Panna cotta

Panna Cotta to niezwykle efektowny i pyszny deser, którego ojczyzną są Włochy. Ma on formę babeczki, którą przygotowuje się z podgrzewanej śmietanki z żelatyną oraz dodatków, zwykle musu owocowego i skórki z cytryny. Wierzch polewa się gęstym sosem np. malinowym, wiśniowym lub truskawkowym. Formą przypomina nieco sernik na zimno. Świetnie sprawdzi się na urodziny, spotkania w gronie najbliższych i na walentynki. Poniżej podajemy łatwy i szybki przepis na włoski deser.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery panna cotta

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Kalorie:
355 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 195 głosów)

Panna cotta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żelatyna 1.

    Panna cotta: żelatynę rozpuszczamy w wodzie (2 łyżki, czyli 30 ml), odstawiamy do napęcznienia. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, wydrążamy rdzeń. Mleko i śmietankę wlewamy do garnka, wkładamy laskę i rdzeń wanilii. Dodajemy cukier waniliowy i 2 łyżki syropu z czarnego bzu (składnik opcjonalny, ale polecamy, jeśli mamy go w spiżarni). Zagotowujemy na małym ogniu. Masę zdejmujemy z ognia, wyjmujemy laskę wanilii. Dodajemy napęczniałą żelatynę, rozpuszczamy w masie. Panna cottę przelewamy do małych salaterek, wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej 3 godziny.

  • Truskawki 2.

    Syrop truskawkowy: 3/4 truskawek zasypujemy cukrem, zagotowujemy z wodą (125 ml, czyli pół szklanki) i dusimy na małym ogniu ok. 30 minut. Następnie syrop przecedzamy na sitku przez gazę. Pozostawiamy do wystygnięcia.

  • Panna cotta 3.

    Podanie panna cotty: na środku talerzy rozsmarowujemy po łyżce syropu. Schłodzone salaterki zanurzamy na kilka sekund w miseczce z wrzątkiem, dzięki czemu łatwiej wyjmiemy z nich deser. Następnie kładziemy je po jednej na talerzu do góry dnem i delikatnie unosimy salaterkę. Umieszczony na talerzu deser dekorujemy pozostałym syropem i pokrojonymi truskawkami. Z wierzchu posypujemy kruszonką oraz kwiatami czarnego bzu – dodatki opcjonalne, ale gorąco je polecamy.

Kalorie: 355

Ilość porcji: 4

Porady

  • Pozostały po przecedzeniu truskawek mus można zawekować i wykorzystać później jako sos do lodów czy deserów.
  • Do przygotowania deseru panna cotta radzimy wykorzystać laskę wanilii – jest ona bardzo esencjonalna i aromatyczna, co będzie wyczuwalne. Jeśli jednak jej nie mamy, to możemy wykorzystać cukier waniliowy ze sklepu lub przygotowany samodzielnie – ok. 5 g.
  • Ważną rolę w deserze panna cotta pełną świeże owoce – truskawki, maliny lub wydrylowane wiśnie. Jeśli nie mamy świeżych owoców, to możemy wykorzystać te z konfitur (wiśnie w cukrze) lub owoce z puszki. Niezbyt dobrze sprawdzą się owoce mrożone.
  • Do przygotowania panna cotty sprawdzą się specjalne miseczki, które charakteryzują się stożkowatym kształtem ze ściętym szczytem.
  • Deser można serwować bezpośrednio w naczyniu i jeść za pomocą łyżeczki – nie jest to standardowa forma podania, jednak może się ona spotkać z aprobatą gości.
  • Panna cotta najlepiej smakuje podana polana po wierzchu musem lub sosem owocowym, wykonanym np. z truskawek lub malin. Wystarczy owoce włożyć do rondelka, dodać ok. 50 g cukru i gotować przez ok. 7–10 minut. Podczas gotowania należy od czasu do czasu mieszać owoce, żeby się rozpadły. W zależności od naszych preferencji możemy zostawić sos o lekko grudkowatej konsystencji lub przetrzeć go przez sitko lub zblendować.

Notka redakcyjna

Panna Cotta – klasyczny włoski deser

Panna Cotta to pyszny i wykwintny deser, który przypomina puszystą chmurkę. Jest on bardzo lekki, dlatego świetnie sprawdza się w okresie wiosenno–letnim, kiedy to temperatura powietrza na zewnątrz niespecjalnie nas rozpieszcza. Nazwę „panna cotta” z języka włoskiego, można przetłumaczyć dosłownie jako gotowaną śmietankę, chociaż niektórzy twierdzą, że bardziej przypomina ona mleczną galaretkę. Obok tiramisu to najpopularniejszy włoski deser.

Istnieje wiele różnych historii na temat jego powstania – jedną z najczęściej opowiadanych jest ta, która mówi o kucharzu, który zostawił na ogniu śmietankę z cukrem i o niej zapomniał. Gdy zorientował się o popełnieniu błędu, zauważył, że śmietanka zgęstniała, po czym ją ostudził, przełożył na talerz i udekorował świeżymi owocami.


Panna cotta – inne wersje

Dietetyczna panna cotta – w takim przypadku głównym składnikiem będzie jogurt naturalny, smak się nieco zmieni, ale konsystencja pozostanie taka sama. Sprawdzi się też pełnotłuste mleko, które może być samodzielnym składnikiem lub można połączyć je z jogurtem.

Z kolei wegańską panna cottę zrobimy na bazie śmietanki pochodzenia roślinnego lub jogurtu. Pozostałe kroki przygotowania pozostaną takie same, jak w oryginalnym przepisie.


Ten włoski deser można robić również w wersjach smakowych. Jedną z najpopularniejszych je czekoladowa panna cotta. Wystarczy do śmietanki dodać ok. 70 gramów kakako lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. I tutaj możemy zmieniać smak, dodając różne rodzaje czekolady, gorzką, mleczną, a nawet białą. Ciekawą propozycją są też dodatki owocowe – do śmietanki dodajemy wcześniej przygotowany sos np. truskawkowy, malinowy, borówkowy. Dzięki temu zyskujemy dodatkowy smak i kolor, a deser wygląda naprawdę niesamowicie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy