Śledzie po japońsku

Śledź po japońsku to zakąska dobra na wiele okazji. Pierwsze skojarzenie to śledź po japońsku na Boże Narodzenie, ale idąc dalej ten przepis przyda się też na domówkę, imieniny, Andrzejki czy Sylwestra. U mnie śledź po japońsku zawsze serwowany jest na większym półmisku, ozdobiony soczyście zieloną natką pietruszki i intensywnie czerwoną papryką. 

dania z rybPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.25 z 251 głosów)

Kroki wykonania:

  • sledz-po-japonsku-cebula1.Cebule pokroić w kostkę, przyprawić solą, octem, olejem i cukrem, wymieszać, wyłożyć na półmisek.
  • jajka2.Ogórki pokroić w kostkę, ułożyć na cebuli. Na tym ułożyć ugotowane połówki jajek.
  • sledz-po-japonsku-sledz3.Matiasy wymoczyć. Każdy płat przekroić wzdłuż na dwie części i owinąć nimi jajko.
  • sledz-po-japonsku4.Jajko ze śledziem udekorować majonezem tworząc "kołderkę". Na koniec śledź po japońsku powinien być serwowany udekorowany natką i czerwoną papryką.

Porady

Śledź po japońsku to przystawka, która sama w sobie może być dość słona. Ważne jest, aby dokładnie wymoczyć matiasy i tym samym usunąć z nich nadmiar słonego smaku. To istotne, bo smaku dodadzą też wyraziste kiszone ogórki oraz charakterystyczne jajka i majonezowa kołderka. I tu gładko przechodzimy do prezentacji dania - śledź po japońsku dobrze prezentuje się na większych paterach lub szklanych półmiskach. W trakcie przygotowania wiele osób zwraca uwagę na fakt owijania jajek matiasami - ten sposób sprawiał, że śledź po japońsku w kuchni PRL robił prawdziwą furorę!

Notka redakcyjna

Ile gospodyń, tyle pomysłów, jak powinien wyglądać prawdziwy śledź po japońsku. Składnikami wspólnymi są bezsprzecznie: śledź (matiasy), jajka gotowane na twardo, domowy majonez i do dekoracji natka pietruszki oraz papryka. To, czy dodamy również ogórki kiszone, jabłko czy groszek konserwowy zależy od naszej inwencji twórczej i gustu kulinarnego. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy