Sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkiem kiszonym

Sałatka śledziowa z ziemniakami to szybka i prosta w przygotowaniu przekąska, która sprawdzi się na wiele różnych okazji, w tym m.in. na Święta Bożego Narodzenia. Nasza propozycja na sałatkę śledziową przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za specyficznym smakiem śledzia. Idealnie skomponowane składniki sałatki śledziowej z ziemniakami i ogórkiem kiszonym to klucz do kulinarnego sukcesu i podbicia serca wszystkich fanów prostych przekąsek. 

dodany przez: mojegotowanie

Sałatki majonez Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 222 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ziemniaki sałatka śledziowa 1.

    Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami zaczynamy od umycia śledzi (matjasów) i moczenia ich w zimnej wodzie ok. 2 godz. zmieniając dwukrotnie wodę. Następnie ziemniaki myjemy szczoteczką i gotujemy w mundurkach w wodzie z dodatkiem łyżki soli. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórki obieramy i również kroimy go w drobną kostkę. 

  • śledzie-matjasy 2.

    Po upływie czasu moczenia śledzi,  osączamy je z wody i osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w paski ok. 1 cm. Ostudzone ziemniaki obieramy z łupiny i kroimy w większą kostkę. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy. Majonez łączymy z musztardą i dodajemy do sałatki. Do smaku doprawiamy odrobiną cukru, pieprzem i solą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godz. 

Porady

  • Do sałatki śledziowej najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu A – są to tzw. ziemniaki sałatkowe, które charakteryzują się dużym poziomem wilgotności, a małym poziomem skrobi ziemniaczanej. Są one twarde i nie rozpadają się. Najbardziej znane odmiany ziemniaków typu A to: Lord, Denar i  Vineta. 
  • Wierzch sałatki śledziowej można udekorować gałązkami pietruszki, koperku lub szczypiorku. 
  • Sałatkę śledziową można przygotować również w wersji fit – wówczas zamiast tradycyjnego majonezu, należy dodać majonez o niskiej zawartości tłuszczu. 
  • Do przygotowania sałatki śledziowej rekomendujemy wykorzystanie matjasów, czyli młodych śledzi (przed okresem tarła). Charakteryzują się one wyższą zawartością tłuszczu, mają charakterystyczne różowe mięso, a także są nieco droższe od tradycyjnych śledzi. Co więcej, matiasy są również mniej słone, dlatego nie wymagają długiego namaczania w wodzie. 
  • Do naszego przepisu na sałatkę śledziową możemy wykorzystać również jabłko – dzięki niemu nasza przekąska nie będzie mdła i nabierze charakterystycznego, winnego, posmaku. 
  • Sałatkę śledziową najlepiej serwować w małych, jednoporcjowych, miseczkach wraz ze świeżym pieczywem. Bardzo dobrze smakuje podawana schłodzona. Bardzo dobrym i nietuzinkowym pomysłem jest serwowanie sałatki w małych słoiczkach. Sprawdzą się też idealnie szklane salaterki.

Notka redakcyjna

Poznańska sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkami 

Jednym z dań, z których słynie Poznań jest tradycyjna sałatka śledziowa z ziemiankami. Oprócz śledzia i ziemniaków dodaje się również do niej korniszony (w naszej propozycji znajdują się ogórki kiszone) i jajka ugotowane na twardo. Co ciekawe, sałatka śledziowa z ziemniakami gości na stołach w Poznaniu przede wszystkim w dni postne i w piątki. 

Śląska sałatka śledziowa 

Znanym wariantem tradycyjnej sałatki śledziowej jest również śląska sałatka śledziowa, która różni się nieco od naszej propozycji. W tym przypadku również używa się ogórków konserwowych, a także dodaje śmietanę 18%. Śląska sałatka śledziowa również ma kilka odmian – ta najpopularniejsza nazywana jest hekele i serwowana jest zazwyczaj w formie… pasty. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy