Koktajl

3 kolekcji przepisów

63 przepisów

StockFood_11990304_Layout_Raspberry_Smoothie_in_a_Glass_Fresh_Raspberries-min

Koktajl to smaczny, zdrowy i pożywny napój, którego nie może zabraknąć w diecie osób dbających o linię. Można go przygotowywać na wiele sposobów, dlatego nigdy się nie znudzi. Przedstawiamy główne rodzaje koktajli, a także inspiracje na ich przygotowanie

Przepisy na koktajl

Rodzaje koktajli 

Koktajl w tradycyjnej wersji to połączenie owoców z nabiałem – najczęściej mlekiem, jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką. Wyróżniamy również koktajl smoothie, który przygotowuje się bez użycia nabiału. Bazę napoju stanowią w tym przypadku owoce i/lub warzywa. Cechą charakterystyczną smoothie jest jego kremowa i gładka konsystencja. Można ją uzyskać np. dzięki dodaniu banana lub awokado. Jeszcze innym rodzajem koktajlu jest shake, czyli napój będący połączeniem owoców nabiału i lodów – zwykle w formie sorbetów. Shaki dzielą się na alkoholowe oraz bezalkoholowe. 

Z czego koktajl można zrobić w swojej domowej kuchni? Nie tylko z owoców, warzyw i nabiału, lecz także wielu innych dodatków. Aby napój był zdrowszy i bardziej pożywny, można dodać do niego różnego rodzaju nasiona i ziarna, np. siemię lniane, sezam, płatki owsiane czy pestki z dyni. Świetnie w koktajlach smakują również suszone owoce, które dodają słodkości – daktyle, morele, śliwki, figi czy rodzynki. Do słodzenia warto także używać syropu z agawy, syropu daktylowego, miodu, ksylitolu czy erytrytolu. Nabiał w koktajlu można zastąpić roślinnym napojem, np. na bazie orzechów, migdałów, soi czy wiórków kokosowych.  

W czym robić koktajle? 

Koktajle można robić w blenderze kielichowym, za pomocą blendera ręcznego, miksera lub robota kuchennego. Do przygotowywania shake’ów najlepiej nadaje się szybkoobrotowy blender kielichowy z funkcją kruszenia lodu.

Pomysły na koktajle owocowe

Odżywcze koktajle można przygotować z różnych owoców – zarówno twardych, jak i miękkich. Pyszny w smaku wychodzi chociażby shake bananowy z bitą śmietaną, lodami waniliowymi i mlekiem kokosowym. Warto podać go podczas luźnej imprezy ze znajomymi. Arbuzowe smoothie świetnie sprawdza się upalnym latem, kiedy szukamy orzeźwienia. Napój ten doskonale komponuje się z granatem, czerwoną porzeczką, truskawkami i limonką.

Miłośnikom kawy do gustu powinien przypaść koktajl bananowo-kawowy. Napój ten jest bardzo szybki w przygotowaniu, aromatyczny i wyrazisty w smaku. Świetnie smakuje z dodatkiem awokado, kakao, wiórków kokosowych i cynamonu. Warto przygotować go jako deser, przekąskę pomiędzy posiłkami czy podwieczorek. Wychodzi bardzo kremowy i gładki. Najlepiej udekorować go za pomocą listków świeżej mięty.

Banan świetnie komponuje się również z czekoladą, czego przykładem jest koktajl czekoladowy z lodami. Powstaje on z połączenia banana i lodów waniliowo-czekoladowych. Na sam koniec warto posypać koktajl wiórkami czekoladowymi. Za koktajlem w tej wersji przepadają zwłaszcza dzieci, którym warto przygotować go z okazji Dnia Dziecka, urodzin, imienin czy zakończenia roku szkolnego.

Wyjątkowo oryginalny pomysł na koktajl owocowy to smoothie bowl z jadalnymi kwiatami. Napój ten wygląda niezwykle apetycznie i pięknie prezentuje się na stole. Najlepiej smakuje w połączeniu z orzechami, gruszką, jabłkiem, mango oraz pestkami granatu. 

Przepisy na warzywne koktajle

Wyjątkowo odżywcze koktajle wychodzą również z dodatkiem warzyw. Są one polecane zwłaszcza w trakcie diety oczyszczającej, np. doktor Ewy Dąbrowskiej. Przepisy na koktajle warzywne uwzględniają zwłaszcza miękkie warzywa, takie jak np. sałata, kapusta, szpinak czy papryka. Warto łączyć warzywa z owocami, dzięki czemu koktajl będzie smaczniejszy.

Smoothies to świetny sposób, aby podać dzieciom zdrowe warzywa w atrakcyjnych dla nich formie. Są one produktem pełnym witamin, błonnika, minerałów, enzymów trawiennych oraz innych cennych składników odżywczych. Niezwykle atrakcyjnie na stole prezentuje się zwłaszcza zielony koktajl – można go uzyskać poprzez dodanie do napoju szpinaku oraz kiwi.