Sok

53 przepisów

sok

Sok wyciśnięty w warunkach domowych smakuje wyśmienicie i z pewnością jest znacznie zdrowszy niż gotowy, dostępny w sklepach odpowiednik. Przygotowując napój w zaciszu własnej kuchni, mamy przecież kontrolę nie tylko nad całym procesem jego powstawania, ale także nad selekcją składników. Przy odrobinie wyobraźni, można przygotować niezwykle oryginalny napój, który nie tylko skutecznie ugasi pragnienie, ale i zaskoczy niecodziennym smakiem. Jak zrobić domowy sok? Nie ma w tym nic trudnego, wystarczy tylko wybrać odpowiednie składniki, a następnie - poddać je obróbce.   

Zalety domowych soków

Sok to jeden z najlepszych napojów na upalne dni, który nie tylko skutecznie nawadnia organizm i gasi uporczywe uczucie pragnienia, ale i smakuje wyśmienicie. To zdecydowanie lepszy wybór niż napoje gazowane, składające się głównie ze sztucznych aromatów i substancji konserwujących. Zalety soków można wymieniać w nieskończoność - są pyszne, dietetyczne, zdrowe (pod warunkiem, że mówimy o 100-procentowo naturalnych wyrobach, niedosładzanych i bez konserwantów), a dzięki temu, że dostarczają do organizmu wiele cennych mikroelementów, stanowią wartościowe uzupełnienie codziennej diety. 

Pomysły na sok

Nie można nie wspomnieć, że soki są też niezwykle łatwe w przygotowaniu, zwłaszcza jeżeli dysponujemy odpowiednim sprzętem kuchennym i odrobiną kulinarnej kreatywności. Domowy sok można przygotować praktycznie z dowolnych owoców. Wyciśnięty z pomarańczy jest regularnym towarzyszem śniadań w wielu polskich domach. Sok z aronii lub malin świetnie rozgrzewa nawet w najchłodniejsze dni, a sok jabłkowo-miętowy zapewnia solidną porcję orzeźwienia, tak bardzo pożądaną latem. 

Przygotowując domowy sok, warto sięgnąć po nieco mniej oczywiste połączenia. Sok z owoców kaktusa i pomarańczy (z opuncji lub figi indyjskiej) smakuje wybornie (docenią go przede wszystkim miłośnicy egzotycznych kompozycji) i doskonale gasi pragnienie. Łącząc pomidory, limonki i korzeń pietruszki ze szczyptą soli i kilkoma kroplami sosu Tabasco uzyskamy napój o niezwykle wyrazistym smaku, który dostarcza do organizmu kompleks witamin i uzupełnia poziom elektrolitów. To najlepsza recepta na nieprzyjemny poranek po hucznie przebalowanej nocy.
Do przygotowania domowego soku mogą posłużyć nam nie tylko owoce. Soki warzywne to prawdziwa bomba witaminowa i przy okazji są też całkiem pożywne. W tym kontekście nie należy dziwić się, że sięga po nie wiele osób stosujących dietę redukcyjną i stawiających na zdrowy styl życia. 

Jak zrobić domowy sok?

Przygotowanie domowego soku jest łatwe i szybkie. Najłatwiejszą obróbkę zapewniają cytrusy. W tym przypadku wystarczy tylko wycisnąć sok z owoców przy pomocy ręcznej wyciskarki. Warzywa i twardsze owoce będą jednak wymagały użycia ,,cięższego sprzętu". Dobrze sprawdzi się sokowirówka, ale jeżeli zależy nam na zachowaniu możliwie największej ilości składników odżywczych, lepszym wyborem będzie wolnoobrotowa wyciskarka do soku. Takie urządzenie lepiej poradzi sobie też z wydobywanie soku z zielonych warzyw liściastych. Trzeba jednak wiedzieć, że napój uzyskany z użyciem wyciskarki jest gęstszy i zawiera drobinki składników.

Jak długo można przechowywać świeży sok?

Sok najlepiej smakuje na świeżo, jednak nie jest to jedyny argument przemawiający za jego szybkim piciem. Trzeba pamiętać, że napój przygotowany w warunkach domowych jest pozbawiony substancji konserwujących, więc nawet w lodówce nie przetrwa zbyt długo. Uzyskany przy pomocy wyciskarki możemy przechowywać przez ok. 48 godzin. Jeżeli do jego wyciśnięcia użyjemy sokowirówki, najlepiej wypić go od razu. Wynika to z faktu, że taki sok dość szybko ulega utlenieniu.