Kompot z jagód

Kompot z jagód - gęsty albo klasyczny jak każdy kompot owocowy. Robi się go prosto - można użyć zarówno jagód mrożonych i świeżych, jak i borówki amerykańskiej.

dodany przez: Kulinarna Hania

Przetwory kompot

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 186 głosów)


Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Jagody borówki 1.

    Owoce - jagody lub borówki na kompot dokładnie przebrać, umyć. Zasypujemy w garnku 2-3 łyżkami cukru, odstawiamy na kwadrans, żeby puściły sok. Dolewamy wody (niepełna szklanka ok. 200 ml) i gotujemy z pozostałym cukrem przez ok. 15 minut, aż owoce zaczną się delikatnie rozpadać. Podajemy po przestudzeniu. Można też przelać gorący kompot z jagód do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i zapasteryzować na mokro - taki owocowy kompot na zimę też będzie pyszny. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy