować do obiadu mizerii, marynat czy ogórków kiszonych, z pomocą przychodzi surówka z sałaty lodowej, która urzeknie nas nietuzinkowym smakiem, lekkością, świeżością i wiosenną aurą.

Pomysły na surówkę z sałaty lodowej

Surówkę z sałaty lodowej możemy wykonać w wielu różnych wersjach, od minimalistycznej, dwu- lub trzyskładnikowej, po bogatą, naszpikowaną mnóstwem różnych dodatków. W najprostszym wariancie wystarczy do porwanej na kawałki sałaty lodowej dodać pokrojonego w kostkę pomidora lub posiekanego ogórka, sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszać. Tę wersję surówki zrobimy w ekspresowym tempie, więc to bardzo dobra opcja dla zabieganych.

Możemy też pokusić się o trochę bardziej rozbudowaną, obfitującą w rozmaite dodatki (niekoniecznie tylko warzywne) opcję surówki z sałaty lodowej. Szczególnie warto wypróbować takie składniki jak: papryka, kukurydza, czerwona fasola, groszek, starta marchewka, natka pietruszki, oliwki, rzodkiewki, czerwona cebula, seler naciowy, ser feta, ser kozi, winogrona, granat, pomarańcza, żurawina.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy