Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku to oryginalny i bardzo smaczny sposób na przystawkę, która świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach oraz spotkaniach w gronie najbliższych. W wielu domach to jedna z obowiązkowych postnych potraw wigilijnych. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Najlepiej serwować je na większym półmisku, ozdobionym soczyście zieloną natką pietruszki i intensywnie czerwoną papryką.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sledzie marynowane przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.24 z 255 głosów)

Śledzie po japońsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie śledzi: jeśli używamy matiasów należy je wymoczyć w mleku przez kilka godzin, a najlepiej całą noc, osuszyć ręcznikiem papierowym i przekroić wzdłuż na pół. Śledzi w oleju nie trzeba namaczać.

  • 2.

    Przygotowanie jajek i warzyw: jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Groszek odcedzić z zalewy, ogórek pokroić w drobną kostkę i odcisnąć z nadmiaru soku. Następnie w taki sam sposób siekamy cebulę. Dodać 3 łyżki majonezu (15 g), pieprz do smaku.

  • 3.

    Układanie śledzi: całość dokładnie wymieszać, wyłożyć na półmisek. Następnie kładziemy na to połówki jajek zawinięte w śledzia. Jajka udekorować łyżeczką majonezu i szczyptą słodkiej papryki, całość ozdobić natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem i kawałkiem jabłka.

Porady

  • Przed przygotowaniem śledzi po japońsku należy pamiętać, że nasza przystawka będzie dość słona. Jeśli chcemy pozbyć się nadmiaru soli, to należy wcześniej wymoczyć filety śledziowe – możemy pozostawić je w zimnej wodzie na kilkadziesiąt minut, a następnie dokładnie opłukać.
  • Danie dobrze prezentuje się na większych paterach, kwadratowych talerzach lub szklanych półmiskach. W trakcie przygotowania wiele osób zwraca uwagę na fakt owijania jajek matiasami – ten sposób sprawiał, że przystawka w kuchni PRL robiła prawdziwą furorę!
  • Ważnym składnikiem w przepisie na śledzie po japońsku są jaja ugotowane na twardo – można wykorzystać jaja kurze. Świetnie sprawdzą się także jaja przepiórcze, które ze względu na swój miniaturowy rozmiar, prezentują się bardzo efektownie, a także są nieco delikatniejsze w smaku.
  • Śledź po japońsku na sałatce jarzynowej to połączenie dwóch znakomitych przystawek. Taką przekąskę warto przygotować na Boże Narodzenie, a także na ważne przyjęcie w gronie rodzinnym.
  • Śledzie po japońsku z jabłkiem, zielonym groszkiem, cebulą i majonezem to dla wielu osób obowiązkowa przystawka na święta. Jakie jabłko wybrać do śledzi? Najlepiej kwaśną i soczystą odmianę, która nada lekko kwaskowatego posmaku całej potrawie. Dobrze sprawdzi się np. antonówka lub szara reneta.

Notka redakcyjna

Śledzie po japońsku - filety

Śledzie stanowią ważną i popularną bazę do wielu tradycyjnych przekąsek, które serwuje się na Święta Bożego Narodzenia, a także na inne ważne uroczystości i przyjęcia w gronie najbliższych. Z tego powodu warto pochylić się nieco nad wyborem odpowiednich śledzi, bowiem inne nadają się do śledzi po japońsku, a inne np. do marynowania. Do wszystkich przekąsek ze śledziami w roli głównej najlepiej sprawdzą się matiasy, czyli młode śledzie filetowane bez skóry, które konserwowane są solanką o stosunkowo małej zawartości soli (16%). Można je spożywać po krótkim – kilkudziesięciominutowym – namoczeniu w wodzie lub w mleku. Niekiedy można spotkać w sklepach matiasy konserwowane w occie, które jednak różnią się od śledzi w solance. Do przystawek możemy wykorzystywać również śledzie solone, które konserwowane są w mocnej solance. Przed ich spożyciem, musimy najpierw pozbyć się z nich skóry oraz kręgosłupa, co dla wielu osób może być barierą nie do pokonania. Plusem śledzi solonych jest mniejsza ilość konserwantów niż w znacznie popularniejszych matiasach.


Przekąski ze śledzi 

Przekąski ze śledziami są jednymi z najpopularniejszych, a zarazem najprostszych przystawek. Niekiedy wystarczy tylko pokroić filety śledziowe, dodać cebulkę i oliwę z oliwek, i voilà mamy gotową przekąskę. Oprócz tego dużą popularnością cieszą się śledzie po cygańsku, które przykrywa miękka cebulka zanurzona w koncentracie pomidorowym. Nie należy zapominać również o licznych regionalnych czy nawet narodowych odmianach śledzi: po kaszubsku, po bieszczadzku, po francusku, po węgiersku, czy nawet po sułtańsku. Osobną grupą przekąsek ze śledziami są sałatki śledziowe, które można przygotować z różnorodnymi sosami i dodatkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy