Śledzie z cebulką to danie, które najczęściej kojarzy się z wieczerzą wigilijną. Trudno sobie wyobrazić to świąteczne spotkanie, na którym by się nie pojawiły. Ponadto to dietetyczna potrawa bogata w uzupełniające dietę w kwasy Omega. Warto, żeby jak najczęściej gościły na naszych stołach. Oto łatwy przepis na śledzie w oleju i occie.
Śledzie z cebulą / fot. StockFood
(średnia 4.36 z 201 głosów)
Namaczanie śledzi: kawałki ryby wkładamy do wody na około dwie godziny. Po tym czasie sprawdzamy, czy nie są zbyt słone. W razie potrzeby czas można wydłużyć.
Przygotowanie śledzi z cebulką: cebulę kroimy w piórka, sparzamy gorącą wodą. Następnie śledzie i cebulkę osuszamy. Kroimy rybę na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zalewamy olejem, skrapiamy sokiem z cytryny oraz octem. Mieszamy wszystko razem. Przekładamy do zamykanego pojemnika, odstawiamy do lodówki na noc, najlepiej na 24 godziny.
Porady
- Ilość octu i oleju do marynaty można zwiększać lub zmniejszać wedle uznania. W śledziach w occie może pojawić się ocet jabłkowy lub większa ilość soku ze świeżo wyciśniętej cytryny.
- Tradycyjne śledzie z cebulką doskonale smakują podane z jabłkiem utartym lub pokrojonym w kostkę i wymieszane z majonezem lub gęstym jogurtem typu greckiego. Sprawdzi się też tutaj sos tzatziki lub musztardowy z ziarnami gorczycy w całości.
- Do namaczania śledzi zamiast wody można użyć mleka.
- Do wykonania śledzi z cebulką w oleju najlepsze będą matiasy, to mięso młodych ryb o delikatnym smaku.
- Śledzie z cebulką świetnie zaprezentują się na świątecznym stole, jeśli podamy je w małych słoiczkach, do których włożymy porcję przeznaczoną na jedną osobę.
Przygotowując śledzie w oleju z cebulą warto eksperymentować z dodatkami. Można wykorzystać czerwoną cebulę albo cebulę dymkę do dekoracji. Ciekawostką jest, że można doprawić je, pozornie niepasującymi do siebie, składnikami np.: anyżem, goździkami, a nawet przyprawą do piernika (najlepiej wykonaną w domu) lub selerem naciowym. Bardziej wyszukany smak uzyskamy, dodając do nich ogórek kiszony lub zielony pieprz marynowany, suszone pomidory, grzyby leśne lub marynowany imbir. Śledzie z cebulką dobrze komponują się również ze słodkimi dodatkami, z rodzynkami i żurawiną.
Ważnym dodatkiem do śledzia z cebulką jest odpowiedni olej. Najpopularniejszy jest rzepakowy. Ze świętami Bożego Narodzenia najbardziej kojarzy się jednak olej lniany, więc jeśli przygotowujemy je właśnie na tę okazję, to będzie to najlepszy wybór. W nieco mniej oczywistej wersji można też zastosować oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Każda taka drobna zmiana wpłynie na smak tej tradycyjnej przystawki.
Komentarze