KLUSKI LENIWE

Kluski leniwe-do lekkie i szybkie danie w sam raz na ciepłą kolację.

PierogiPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.52 z 194 głosów)

Składniki:

  • ser twaróg, tłusty lub półtłusty-1 kostka, 25 dag.,
  • mąka pszenna-2 kopiaste łyżki,
  • jajko-1,
  • tłuszcz do polania, np. masło-2 łyżki,
  • cukier kryształ-do smaku,
  • cynamon-do smaku,
  • sól do wrzątku,
  • mąka do obtoczenia ruloników-0,5 szklanki.

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ser twaróg, 2 kopiaste łyżki mąki i 1 jajko wymieszać dokładnie w misce.
  • Formować w dłoniach z masy wałek i przyklepać.
  • Kroić po skosie na kwadraty i dobrze obtoczyć w mące.
  • Gotować na wolnym ogniu w osolonej, wrzącej wodzie 5 minut.
  • Podawać ciepłe polane roztopionym masłem z cukrem i cynamonem.
  • (Kopytka można też podawać w kształcie ruloników, jak jest na zdjęciu).

Porady

Wypróbuj też przepis na pyzy ziemniaczane oraz przepis na pierogi z mięsem!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy