Śledzie z cebulką

Ocena:

4.36 (201)

  • 20 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Śledzie z cebulką to danie, które najczęściej kojarzy się z wieczerzą wigilijną. Trudno sobie wyobrazić to świąteczne spotkanie, na którym by się nie pojawiły. Ponadto to dietetyczna potrawa bogata w uzupełniające dietę w kwasy Omega. Warto, żeby jak najczęściej gościły na naszych stołach. Oto łatwy przepis na śledzie w oleju i occie.

Składniki:

  • matias  3 szt.

  • cebula  5 szt.

  • olej  250 ml

  • ocet  125 ml

  • cytryna  1 szt.

Śledzie z cebulką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Namaczanie śledzi: kawałki ryby wkładamy do wody na około dwie godziny. Po tym czasie sprawdzamy, czy nie są zbyt słone. W razie potrzeby czas można wydłużyć.

  • Krok 2:

    Przygotowanie śledzi z cebulką: cebulę kroimy w piórka, sparzamy gorącą wodą. Następnie śledzie i cebulkę osuszamy. Kroimy rybę na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zalewamy olejem, skrapiamy sokiem z cytryny oraz octem. Mieszamy wszystko razem. Przekładamy do zamykanego pojemnika, odstawiamy do lodówki na noc, najlepiej na 24 godziny.

Porady

  • Ilość octu i oleju do marynaty można zwiększać lub zmniejszać wedle uznania. W śledziach w occie może pojawić się ocet jabłkowy lub większa ilość soku ze świeżo wyciśniętej cytryny.
  • Tradycyjne śledzie z cebulką doskonale smakują podane z jabłkiem utartym lub pokrojonym w kostkę i wymieszane z majonezem lub gęstym jogurtem typu greckiego. Sprawdzi się też tutaj sos tzatziki lub musztardowy z ziarnami gorczycy w całości.
  • Do namaczania śledzi zamiast wody można użyć mleka.
  • Do wykonania śledzi z cebulką w oleju najlepsze będą matiasy, to mięso młodych ryb o delikatnym smaku.
  • Śledzie z cebulką świetnie zaprezentują się na świątecznym stole, jeśli podamy je w małych słoiczkach, do których włożymy porcję przeznaczoną na jedną osobę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić śledzie w oleju z cebulką?

Przygotowując śledzie w oleju z cebulą warto eksperymentować z dodatkami. Można wykorzystać czerwoną cebulę albo cebulę dymkę do dekoracji. Ciekawostką jest, że można doprawić je, pozornie niepasującymi do siebie, składnikami np.: anyżem, goździkami, a nawet przyprawą do piernika (najlepiej wykonaną w domu) lub selerem naciowym. Bardziej wyszukany smak uzyskamy, dodając do nich ogórek kiszony lub zielony pieprz marynowany, suszone pomidory, grzyby leśne lub marynowany imbir. Śledzie z cebulką dobrze komponują się również ze słodkimi dodatkami, z rodzynkami i żurawiną.


Ważnym dodatkiem do śledzia z cebulką jest odpowiedni olej. Najpopularniejszy jest rzepakowy. Ze świętami Bożego Narodzenia najbardziej kojarzy się jednak olej lniany, więc jeśli przygotowujemy je właśnie na tę okazję, to będzie to najlepszy wybór. W nieco mniej oczywistej wersji można też zastosować oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Każda taka drobna zmiana wpłynie na smak tej tradycyjnej przystawki.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne