Omlet biszkoptowy z jagodami to nawiązanie do omletu grzybek. Smak dzieciństwa to omlet biszkoptowy z jagodami. Często przygotowywany na maśle przez nasze mamy i babcie.
Omlet biszkoptowy z jagodami / Fot. i stylizacja: Rua Castilho
(średnia 4.54 z 158 głosów)
Porady
Zobacz także: deser lodowy
Omlet biszkoptowy z jagodami będzie równie smaczny, gdy użyjemy borówek. Omlet z jagodami warto smażyć na patelni z nieprzywierającym dnem. Najlepsze będą patelnie żeliwne lub ceramiczne. Wtedy mamy pewność, że omlet biszkoptowy będzie usmażony w równomierny sposób.
„Prawdziwy" babciny grzybek oczywiście smaży się na maśle, a proporcje na ciasto są bardzo proste: na każde jajko bierzemy łyżkę mąki i łyżkę mleka, z tym że najpierw należy ubić na sztywno białko, a potem dopiero połączyć z żółtkiem utartym z mąką i mlekiem. Po usmażeniu z obu stron gorące grzybki posypujemy grubo cukrem pudrem.
Komentarze