REKLAMA

Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku to oryginalny i bardzo smaczny sposób na przystawkę ze śledzi, która świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach oraz spotkaniach w gronie najbliższych. Śledź po japońsku na Boże Narodzenie to w wielu domach jedna z obowiązkowych postnych potraw wigilijnych. Przepis na tę przystawkę jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Śledzie po japońsku najlepiej serwować na większym półmisku, ozdobionym soczyście zieloną natką pietruszki i intensywnie czerwoną papryką. Poniżej podajemy przepis na śledzie po japońsku. 

dodany przez: szynszyla szynszyla

dania z ryb Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.25 z 254 głosów)


Kroki przygotowania:

  • sledz-po-japonsku-cebula 1.

    Cebule pokroić w kostkę, przyprawić solą, octem, olejem i cukrem, wymieszać, wyłożyć na półmisek.

  • jajka 2.

    Ogórki pokroić w kostkę, ułożyć na cebuli. Na tym ułożyć ugotowane połówki jajek.

  • sledz-po-japonsku-sledz 3.

    Matiasy wymoczyć. Każdy płat przekroić wzdłuż na dwie części i owinąć nimi jajko.

  • sledz-po-japonsku 4.

    Jajko ze śledziem udekorować majonezem tworząc "kołderkę". Na koniec śledź po japońsku powinien być serwowany udekorowany natką i czerwoną papryką.

Porady

  • Przed przygotowaniem śledzi po japońsku należy pamiętać, że nasza przystawka będzie dość słona. Jeśli chcemy pozbyć się nadmiaru soli, to należy wcześniej wymoczyć filety śledziowe – możemy pozostawić je w zimnej wodzie na kilkadziesiąt minut, a następnie dokładnie opłukać. 
  • Śledź po japońsku dobrze prezentuje się na większych paterach lub szklanych półmiskach. W trakcie przygotowania wiele osób zwraca uwagę na fakt owijania jajek matiasami - ten sposób sprawiał, że śledź po japońsku w kuchni PRL robił prawdziwą furorę!
  • Ważnym składnikiem w przepisie na śledzie po japońsku są jaja ugotowane na twardo – można wykorzystać jaja kurze. Świetnie sprawdzą się także jaja przepiórcze, które ze względu na swój miniaturowy rozmiar, prezentują się bardzo efektownie, a także są nieco delikatniejsze w smaku od jaj kurzych. Śledź po japońsku z jajkiem przepiórczym to świetny pomysł dla osób, które lubią eksperymentować z tradycyjnymi recepturami
  • Śledź po japońsku na sałatce jarzynowej to połączenie dwóch znakomitych przystawek znanych nam jeszcze z czasu PRL-u. Taką przekąskę warto przygotować na Boże Narodzenie, a także na ważne przyjęcie w gronie rodzinnych. 
  • Śledź po japońsku z jabłkiem, zielonym groszkiem, cebulą i majonezem to dla wielu osób obowiązkowa przystawka na święta. Jakie jabłko wybrać do śledzi? Najlepiej kwaśną i soczystą odmianę, która nada lekko kwaskowatego posmaku całej potrawie. Dobrze sprawdzi się np. antonówka. 
     

Notka redakcyjna

Filety śledziowe w śledziach po japońsku 


Śledzie stanowią ważną i popularną bazę do wielu tradycyjnych przekąsek, które serwuje się na Święta Bożego Narodzenia, a także na inne ważne uroczystości i przyjęcia w gronie najbliższych. Z tego powodu warto pochylić się nieco nad wyborem odpowiednich śledzi, bowiem inne nadają się do śledzi po japońsku, a inne np. do marynowania śledzi. Do wszystkich przekąsek ze śledziami w roli głównej najlepiej sprawdzą się matjasy, czyli młode śledzie filetowane bez skóry, które konserwowane są solanką o stosunkowo małej zawartości soli (16%). Można je spożywać po krótkim – kilkudziesięciominutowym – namoczeniu w wodzie. Niekiedy można spotkać w sklepach matjasy konserwowane w occie, które jednak różnią się od śledzi w solance. Do przystawek, w tym m.in. do śledzi po japońsku, możemy wykorzystywać również śledzie solone, które konserwowane są w mocnej solance. Przed ich spożyciem, musimy najpierw pozbyć się z nich skóry oraz kręgosłupa, co dla wielu osób może być barierą nie do pokonania. Plusem śledzi solonych jest mniejsza ilość konserwantów niż w znacznie popularniejszych majtasach. 


Przekąski ze śledzi 


Przekąski ze śledziami są jednymi z najpopularniejszych, a zarazem najprostszych przystawek. Niekiedy wystarczy tylko pokroić filety śledziowe, dodać cebulki i oliwy z oliwek, i voilà mamy gotową przekąskę. Wśród popularnych przystawek ze śledziami należy wskazać m.in. na śledzie po japońsku, które wielu osobom kojarzą się ze smakiem PRL-u. Oprócz tego dużą popularnością cieszą się śledzie po cygańsku, które przykrywa miękka cebulka zanurzona w koncentracie pomidorowym. Nie należy zapominać również o licznych regionalnych czy nawet narodowych odmianach śledzi: śledziach po kaszubsku, śledziach po bieszczadzku, śledziach po francusku, po węgiersku, czy nawet po sułtańsku. Osobną grupą przekąsek ze śledziami są sałatki śledziowe, które można przygotować z różnorodnymi sosami i dodatkami. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy