Omlet biszkoptowy z jagodami

Omlet biszkoptowy z jagodami to nawiązanie do omletu grzybek. Smak dzieciństwa to omlet biszkoptowy z jagodami. Często przygotowywany na maśle przez nasze mamy i babcie.

biszkopt

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 158 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-maliny-jezyny-czarne jagody-min1.Owoce oczyszczamy, odkładamy. Limonkę sparzamy, ocieramy skórkę, wyciskamy sok. Mascarpone ucieramy z jogurtem oraz skórką i sokiem z limonki, odstawiamy do lodówki.
  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)2.Żółtka roztrzepujemy z cukrem waniliowym, następnie z mlekiem i stopniowo dosypywaną mąką, całość przyprawiamy szczyptą soli. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie ze stopniowo dosypywanym cukrem. Kiedy piana będzie bardzo sztywna i lśniąca, łączymy ją z masą z żółtkami. Rozgrzewamy patelnię o śr. 26 cm, smarujemy masłem, wylewamy po 1/2 masy i smażymy 2 omlety. Przerzucamy na talerz, rwiemy na kawałki widelcem i dekorujemy porcją schłodzonego kremu mascarpone, posypujemy jagodami, oprószamy cukrem pudrem. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Porady

Zobacz także: deser lodowy

Omlet biszkoptowy z jagodami będzie równie smaczny, gdy użyjemy borówek. Omlet z jagodami warto smażyć na patelni z nieprzywierającym dnem. Najlepsze będą patelnie żeliwne lub ceramiczne. Wtedy mamy pewność, że omlet biszkoptowy  będzie usmażony w równomierny sposób. 

Notka redakcyjna

„Prawdziwy" babciny grzybek oczywiście smaży się na maśle, a proporcje na ciasto są bardzo proste: na każde jajko bierzemy łyżkę mąki i łyżkę mleka, z tym że najpierw należy ubić na sztywno białko, a potem dopiero połączyć z żółtkiem utartym z mąką i mlekiem. Po usmażeniu z obu stron gorące grzybki posypujemy grubo cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy