Tradycyjne śledzie z cebulą

Śledzie z cebulą to danie, które najczęściej kojarzy się z wieczerzą wigilijną. Trudno sobie wyobrazić to świąteczne spotkanie, na którym nie pojawiłyby się śledzie w oleju z cebulką. Ponadto śledzie z cebulą w oleju to danie dietetyczne oraz uzupełniające dietę w kwasy Omega. Warto,aby częściej gościły na naszych stołach! Ponadto śledzie z cebulą doskonale smakują podane z utartym jabłkiem i wymieszane z majonezem lub gęstym jogurtem typu greckiego. Oto łatwy przepis na śledzie w oleju z cebulką. 

sledzie marynowanePrzekąski

Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 199 głosów)

Kroki wykonania:

  • cebula-iStock (1)1.Śledzie w oleju z cebulą - przepis:
    Śledzie namaczamy przez około dwie godziny w wodzie. Cebulę kroimy w piórka, sparzamy gorącą wodą. Następnie śledzie i cebulkę osuszamy, śledzia kroimy w kawałki a cebulkę w piórka. Wszystkie składniki zalewamy olejem, skrapiamy sokiem z cytryny oraz octem. Mieszamy wszystko razem. Śledzie z cebulą w oleju odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki.

Porady

Śledzie z cebulą zawierają w przepisie:

  • 3 płaty śledziowe np.: matias
  • ocet i olej do marynaty, można zwiększać lub zmniejszać ilość wedle uznania

Notka redakcyjna

Jak zrobić śledzie w oleju z cebulą?

Przygotowując śledzie w oleju z cebulą warto eksperymentować z dodatkami. Można wykorzystać czerwoną cebulę albo cebulę dymkę do dekoracji. Ciekawostką jest, że śledzie z cebulą można doprawić pozornie niepasującymi składnikami np.: anyż, czarny pieprz, goździki lub seler naciowy. Aby śledź w oleju z cebulą był smaczny warto sięgnąć po odpowiedni olej. Poza olejem rzepakowym doskonale łączy się smak oleju lnianegoWłaśnie ten olej najbardziej kojarzy się z Bożym Narodzeniem. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy