REKLAMA

Puree ziemniaczane ze szpinakiem

Przepis z kuchni belgijskiej

dodany przez: grumko grumko

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 186 głosów)


Składniki:

  • ok. 1,3 kg ziemniaków,
  • 1 łyżka soli,
  • ok. 30 dag świeżego szpinaku,
  • półtorej szklanki natki pietruszki,
  • pół szklanki świeżego szczypiorku,
  • 4 gałązki świeżego estragonu (opcjonalnie),
  • 8 łyżek niesolonego masła,
  • świeżo mielony pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1/4 szklanki mleka.

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. W między czasie do rondelka włożyć szpinak, pietruszkę szczypiorek i estragon. Posolić i popieprzyć. Poddusić przez ok. 10 minut. Ziemniaki i zielone składniki przepuścić przez praskę. Dodać masło, pieprz i gałkę muszkatołową. Z dodatkiem mleka wyrobić na puree.
  • Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja - http://grumko.blox.pl
  • Facebook: http://www.facebook.com/pages/Kuchnia-Ireny-i-Andrzeja/119861784693798
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy