Śledzie w sosie salsa to danie, które kojarzy nam się z Wigilią, ale gości na naszych stołach nie tylko w Święta. Ten przepis zawsze świetnie sprawdza się jako imprezowa przekąska, dlatego warto od razu przygotować większą porcję na sylwestrową przekąskę! Zobaczcie prosty przepis na doskonałe danie, które zachwyci Waszych gości.
istock
(średnia 4.35 z 187 głosów)
Moczenie śledzi: Śledzie zalewamy wodą i moczymy przez około 2 godziny. Co jakiś czas wymieniamy wodę na nową.
Przygotowanie salsy: W tym czasie kroimy cebulę i paprykę w drobne paski i podsmażamy na oleju. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy na patelnię koncentrat, ketchup, ocet, cukier i przyprawy. Wszystko razem zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Doprawianie dania: Wymoczone śledzie kroimy w małe kawałki i mieszamy z salsą. Gotowe danie wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Porady
- Śledzie na wigilię najlepszej zacząć przygotowywać z dwudniowym wyprzedzeniem. Najpierw przez 1 dobę moczymy śledzie w wodzie, a kolejnego dnia rano mieszamy z sosem. Gotową potrawę wstawiamy do lodówki na cały dzień i wieczorem jest gotowa do jedzenia.
- Kupując śledzie, należy wybierać grube i twarde filety. Te poszarpane i rozmiękłe mogą być nieświeże.
- Ile mogą stać śledzie w oleju lub w sosie? Takie dani można przechowywać w lodówce nawet do tygodnia, jednak najlepiej zjeść je w ciągu 3-4 dni.
- Choć tę rybę najczęściej jemy z chlebem lub gotowanymi ziemniakami, doskonałym dodatkiem do śledzia będzie też kasza.
Śledzie są konserwowane solą, dlatego, aby stały się delikatniejsze, należy je wcześniej wymoczyć. Moczenie śledzi zależy oczywiście od tego, jakie śledzie wybierzemy oraz od ich wielkości i grubości. Solone śledzie z beczki moczymy całą dobę. Z kolei śledzie z solanki moczymy od 2 do 4 godzin, natomiast matiasy jedynie 20 minut. W każdym z przypadków, w ciągu całego czasu moczenia kilkukrotnie powinniśmy zmienić wodę. Aby śledzie były delikatniejsze, można je wymoczyć również w wodzie gazowanej z odrobiną soku z cytryny lub octu, albo w mleku lub maślance. Taki śledź nie tylko będzie mniej słony, ale dodatkowo zyska kruchość. Fani ciekawszych smaków powinni też spróbować moczenia śledzi w piwie lub winie.
Śledzie to wdzięczny składnik do wielu kulinarnych eksperymentów. Można z nich zrobić różnego rodzaju przystawki, dania główne, a nawet zupę! Wszyscy znamy śledzie w śmietanie, śledzie po cygańsku, po japońsku, w sosie musztardowym, po kaszubsku, śledzie pod pierzynką, śledzie z suszonymi pomidorami, czy warstwową sałatkę śledziową. Fantastycznym, choć mało popularnym daniem jest również tatar ze śledzia. Rybę można też podać w ciekawszej formie, zawijając ją w ruloniki, czyli popularne rolmopsy. Do środka takiej rolki możemy włożyć marynowane lub kiszone ogórki, paprykę konserwową albo suszoną śliwkę,
Śledzie w salsie z warzywami to klasyka na naszych stołach, ale to tylko jedna z wielu wersji tego przepisu. W książkach kucharskich i w sieci znajdziemy mnóstwo pomysłów na śledzie w pomidorach z różnymi dodatkami. Jedną z popularnych opcji jest słodka wersja z owocami. Do sosu salsa można dodać między innymi jabłka, gruszki i brzoskwinie. My najbardziej polecamy jednak śledzie w sosie salsa z ananasem. Innym ciekawym dodatkiem, przełamującym słono smak śledzia, są bakalie. Przepis na śledzie w salsie z rodzynkami lub śledzie z żurawiną zawsze robią furorę na stole.
Komentarze