Kisiel

1 kolekcji przepisów

126 przepisów

Kisiel to bez wątpienia jeden z tych smakołyków, które niezwykle skutecznie przywodzą na myśl czasy dzieciństwa. Sklepowe półki dosłownie uginają się pod ciężarem torebek, których zawartość w kilka chwil pozwoli nam przyrządzić pyszny deser. Warto jednak wiedzieć, że ten wyśmienity przysmak każda z nas może przygotować w zaciszu własnej kuchni. Domowy kisiel z całą pewnością nie ustępuje gotowemu pod względem smaku, a nie znajdziemy w nim żadnych substancji konserwujących i innych niepożądanych dodatków. Taki deser przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym domownikom, tym bardziej, że można nadać mu praktycznie dowolny smak.
 

Przepisy z wykorzystaniem kiślu

Z czego można zrobić kisiel?

Kisiel domowy to pyszny, zdrowy i lekkostrawny przysmak, w którym nie znajdziemy żadnych ,,ulepszaczy". Choć w sklepach spożywczych możemy dosłownie przebierać w smakach tego deseru, bez dwóch zdań warto wypróbować przepis na kisiel całkowicie naturalny. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, więc żeby móc cieszyć się wspaniałym, owocowym smakiem, nie trzeba dysponować ponadprzeciętnym doświadczeniem kulinarnym.

Do przygotowania domowego kisielu posłużą nam owoce. Nadadzą się świeże, jak i mrożone, ale nie ma też żadnych przeciwwskazań przed zastąpieniem ich sokiem albo syropem owocowym. 

Które owoce będą najlepszym wyborem? W tym temacie panuje spora dowolność, bo pyszny, domowy kisiel możemy przygotować właściwie ze wszystkich owoców sezonowych. Lubisz delikatnie kwaśny smak agrestu? Świetnie, bez problemu możesz przygotować kisiel o właśnie takim smaku. A może wolisz naturalną słodycz truskawek, czereśni lub wiśni? Także te owoce nadają się do przygotowania naturalnego deseru, podobnie zresztą jak jabłka, gruszki, maliny, jagody i wiele innych. Nie ma żadnych przeciwwskazań przed łączeniem poszczególnych owoców, więc warto dopuścić do głosu swoją kulinarną wyobraźnię. Efekt może być zaskakujący.

Domowy kisiel

Barwniki, sztuczne aromaty, substancje słodzące, konserwanty - to wszystko wchodzi w skład kisielu, który znajdziemy na sklepowych półkach. Czytając skład tego typu produktów, większość z nas z pewnością zaczyna się zastanawiać, czy taki deser na pewno jest odpowiedni dla dzieci? Jeżeli chcesz mieć pewność, że na twój stół rzeczywiście trafia nie tylko pyszny, ale i zdrowy deser, postaw na naturalny kisiel. Gwarantujemy, że jego przygotowanie nie jest bardziej skomplikowane niż w przypadku sklepowego odpowiednika.

Domowy kisiel może mieć konsystencję rzadką, idealną do picia, lub gęstą. Podany w salaterce i udekorowany kawałkami świeżych owoców, listkami mięty lub bitą śmietaną smakuje wybornie i cieszy oko. Sam w sobie jest pysznym deserem, ale może też stanowić składnik bardziej złożonych przepisów. Opcji wykorzystania domowego kisielu jest nieskończenie wiele.  

Kisiel: przepisy 

Poza owocami lub sokiem owocowym, przepis na kisiel uwzględnia jeszcze trzy składniki: wodę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Dwa ostatnie można jednak bez przeszkód zastąpić znacznie zdrowszymi alternatywami. Nie ma bowiem żadnych przeciwwskazań, żeby domowy deser dosłodzić miodem. Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć siemienia lnianego. Ten ostatni składnik jest wyjątkowo pożądany w diecie osób cierpiących na dolegliwości żołądkowe, ale nie tylko. Wywar z nasion lnu dosłownie obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, obniża poziom złego cholesterolu, a ze względu na zawartość lignany i kwasu tłuszczowego ALA wykazuje też działanie przeciwnowotworowe. Poza tym kisiel z siemienia lnianego jest po prostu niezwykle smaczny i przygotujemy go równie łatwo co kisiel z mąki ziemniaczanej.

Zachęcamy do eksperymentowania ze smakami. Łącząc ze sobą poszczególne owoce, można uzyskać zachwycające kompozycje. Nuty smakowe można podkreślić odpowiednio dobranymi przyprawami. Cynamon świetnie sprawdzi się w domowym kisielu jabłkowym. Lubisz połączenie owocowej słodyczy z pikantnym tłem? Zatem dodaj do domowego kisielu korzeń imbiru, żeby otrzymać nie tylko pyszny, ale i rozgrzewający przysmak, który świetnie sprawdzi się w miesiącach zimowych.