KLUSKI LENIWE

Kluski leniwe-do lekkie i szybkie danie w sam raz na ciepłą kolację.

Dodany przez:

KLUSKI LENIWE

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4.9 z 42 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • ser twaróg, tłusty lub półtłusty-1 kostka, 25 dag.,
  • mąka pszenna-2 kopiaste łyżki,
  • jajko-1,
  • tłuszcz do polania, np. masło-2 łyżki,
  • cukier kryształ-do smaku,
  • cynamon-do smaku,
  • sól do wrzątku,
  • mąka do obtoczenia ruloników-0,5 szklanki.

Przygotowanie

  1. Ser twaróg, 2 kopiaste łyżki mąki i 1 jajko wymieszać dokładnie w misce.
  2. Formować w dłoniach z masy wałek i przyklepać.
  3. Kroić po skosie na kwadraty i dobrze obtoczyć w mące.
  4. Gotować na wolnym ogniu w osolonej, wrzącej wodzie 5 minut.
  5. Podawać ciepłe polane roztopionym masłem z cukrem i cynamonem.
  6. (Kopytka można też podawać w kształcie ruloników, jak jest na zdjęciu).

Wskazówki

Wypróbuj też przepis na pyzy ziemniaczane!

obiad przekąska kolacja wegetariańska dla dzieci jajko mąka cukier cynamon ser twaróg
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze