Koktajl
3 kolekcji przepisów
307 przepisów

Koktajl to smaczny, zdrowy i pożywny napój, którego nie może zabraknąć w diecie osób dbających o linię. Można go przygotowywać na wiele sposobów, dlatego nigdy się nie znudzi. Przedstawiamy główne rodzaje koktajli, a także inspiracje na ich przygotowanie
Przepisy na koktajl

Arbuzowe smoothie to łatwy i szybki napój na ochłodę. Z dodatkiem białego rumu powstanie oryginalny letni drink. Spróbuj na spotkanie w gronie znajomych.
Arbuzowe smoothie

Łatwy, szybki przepis na orzeźwiające smoothie bowl o smaku pina colada. Całość nie tylko pięknie się prezentuje, ale też pysznie smakuje! Wegańska smoothie bowl pina colada to propozycja na śniadanie lub deser.
Smoothie bowl pina colada

Smoothie ze szpinakiem to inne określenie na koktajl ze szpinakiem. Najpopularniejsze smoothie ze szpinakiem to połączenie banana, szpinaku i soku jabłkowego. Na wiosnę warto sobie zrobić parodniowy zielony detoks.Nie ma lepszego sposobu na przełamanie wiosennego przesilenia. Smoothie ze szpinakiem doskonale sprawdzi się jako przekąska na drugie śniadanie lub zdrowy podwieczorek.
Smoothie ze szpinakiem

Łatwy, szybki, pikantny koktajl szpinak i jalapeno. Zielone smoothie z dodatkiem ostrej papryczki i kolendry przez autorkę zostało nazwane "Ostry Shrek". W przepisie użyto wody kokosowej, liście mięty i dojrzały owoc mango. Warto spróbować!
Koktajl Szpinak Jalapeno

Mango smoothie to zdrowa, słodka przekąska w ciągu dnia. Możecie ją zabrać do szkoły, albo jako drugie śniadanie do pracy. Waniliowe mleko migdałowe sprawia, że przepis jest odpowiedni dla osób nietolerujących laktozy lub wegan. Dodatkowo słodkości nadaje sok ananasowy. Świeży imbir wymieszany z imbirem kandyzowanym nadaje smoothie intensywnego smaku. Słoneczny kolor mango smoothie wpływa korzystnie na poprawę humoru.
Mango smoothie

Zdrowe drugie śniadanie lub pomysł na przekąskę to koktajl bananowo-kawowy. Przepis pochodzi z książki Kasi Dziurskiej "Moje życie z Hashimoto i SIBO".
Koktajl bananowo-kawowy

Szampan nadaje się świetnie do drinków. Musujące bąbelki sprawiają, że koktajle wydają się lżejsze. Ten drink na bazie szampana na pewno zasmakuje wszystkim imprezowiczom.
Drink "Różowa róża"

Smoothie z mango i kurkumą to bardzo łatwa i szybka przekąska z dodatkiem ananasa. Napój z dodatkiem kurkumy usprawnia pracę mózgu i oczyszcza organizm.
Smoothie z mango i kurkumą

Smoothie buraczano-truskawkowe to szybkie i lekkie śniadanie bogate w białko, węglowodany, witaminy i przeciwutleniacze. To dobry sposób, aby zdrowo zacząć dzień.
Smoothie buraczano-truskawkowe

Mango Lassi czyli tradycyjny napój kuchni Indyjskiej. Przepyszny, orzeźwiający i smakowity! Mango Lassi najlepiej robić z dojrzałego owocu i jogurtu, a na koniec doprawić kardamonu.
Mango Lassi

Pożywne i kolorowe smootie bowl z owoców warto podać z jadalnymi kwiatami. Pięknie się prezentuje, doskonale smakuje i pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie.
Smoothie bowl z jadalnymi kwiatami

Koktajl z zieloną herbatą

Czy tofu można dodać do koktajlu? Oczywiście! Zawiera dużo wapnia, a jego neutralny smak nie wpłynie na smak koktajlu.
Koktajl z truskawkami i tofu

Koktajl z ananasem i pieprzem cayenne

Koktajl jaglano-kokosowy
Rodzaje koktajli
Koktajl w tradycyjnej wersji to połączenie owoców z nabiałem – najczęściej mlekiem, jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką. Wyróżniamy również koktajl smoothie, który przygotowuje się bez użycia nabiału. Bazę napoju stanowią w tym przypadku owoce i/lub warzywa. Cechą charakterystyczną smoothie jest jego kremowa i gładka konsystencja. Można ją uzyskać np. dzięki dodaniu banana lub awokado. Jeszcze innym rodzajem koktajlu jest shake, czyli napój będący połączeniem owoców nabiału i lodów – zwykle w formie sorbetów. Shaki dzielą się na alkoholowe oraz bezalkoholowe.
Z czego koktajl można zrobić w swojej domowej kuchni? Nie tylko z owoców, warzyw i nabiału, lecz także wielu innych dodatków. Aby napój był zdrowszy i bardziej pożywny, można dodać do niego różnego rodzaju nasiona i ziarna, np. siemię lniane, sezam, płatki owsiane czy pestki z dyni. Świetnie w koktajlach smakują również suszone owoce, które dodają słodkości – daktyle, morele, śliwki, figi czy rodzynki. Do słodzenia warto także używać syropu z agawy, syropu daktylowego, miodu, ksylitolu czy erytrytolu. Nabiał w koktajlu można zastąpić roślinnym napojem, np. na bazie orzechów, migdałów, soi czy wiórków kokosowych.
W czym robić koktajle?
Koktajle można robić w blenderze kielichowym, za pomocą blendera ręcznego, miksera lub robota kuchennego. Do przygotowywania shake’ów najlepiej nadaje się szybkoobrotowy blender kielichowy z funkcją kruszenia lodu.
Pomysły na koktajle owocowe
Odżywcze koktajle można przygotować z różnych owoców – zarówno twardych, jak i miękkich. Pyszny w smaku wychodzi chociażby shake bananowy z bitą śmietaną, lodami waniliowymi i mlekiem kokosowym. Warto podać go podczas luźnej imprezy ze znajomymi. Arbuzowe smoothie świetnie sprawdza się upalnym latem, kiedy szukamy orzeźwienia. Napój ten doskonale komponuje się z granatem, czerwoną porzeczką, truskawkami i limonką.
Miłośnikom kawy do gustu powinien przypaść koktajl bananowo-kawowy. Napój ten jest bardzo szybki w przygotowaniu, aromatyczny i wyrazisty w smaku. Świetnie smakuje z dodatkiem awokado, kakao, wiórków kokosowych i cynamonu. Warto przygotować go jako deser, przekąskę pomiędzy posiłkami czy podwieczorek. Wychodzi bardzo kremowy i gładki. Najlepiej udekorować go za pomocą listków świeżej mięty.
Banan świetnie komponuje się również z czekoladą, czego przykładem jest koktajl czekoladowy z lodami. Powstaje on z połączenia banana i lodów waniliowo-czekoladowych. Na sam koniec warto posypać koktajl wiórkami czekoladowymi. Za koktajlem w tej wersji przepadają zwłaszcza dzieci, którym warto przygotować go z okazji Dnia Dziecka, urodzin, imienin czy zakończenia roku szkolnego.
Wyjątkowo oryginalny pomysł na koktajl owocowy to smoothie bowl z jadalnymi kwiatami. Napój ten wygląda niezwykle apetycznie i pięknie prezentuje się na stole. Najlepiej smakuje w połączeniu z orzechami, gruszką, jabłkiem, mango oraz pestkami granatu.
Przepisy na warzywne koktajle
Wyjątkowo odżywcze koktajle wychodzą również z dodatkiem warzyw. Są one polecane zwłaszcza w trakcie diety oczyszczającej, np. doktor Ewy Dąbrowskiej. Przepisy na koktajle warzywne uwzględniają zwłaszcza miękkie warzywa, takie jak np. sałata, kapusta, szpinak czy papryka. Warto łączyć warzywa z owocami, dzięki czemu koktajl będzie smaczniejszy.
Smoothies to świetny sposób, aby podać dzieciom zdrowe warzywa w atrakcyjnych dla nich formie. Są one produktem pełnym witamin, błonnika, minerałów, enzymów trawiennych oraz innych cennych składników odżywczych.Niezwykle atrakcyjnie na stole prezentuje się zwłaszcza zielony koktajl – można go uzyskać poprzez dodanie do napoju szpinaku oraz kiwi.
Artykuły powiązane
Koktajle na urodę, na kaca, na nadciśnienie - 12 przepisów na zdrowe i pyszne napoje
Wydaje się, że zrobienie owocowego napoju to banał. Owoce, trochę wody, ewentualnie odrobina dodającego słodyczy miodu. Tymczasem sztuka łączenia składników, by zwiększyć ich działanie to wyższa szkoła jazdy. Agata Ziemnicka w książce "Soki i koktajle w minutę" zdradza swoje patenty na napoje.
Blender kielichowy w kuchni - pomocnik nie tylko do koktajli
Blender kielichowy to małe AGD, które coraz częściej można spotkać w polskich kuchniach. O ile blender ręczny łatwo schowamy do szuflady, o tyle to blender kielichowy rozprawi się bezbłędnie z większą porcją owoców, warzyw, a także nabiałem czy składnikami zupy. W cyklu "Dobre rzeczy" podpowiadamy, jak wybrać idealny blender kielichowy.
Koktajle odchudzające na wiosnę i lato - proste przepisy w kilka chwil
Koktajle to pyszny i prosty sposób na wsparcie procesu odchudzania. Dla uzyskania najlepszego efektu i pozbycia się nadprogramowych kilogramów postawmy na sezonowe produkty i sprawdzone połączenia. Oto kilka trików na koktajle odchudzające.
Agata Ziemnicka: Dążę do prostoty
Agata Ziemnicka, dietetyczka i psycholożka. Uważa, że „zwyczajna” żywność może być też pokarmem dla duszy. Sama zaczyna dzień od soku. – To znak dla organizmu: „widzę cię i dbam o ciebie” – przekonuje. W wywiadzie dla magazynu "Moje Gotowanie" opowiedziała Dorocie Filipkowskiej nie tylko o sokach i koktajlach z książki "Soki i koktajle w minutę".
Pyszne resztki w kuchni, czyli sposoby na niemarnowanie jedzenia
Zazwyczaj robimy zakupy żywieniowe „na zapas”. Wiele osób odczuwa niepokój, że może czegoś zabraknąć, kupuje impulsywnie albo chce jak najrzadziej wychodzić z domu. W takich momentach dobrze znać kilka patentów na wykorzystanie smacznych resztek. Podpowiadamy, jak gotować bez wyrzutów sumienia.