Dżem z jagód to sposób na to, żeby jak najdłużej cieszyć się smakiem tych wyjątkowych owoców leśnych. Przygotowanie go jest bardzo proste. Sprawdzi się jako dodatek do naleśników, deserów, wypieków i kanapek. Oprócz pysznego smaku ma również szereg właściwości zdrowotnych. Warto, żeby zagościł wśród zapasów na zimę. Zobaczcie, jak zrobić dżem jagodowy. To jedne z najsmaczniejszych przetworów, jakie kiedykolwiek jedliście.
Adobe Stock
Jagody: oczyszczamy z listków i ogonków, a następnie dokładnie myjemy i osuszamy. Przekładamy owoce do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem.
Gotowanie: stawiamy garnek z jagodami na kuchence. Podgrzewamy je najpierw na dużym ogniu i doprowadzamy je do wrzenia, a potem na mniejszym, przez około 30 minut. Mieszamy masę owocową co jakiś czas, żeby nie przywarła do dna.
Dżem z jagód: przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy przez 15 minut na mokro – w garnku z wodą. Odstawiamy gotowy dżem jagodowy do góry dnem na blacie kuchennym do całkowitego wystudzenia.
Porady
- Z podanego przepisu otrzymamy 6 słoików o pojemności 200 ml. Naturalny dżem jagodowy poddany pasteryzacji przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, takim jak spiżarnia, piwnica lub specjalna szafka kuchenna.
- Zdrowy dżem jagodowy przygotujemy, jeśli zastąpimy cukier niskokalorycznym słodzikiem, takim jak ksylitol lub stewia. Taką wersję przetworów mogą jeść osoby na diecie redukcyjnej lub wybierające produkty z niskim indeksem glikemicznym.
- Sezon na czarne jagody trwa od czerwca do sierpnia. Najlepiej robić przetwory ze świeżych, leśnych owoców, jeśli jednak nie mamy do nich dostępu, możemy również przygotować dżem z jagód mrożonych lub dżem z borówek amerykańskich, które dostępne są w sklepach przez cały rok.
- Smak przetworów z leśnych owoców można wzbogacić, dodając do nich cukier waniliowy, sok z cytryny lub przyprawy korzenne, takie jak cynamon lub goździki.
- Żeby przedłużyć przydatność dżemu do spożycia, przeprowadzamy pasteryzację na mokro. Dno dużego garnka wykładamy bawełnianą ściereczką i wkładamy do niego zakręcone słoiki. Wlewamy gorącą wodę. Nie powinna sięgać do zakrętek. Doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy przez około 15–20 minut. Po tym czasie wyciągamy słoiki z wody i układamy do góry dnem. Pasteryzację można także przeprowadzić na sucho, czyli w piekarniku rozgrzanym do 120°C.
- Jak zagęścić dżem z jagód? Jeśli zależy nam, żeby jak najszybciej uzyskać przetwory gotowe do zamknięcia w słoikach, możemy dodać do owoców cukier żelujący. Nie tylko pomaga uzyskać odpowiednią konsystencję dżemu lub konfitury, ale także zapobiega powstawaniu pleśni. Ponieważ pektyna naturalnie występuje w jagodach, tradycyjny przepis nie wymaga dodawania żelfiksu.
- To, ile cukru dodamy na 1 kg jagód, zależy w dużej mierze od naszych preferencji i tego, jak słodki jest produkt podstawowy. Może być to od 200 do 500 g.
- Żeby sprawdzić, jak długo gotować dżem z jagód, warto przeprowadzić test zimnego talerzyka. Mały spodek należy umieścić na kilkanaście minut w zamrażarce. Nakładamy na niego łyżeczkę masy owocowej i sprawdzamy, czy zetnie się ona pod wpływem zimna.
Naturalny, gęsty dżem jagodowy to doskonały dodatek do kanapek na słodko. W takiej wersji posmakują zwłaszcza dzieciom. Przetwory z leśnych owoców przydadzą się także jako nadzienie do:
Domowy dżem jagodowy przyda się do przełożenia tortu, dosłodzenia rozgrzewającej herbaty, udekorowania deseru na zimno lub urozmaicenia owsianki.
Mimo że robienie owocowych przetworów na zimę jest mocno zakorzenioną w Polsce tradycją, ciągle jeszcze zadajemy sobie pytanie, jaka jest różnica między dżemem, konfiturą, galaretką i powidłami. Każda z tych wersji ma nieco inną konsystencję. Ważne są też proporcje cukru i owoców. W przypadku konfitury jagodowej wynoszą one 1:1, dlatego jest to zdecydowanie słodsza wersja przetworów. Często wzbogaca się ją o rozgrzewające dodatki, takie jak wanilia, lub inne kwaskowe owoce, na przykład żurawinę lub maliny. Ciekawym wariantem jest anyżowa konfitura jagodowa. Przyprawa w kształcie gwiazdki jest częstym składnikiem herbat ziołowych o właściwościach zdrowotnych, zwłaszcza pozytywnie wpływających na trawienie. Przetwory owocowe, które zawierają anyż, mają bardzo ciekawy aromat i doskonale rozgrzewają. Konfitura z tym dodatkiem sprawdzi się jako akompaniament dla dań mięsnych i podrobów.
Jagody zachwycają nie tylko smakiem, ale także szeregiem właściwości zdrowotnych. Owoce, na które niecierpliwie czekamy każdego lata, są bogate w witaminy: C, B1, B2, B3, B6 i B12. Świeże jagody wpływają pozytywne na proces trawienia. Często wykorzystuje się je przy leczeniu zatruć pokarmowych. Dodatkowo wspomagają narząd wzroku. Mają również działanie przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze, a także właściwości przeciwzapalne. Zawierają liczne pierwiastki, takie jak cynk, miedź i selen. Jagody regulują poziom cukru we krwi, dlatego polecane są diabetykom. Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed nowotworami. Warto wykorzystać sezon na te owoce i przygotować z nich pyszne desery, przetwory i napary.
Coraz większą popularnością cieszy się także jagoda kamczacka. Ma owalny kształt, fioletowoczarną barwę i woskowy nalot. Ze względu na niezwykłe bogactwo właściwości zdrowotnych zaliczana jest do kategorii superfood. Dżem z jagody kamczackiej zrobimy tak samo jak tradycyjne przetwory. Będzie miał oryginalny smak, który można określić jako połączenie jagód, jeżyn i winogron.
Komentarze