Puree ze szpinakiem

Puree ze szpinakiem to pyszna alternatywa dla klasycznych ziemniaków do obiadu. Wygląda doskonale, a smakuje jeszcze lepiej! Taki dodatek idealnie sprawdzi się zarówno do mięs, ryb, jak i dań jarskich. Zobaczcie, jak zrobić puree szpinakowe, które zachwyci każdego.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

puree

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 186 głosów)

Puree ze szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Gotujące ziemniaki 1.

    Przygotowanie składników: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę masła i podsmażamy szpinak przez kilka minut. 

  • puree 2.

    Puree ze szpinakiem: Ugotowane ziemniaki rozgniatamy z 1 łyżką masła na gładką masę. Dodajemy przesmażony szpinak i śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Porady

  • Puree ze szpinakiem to świetny dodatek do ryb. Delikatny smak ziemniaków i szpinaku wspaniale sprawdzi się do smażonych i pieczonych filetów oraz ryb w całości. Puree szpinakowe doskonale pasuje też do krewetek, zarówno tych w sosie, jak i z grilla.
  • Jeśli nie jesteście fanami delikatnych dodatków do obiadu, puree ziemniaczane ze szpinakiem możecie wzbogacić wyrazistym serem lub ulubionymi ziołami i przyprawami. Do puree świetnie się tu sprawdzi tarty parmezan, cheddar lub pokruszony ser pleśniowy typu lazur czy gorgonzola.
  • Gęstość i konsystencję puree możecie dobrać do własnych upodobań. Aby puree ze szpinakiem było jeszcze bardziej puszyste i aksamitne, dodaj do niego więcej mleka, śmietany lub masła. Aby przygotować puree w wersji wegańskiej, dodajcie odrobinę napoju roślinnego lub śmietanki kokosowej.

Notka redakcyjna

Puree ze szpinakiem - czym je doprawić?

Puree, jak wszelkie dania ze szpinakiem, świetnie smakują doprawione czosnkiem oraz gałką muszkatołową. Oprócz tego podstawowego zestawu smaków, warto dodać również posiekane świeże zioła. Szczególnie dobrze będzie tu pasowała natka pietruszki, bazylia i koperek, ale można też dodać rozmaryn, szałwię, tymianek, oregano, a nawet miętę.

Innym smakowitym dodatkiem do puree ze szpinaku są wszelkiego rodzaju sosy, które podkręcą jego delikatny smak. Można więc doprawić je odrobiną sosu sojowego lub pełnego umami sosu worcestershire. Fanom ostrych smaków z pewnością posmakuje puree szpinakowe z kilkoma kropelkami sosu tabasco.

Nie wszyscy wiedzą, że ciekawym dodatkiem do puree mogą być również owoce. Odrobina gruszki czy jabłka czy żurawiny wspaniale ożywi smak puree ziemniaczanego lub takiego z innych warzyw.

Jak i z czym podawać puree ziemniaczane? 

Puree ziemniaczane można podawać ułożone na talerzu jak klasyczne tłuczone ziemniaki, ale jeśli chcemy, aby danie wyglądało bardziej elegancko, warto podać je w estetyczny sposób. Możemy użyć do tego specjalnego ringu, w którym uformujemy kształt idealnej wieżyczki. Puree szpinakowe można też ułożyć na środku talerza, jako łoże, na którym położymy wszystkie inne elementy dania. Innym pomysłem jest zrobienie na talerzu kilku kropek z puree, a następnie rozsmarowanie ich jednym pociągłym ruchem na kształt łezki. Taka forma podania nie jest trudna, a zawsze robi dużo większe wrażenie niż zwykłe gotowane ziemniaki.

Inne przepisy na puree

Puree ze szpinakiem to tylko jeden z wielu przepysznych przepisów. Gładkie i puszyste puree można zrobić z większości warzyw korzeniowych i nie tylko. Szczególnie popularne jest puree z pietruszki, marchwi, groszku, kalafiora, dyni, brokuła czy buraka. Pysznie smakuje też puree z selera. Najlepiej ugotować go w mleku, aby złagodzić jego zapach i smak. Jeśli wolicie słodkawe smaki, pysznym pomysłem będzie puree z batatów, które nie tylko doskonale smakuje, ale także bardzo dekoracyjnie wygląda na talerzu.

Puree można też tworzyć z mieszanek różnych warzyw. Sprawdzonymi duetami są ziemniaki i brokuły, seler i kalafior, a także bataty i marchewka. Nietypowym, choć absolutnie przepysznym przepisem jest też puree z gruszki i pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy