Omlet biszkoptowy z jagodami

Omlet biszkoptowy z jagodami to nawiązanie do omletu grzybek. Smak dzieciństwa to omlet biszkoptowy z jagodami. Często przygotowywany na maśle przez nasze mamy i babcie.

biszkopt

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 158 głosów)

Składniki:

  • 200 g jagód lub borówek
  • limonka
  • po 1/2 szklanki mascarpone i jogurtu greckiego
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • łyżka cukru waniliowego
  • szklanka mleka
  • szklana mąki, sól
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • masło do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Owoce oczyszczamy, odkładamy. Limonkę sparzamy, ocieramy skórkę, wyciskamy sok. Mascarpone ucieramy z jogurtem oraz skórką i sokiem z limonki, odstawiamy do lodówki.
  • Żółtka roztrzepujemy z cukrem waniliowym, następnie z mlekiem i stopniowo dosypywaną mąką, całość przyprawiamy szczyptą soli. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie ze stopniowo dosypywanym cukrem. Kiedy piana będzie bardzo sztywna i lśniąca, łączymy ją z masą z żółtkami. Rozgrzewamy patelnię o śr. 26 cm, smarujemy masłem, wylewamy po 1/2 masy i smażymy 2 omlety. Przerzucamy na talerz, rwiemy na kawałki widelcem i dekorujemy porcją schłodzonego kremu mascarpone, posypujemy jagodami, oprószamy cukrem pudrem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Porady

Zobacz także: deser lodowy

 

 

 

 

 

 

 

Notka redakcyjna

„Prawdziwy" babciny grzybek oczywiście smaży się na maśle, a proporcje na ciasto są bardzo proste: na każde jajko bierzemy łyżkę mąki i łyżkę mleka, z tym że najpierw należy ubić na sztywno białko, a potem dopiero połączyć z żółtkiem utartym z mąką i mlekiem. Po usmażeniu z obu stron gorące grzybki posypujemy grubo cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy