Panna cotta

Panna Cotta to niezwykle efektowny i pyszny deser, którego ojczyzną są Włochy. Ma on formę babeczki, którą przygotowuje się z podgrzewanej śmietanki z żelatyną oraz dodatków, zwykle musu owocowego i skórki z cytryny. Wierzch panny cotta polewa się gęstym sosem np. malinowym, wiśniowym lub truskawkowym. Panna cotta swoją formą przypomina nieco sernik na zimno. Jest to delikatny i wykwintny deser, którego przygotowanie zajmie nam kilka chwil. Świetnie sprawdzi się on na urodziny czy też na spotkania w gronie najbliższych. Poniżej podajemy łatwy i szybki przepis na panna cotta! 

dodany przez: mojegotowanie

Desery panna cotta

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Kalorie:
355 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 195 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Żelatyna 1.

    Panna cotta: żelatynę rozpuszczamy w wodzie (2 łyżki czyli 30 ml), odstawiamy do napęcznienia. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, wydrążamy rdzeń. Mleko i śmietankę wlewamy do garnka, wkładamy laskę i rdzeń wanilii. Dodajemy cukier waniliowy i 2 łyżki syrop z czarnego bzu (składnik opcjonalny, ale polecamy jeśli mamy go w spiżarni). Zagotowujemy na małym ogniu. Masę zdejmujemy z ognia, wyjmujemy laskę wanilii. Dodajemy napęczniałą żelatynę, rozpuszczamy w masie.

  • Truskawki 2.

    Syrop truskawkowy: 3/4 truskawek zasypujemy cukrem, zagotowujemy z wodą (125 ml, czyli pół szklanki) i dusimy na małym ogniu ok. 30 minut. Następnie syrop przecedzamy na sitku przez gazę.Pozostały po przecedzeniu truskawek mus można zawekować i wykorzystać później jako sos do lodów czy deserów.

  • Panna cotta 3.

    Na środku talerzy rozsmarowujemy po łyżce syropu. Schłodzone salaterki zanurzamy na kilka sekund w miseczce z wrzątkiem, dzięki czemu łatwiej wyjmiemy z nich deser. Następnie kładziemy je po jednej na talerzu do góry dnem i delikatnie unosimy salaterkę. Umieszczony na talerzu deser dekorujemy pozostałym syropem i pokrojonymi truskawkami. Z wierzchu posypujemy kruszonką oraz kwiatami czarnego bzu - dodatki opcjonalne, ale gorąco je polecamy. Panna cottę przelewamy do małych salaterek, wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej 3 godziny.

Kalorie: 355

Ilość porcjii: 4

Porady

Przepis na panna cotta może być przygotowany z sezonowymi owocami. W magazynie "Moje Gotowanie" zawsze znajduje się dział "Król sezonu", a w czerwcu to m.in. truskawki są królowymi miesiąca. W przepisie z numeru 6/2021 pojawia się też apetyczna kruszonka, z którą serwowana jest panna cotta. To 50 g płatków owsianych, 50 g masła, 25 g cukru trzcinowego, 25 g mąki, 1 łyżeczka cukru waniliowego, kwiaty czarnego bzu. Wszystkie składniki kruszonki, oprócz kwiatów czarnego bzu, łączymy ze sobą.

  • Do przygotowania deseru panna cotta radzimy wykorzystać laskę wanilii – jest ona bardzo esencjonalna i aromatyczna, co będzie wyczuwalne w naszym deserze. Jeśli jednak jej nie mamy, to możemy wykorzystać domowy cukier waniliowy lub gotowy cukier wanilinowy – ok. 5 g. 
  • Ważną rolę w deserze panna cotta pełną świeże owoce – truskawki, maliny lub wydrylowane wiśnie. Jeśli nie mamy świeżych owoców, to możemy wykorzystać te z konfitur (wiśnie w cukrze) lub owoce z puszki. Niezbyt dobrze sprawdzą się owoce mrożone. 
  • Do przygotowania panna cotta sprawdzą się specjalne miseczki, które charakteryzują się stożkowatym kształtem ze ściętym szczytem. 
  • Deser panna cotta można serwować bezpośrednio w naczyniu i jeść za pomocą łyżeczki – nie jest to standardowa forma podania, jednak może się ona spotkać z aprobatą gości. 
  • Panna cotta najlepiej smakuje podana polana po wierzchu musem lub sosem owocowym, wykonanym np. z truskawek lub malin. Wystarczy owoce włożyć do rondelka, dodać ok. 50 g cukru i gotować przez ok. 7-10 minut. Podczas gotowania należy od czasu do czasu mieszać owoce, żeby się rozpadły. W zależności od naszych preferencji możemy zostawić sos o lekko grudkowatej konsystencji lub przetrzeć go przez sitko, lub zblendować. 
     

Notka redakcyjna

Panna Cotta – klasyczny włoski deser

Panna Cotta to pyszny i wykwintny deser, który przypomina puszystą chmurkę. Z racji tego, że jest on bardzo lekki, to świetnie sprawdza się w okresie wiosenno-letnim, kiedy to temperatura powietrza na zewnątrz niespecjalnie nas rozpieszcza. Nazwę „panna cotta” z języka włoskiego, można przetłumaczyć dosłownie jako gotowaną śmietankę, chociaż niektórzy twierdzą, że bardziej przypomina ona mleczną galaretkę. Panna cotta to, tuż obok tiramisu, najpopularniejszy włoski deser. Istnieje wiele różnych historii na temat jego powstania – jedną z najpopularniejszych jest ta, która mówi o kucharzu, który zostawił na ogniu śmietankę z cukrem i o niej zapomniał. Gdy zorientował się o popełnieniu błędu, zauważył, że śmietanka zgęstniała, po czym ją ostudził, przełożył na talerz i udekorował świeżymi owocami. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy