REKLAMA

Kluski leniwe z serem

Kluski leniwe z serem to pyszne wspomnienie dzieciństwa, do którego chętnie wracamy w dorosłym życiu. Polane masełkiem i cukrem lub z bułką tartą będą idealnym, słodkim obiadem. Jeśli chcecie odtworzyć to sentymentalne danie i zastanawiacie się jak zrobić ciasto, czym doprawić farsz i ile gotować kluski leniwe- ten przepis jest dla Was!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pierogi kluski leniwe Przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 194 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ciasto na pierogi - stolnica - mąka 1.

    Jak zrobić leniwe kluski z serem? Twaróg rozdrabniamy do miski, dodajemy 2 czubate łyżki mąki i wbijamy 1 jajko. Wszystko dokładnie mieszamy na gęstą masę. 

  • leniwe 2.

    Stolnicę podsypujemy pozostałą mąką i formujemy z twarogowej masy wałek, który następnie kroimy po skosie jak kopytka. Każdy kawałek oprószamy mąką i wrzucamy do lekko osolonej, gotującej się wody. Leniwe kluseczki gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Leniwe podajemy solo, z dodatkiem masła, odrobiny cukru i/lub cynamonu albo z zasmażką z bułki tartej.

Porady

  • Czy różnią się kluski leniwe od kopytek? Pierogi leniwe powstają z twarogu, jajek oraz mąki. Kopytka powstają z tych samych składników oraz z dodatkiem puree ziemniaczanego. To właśnie ziemniaki różnią te dwa przepisy. 
  • Jak zrobić bułkę tartą do leniwych? Kilka łyżek bułki tartej należy uprażyć na suchej patelni – należy uważać, ponieważ bułka bardzo szybko się spala. Dopiero do takiej podsmażonej bułki dodać łyżkę masła, aby posypka była wilgotna. 
  • Twaróg można zmielić w maszynce do mięsa. Ciasto na kluseczki leniwe będzie wtedy bardziej gładkie.
     

Notka redakcyjna

Leniwe kluseczki

Kluski leniwe to kluski w mąki, jajek i twarogu. Przygotowuje się je ekspresowo, a smakują zawsze dobrze. Dlaczego pierogi leniwe nazywane są leniwymi? Pierogi leniwe przygotowuje się z identycznych składników, co tradycyjne pierogi z serem. Ich nazwa wzięła się od sposobu ich przygotowania. Można powiedzieć, że leniwym gospodyniom nie chciało się przygotowywać pierogów z serem: wyrabiać osobno ciasta, przygotowywać farszu i lepić pierogów. Z tego powodu połączono wszystkie składniki w jedną masę, którą wystarczyło pociąć i tak powstały kluseczki leniwe. Danie jest nam dobrze znane z dzieciństwa. Nasze mamy i babcie zapewne podawały leniwe z bułką tarką lub cukrem i masłem.

Jak zrobić leniwe kluski z serem?

Wracając wspomnieniami do kuchni naszych mam wspominany na pewno słodkie pierogi leniwe. Przepis powyżej rozwija dokładnie, jak przygotować to danie. Jest to bardzo proste! Ze wszystkich składników należy wyrobić gęstą masę na leniwe. Jeśli lepi się ona zbyt mocno do palców, należy dodać trochę więcej mąki. Z ciasta należy uformować wałek i pociąć go po skosie, podobnie jak byśmy cięli ciasto na kopytka. Pierogi leniwe gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie około 5 minut lub do momentu ich wypłynięcia.

Kluski leniwe kojarzą nam się ze słodkim obiadem. Zwykle podawane są one z tłustym masełkiem i cukrem. Bardzo często można spotkać się również z zasmażką z masła i prażonej bułki tartej. Obie posypki są pyszne, ale też bardzo tradycyjne i oczywiste. Jeśli chcemy podać coś nieoczywistego, to nasze kluski leniwe z serem możemy zapiec! Kluski leniwe zapiekane są słodkim daniem, które może pełnić też rolę deseru. Są mięciutkie, a z wierzchu mają cienką, chrupiącą otoczkę z żółtka, mleka i cukru. Pyszności! Pierogi leniwe mogą być też daniem wytrawnym. Kluski leniwe ze szparagami, groszkiem i chrzanem to nieco bardziej eleganckie wydanie tego dania. Świeże warzywa i starty chrzan zaskakująco dobrze komponują się z kluseczkami. Zdrowa dieta zdecydowanie idzie w parze z pyszną kuchnią. Fit leniwe to kolejny dowód na to, że na diecie nie ma co rezygnować z ulubionych smaków. Wystarczy zamienić mąkę zwykłą na razową oraz wybrać chudy twaróg zamiast tłustego, aby zmniejszyć liczbę kalorii w potrawie.

Ile kalorii mają kluski leniwe z serem?

Kluski leniwe nie są typowym daniem fit. Szczególnie dużo kalorii dodają masło i cukier, którymi najprawdopodobniej polejemy danie. Same kluseczki leniwe mają około 200 kcal w 100 gramach produktu. Dodając masło, cukier lub bułkę tartą należy doliczyć dodatkowe około 100 kcal. Porcja obiadowa ma zwykle koło 150 gramów. To danie nie należy do niskokalorycznych. Wydawać by się mogło, że nie nadaje się ono dla osób będących na diecie. Jednak od czasu do czasu mogą sobie one pozwolić na pierogi leniwe. Przepis na zdrową dietę jest prosty – jeść w rozsądnych ilościach to, co lubimy, dużo się ruszać oraz dbać o jakość spożywanych przez nas produktów. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy