Dżem jagodowy to sposób na to jak dłużej cieszyć się smakiem tych wyjątkowych owoców. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Dżem z jagód idealnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, deserów, a także jako smarowidło na pieczywo. Jagody, oprócz pysznego smaku, mają również szereg zdrowotnych właściwości. Warto więc włączyć te owoce do swojej diety. Zobacz, jak zrobić dżem z jagód leśnych i przygotuj najsmaczniejsze smarowidło jakie kiedykolwiek jadłeś!
StockFood / Rua Castilho
(średnia 4.5 z 150 głosów)
Jak zrobić dżem z jagód? Zaczynamy od przygotowania owoców. Jagody oczyszczamy z listków i ogonków, a następnie dokładnie je myjemy. Owoce leśne przekładamy do garnuszka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Tak przygotowane owoce odstawiamy na minimum godzinę.
Po tym czasie wstawiamy jagody na palnik lub indukcję i doprowadzamy je do wrzenia gotując na małym ogniu. Wlewamy do owoców wyciśnięty sok z połowy cytryny i regularnie mieszamy. Całość gotujemy aż masa na dżem jagodowy zgęstnieje. Może to zająć nawet około 2 godziny. Gotowy dżem z jagód przekładamy do czystych i sterylnych słoików i pasteryzujemy przez 15 minut.
Porady
- Zapasteryzowany dżem z jagód przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
- Jeśli chcemy przygotować nieco zdrowszą wersję przetworów z jagód leśnych, możemy użyć zdrowszego zamiennika cukru - np. ksylitolu.
- Sezon na jagody trwa od czerwca do sierpnia. Najlepiej przygotować dżem ze świeżych owoców, jeśli jednak nie mamy do takich dostępu, możemy również sięgnąć po mrożone jagody leśne.
- Jak pasteryzować słoiki z dżemem? Pasteryzacja to sposób na konserwację przetworów w celu zabicia ewentualnych drobnoustrojów, które mogły się do nich dostać w trakcie przygotowywania dżemów. Jak pasteryzować słoiki z dżemem? To nic trudnego! Do dużego garnka wlewamy gorącą wodę. Powinna sięgać do zakrętek słoików. Wodę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy słoiki z wody, dokładnie je dokręcamy i układamy do góry dnem. Tak ustawione słoiki powinny stać przez całą dobę. Następnie chowamy je w ciemne i chłodne miejsce.
Jagody oprócz pysznego smaku, mogą pochwalić się również szeregiem właściwości zdrowotnych. Owoce te są bogate w witaminy takie jak: witamina C, B1, B2, B3, B6 czy B12. Świeże jagody wpływają pozytywne na proces trawienia. Często wykorzystuje się je przy leczeniu zatruć pokarmowych, Dodatkowo wspomagają narząd wzroku. Mają również działanie przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze. Jagody mogą się też pochwalić właściwościami przeciwzapalnymi. Zawierają liczne pierwiastki takie jak cynk, miedź czy selen. Jagody polecane są również cukrzykom, bowiem regulują poziom cukru we krwi. Owoce te są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed nowotworami. Zalet z jedzenia jagód jest wiele. Warto wykorzystać sezon na te owoce i przygotować z nich pyszne desery, przetwory, a także napary, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.
Jagody to owoce, które możemy wykorzystać do wielu przepisów. Świeże owoce warto dodać np. do omletów, naleśników czy ciast takich jak sernik na zimno. Doskonałym pomysłem będzie również przygotowanie tarty jagodowej z kruszonką. Z kolei pierogi z jagodami to przepis na pyszny letni obiad, którego smak przywołuje najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Ze świeżych jagód warto również zrobić pyszny koktajl owocowy, który z dodatkiem jogurtu naturalnego, lub mleka, może posłużyć nam jako drugie śniadanie. Ciekawym pomysłem będzie również przygotowanie domowych lodów jagodowych. Idealnym deser do popołudniowej kawy będzie jagodzianka ze świeżych jagód. Pomysłów na wykorzystanie tych owoców jest wiele. Każdy przepis z dodatkiem jagód to pyszne i niepowtarzalne danie.
Zobacz też przepis na: dżem leśny
Komentarze