Sos waniliowy, nazywany niekiedy również sosem lub kremem angielskim, to znany i lubiany sos na całym świecie. Świetnie komponuje się on z deserami – szarlotką, makowcem, babką wielkanocną, a także domowymi lodami. Można serwować go także do naleśników, galaretki, budyniu i świeżych owoców. W naszym przepisie na sos waniliowy rekomendujemy wykorzystać laskę wanilii, gdyż charakteryzuje się ona niepowtarzalnym aromatem. Opcjonalnie możemy też wykorzystać cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii. Sos waniliowy jest stosunkowo prosty w przygotowaniu, jednakże łatwo można popełnić błąd, który może popsuć nam cały sos. Poniżej podajemy przepis na sos waniliowy.
StockFood
(średnia 4.46 z 157 głosów)
Przepis na sos waniliowy zaczynamy od podgrzania połowy mleka. Dalej drugą połowę mieszamy z mąką ziemniaczaną, a następnie łączymy z gotującym się mlekiem. Całość zagotowujemy.
Kolejnym krokiem w przygotowaniu sosu waniliowego jest dokładne utracie żółtek z cukrem, a następnie dodanie ich stopniowo gorącego mleka zmieszanego z mąką ziemniaczaną. Składniki te cały czas mieszamy aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy wanilię, mieszamy i wstawiamy naczynie z sosem do zimnej wody w celu ostudzenia.
Porady
- Jeśli zależy nam na przygotowaniu „treściwego” sosu waniliowego, to możemy dodać ok. 200 g masła.
- Sos waniliowy można przygotować na bazie lasek wanilii, cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii – każdy z nich będzie charakteryzował się nieco odmiennym smakiem.
- Gotowy krem waniliowy można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go przechowywać w lodówce przez ok. tygodnia.
- Jeśli chcemy, żeby nas sos był bardziej pożywny (ale niestety również bardziej kaloryczny), zamiast mleka możemy dodać do niego śmietankę kremówkę.
- Jeśli do naszego sosu waniliowego wykorzystujemy laski wanilii, to warto wcześniej je przygotować. Najpierw kroimy je na małe kawałki, a następnie przekładamy do słoika, zasypujemy cukrem pudrem, zakręcamy i przechowujemy przez kilka tygodni.
- Jeśli z jakichś powodów nie chcemy dodawać do sosu waniliowego jajek, to możemy pominąć etap z ich dodaniem.
Sos waniliowy czy też krem angielski charakteryzuje się dość gęstą, podobną do budyniu, konsystencją i świetnie komponuje się z deserami. Można podawać go do strudli, szarlotki, makowca, babki wielkanocnej, biszkoptów i wielu innych wypieków. Sos waniliowy do naleśników to klasyk i deser, który smakuje wszystkim, bez wyjątku – można podawać go w formie polewy lub nadzienia (w zależności od tego, jaką gęstość preferujemy). Rzadki sos waniliowy to świetna polewa do domowych lodów, a także do sałatek owocowych, galaretek, a nawet budyniów. Z powodzeniem można go również podawać do deserków w pucharkach przygotowanych z owoców, galaretki i bitej śmietany.
Nieoczywistą formą podania sosu waniliowego jest wykorzystanie go do dań wytrawnych. Bardzo dobrze sprawdza się on z potrawami mącznymi, np. kluskami leniwymi, kopytkami, pierogami. Można podawać go również do mięs, w tym m.in. do pieczonego schabu, kaczki czy nawet do piersi z kurczaka. Te ostatnie propozycje podania sosu waniliowego przeznaczone są raczej dla osób, które lubią połączenia smaków wytrawnych i słodkich, a także nie boją się eksperymentować w kuchni.
Komentarze