Sałatka śledziowa z ziemniakami to szybka i prosta w przygotowaniu przekąska, która sprawdzi się na wiele różnych okazji, w tym m.in. na Święta Bożego Narodzenia. Nasza propozycja na sałatkę śledziową przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za specyficznym smakiem śledzia. Idealnie skomponowane składniki sałatki śledziowej z ziemniakami i ogórkiem kiszonym to klucz do kulinarnego sukcesu i podbicia serca wszystkich fanów prostych przekąsek.
StockFood
Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami zaczynamy od umycia śledzi (matjasów) i moczenia ich w zimnej wodzie ok. 2 godz. zmieniając dwukrotnie wodę. Następnie ziemniaki myjemy szczoteczką i gotujemy w mundurkach w wodzie z dodatkiem łyżki soli. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórki obieramy i również kroimy go w drobną kostkę.
Po upływie czasu moczenia śledzi, osączamy je z wody i osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w paski ok. 1 cm. Ostudzone ziemniaki obieramy z łupiny i kroimy w większą kostkę. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy. Majonez łączymy z musztardą i dodajemy do sałatki. Do smaku doprawiamy odrobiną cukru, pieprzem i solą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godz.
Porady
- Do sałatki śledziowej najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu A – są to tzw. ziemniaki sałatkowe, które charakteryzują się dużym poziomem wilgotności, a małym poziomem skrobi ziemniaczanej. Są one twarde i nie rozpadają się. Najbardziej znane odmiany ziemniaków typu A to: Lord, Denar i Vineta.
- Wierzch sałatki śledziowej można udekorować gałązkami pietruszki, koperku lub szczypiorku.
- Sałatkę śledziową można przygotować również w wersji fit – wówczas zamiast tradycyjnego majonezu, należy dodać majonez o niskiej zawartości tłuszczu.
- Do przygotowania sałatki śledziowej rekomendujemy wykorzystanie matjasów, czyli młodych śledzi (przed okresem tarła). Charakteryzują się one wyższą zawartością tłuszczu, mają charakterystyczne różowe mięso, a także są nieco droższe od tradycyjnych śledzi. Co więcej, matiasy są również mniej słone, dlatego nie wymagają długiego namaczania w wodzie.
- Do naszego przepisu na sałatkę śledziową możemy wykorzystać również jabłko – dzięki niemu nasza przekąska nie będzie mdła i nabierze charakterystycznego, winnego, posmaku.
- Sałatkę śledziową najlepiej serwować w małych, jednoporcjowych, miseczkach wraz ze świeżym pieczywem. Bardzo dobrze smakuje podawana schłodzona. Bardzo dobrym i nietuzinkowym pomysłem jest serwowanie sałatki w małych słoiczkach. Sprawdzą się też idealnie szklane salaterki.
Jednym z dań, z których słynie Poznań jest tradycyjna sałatka śledziowa z ziemiankami. Oprócz śledzia i ziemniaków dodaje się również do niej korniszony (w naszej propozycji znajdują się ogórki kiszone) i jajka ugotowane na twardo. Co ciekawe, sałatka śledziowa z ziemniakami gości na stołach w Poznaniu przede wszystkim w dni postne i w piątki.
Znanym wariantem tradycyjnej sałatki śledziowej jest również śląska sałatka śledziowa, która różni się nieco od naszej propozycji. W tym przypadku również używa się ogórków konserwowych, a także dodaje śmietanę 18%. Śląska sałatka śledziowa również ma kilka odmian – ta najpopularniejsza nazywana jest hekele i serwowana jest zazwyczaj w formie… pasty.
Komentarze