Sos curry

Sos curry to aromatyczny i wyrazisty dodatek, bez którego nie mogłoby się obejść wiele dań kuchni indyjskiej. Jest on bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, co stanowi jedną z jego licznych zalet. Kurczak w sosie curry, warzywa w sosie curry czy krewetki w sosie curry  - to tylko kilka propozycji potraw z tym pysznym dodatkiem. Podpowiadamy, jak zrobić sos curry! 

dodany przez: mojegotowanie

Curry Sosy

Czas przygotowania:
15min.
Kalorie:
70 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 181 głosów)


Kroki przygotowania:

  • duszenie cebuli 1.

    Na początku przepisu na sos curry obieramy cebulę i siekamy ją w drobną kostkę. Następnie masło roztapiamy w patelni oraz smażymy na nim cebulę. 

  • curry 2.

    W dalszej kolejności obieramy jabłko i ścieramy je na tarce. Między czasie mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą, a następnie mieszamy razem z mlekiem, bulionem i przyprawą curry. Całość dodajemy do masła z cebulą i podgrzewamy przez ok. 7 minut. W czasie gotowania sosu należy zamieszać go dwa razy. Po upływie wyznaczonego czasu, sos przecieramy przez sito i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Kalorie: 70

Porady

  • W naszym przepisie na sos curry proponujemy wykorzystać mleko krowie, ale równie dobrze możemy je zastąpić mleczkiem kokosowym. Warto jednak dodać go mniej lub wymieszać z mlekiem krowim, gdyż mleczko kokosowe ma więcej tłuszczu. 
  • Sos curry idealnie komponuje się z drobiem, cielęcina i owocami morza (zwłaszcza krewetkami). W wielu restauracjach z kuchnią indyjską flagowym daniem jest kurczak w sosie curry. 
  • Wegetariańskie propozycje dań z sosem curry to: tofu w sosie curry, banan w sosie curry czy warzywa w sosie curry. 
  • Sos curry z dodatkiem mango czyni z niego świetną  pastę z curry, która nadaje się do nachosów i innych słonych przekąsek.  
     

Notka redakcyjna

Sos curry jest ważnym składnikiem Tikka Masala – tradycyjnego dania indyjskiego. Co ciekawe, nie istnieje jeden uniwersalny przepis na tę potrawę. Wyróżnia się ok. 50 różnych receptur na Tikka Masala, które mają zaledwie jeden wspólny mianownik – kurczaka. Jednakże niekiedy bywa on zastępowany innym typem mięsa – jagnięciną, rybą (najczęściej dorszem) czy też owocami morza – głównie krewetkami. Jako ciekawostkę można podać fakt, że kurczak Tika Masala został uznany za brytyjską potrawę narodową, co jest związane z wielokulturowością w Wielkiej Brytanii. 

Przepis na: Tikka Masala

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy