REKLAMA

Puree z pietruszki i ziemniaków

Puree z pietruszki i ziemniaków to pyszny dodatek do obiadu. Robi się je naprawdę łatwo, a korzeń pietruszki świetnie smakuje z dodatkiem ziemniaków. Puree pietruszkowe w idealnej wersji powinno być gładkie, aksamitne i ciekawie doprawione. Wykorzystujemy zarówno korzeń, jak i natkę pietruszki. Zobacz, jak zrobić puree z pietruszką. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

puree

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 198 głosów)


Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Obieranie ziemniaków 1.

    Przygotowanie warzyw: ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy na równej wielkości kawałki, myjemy w zimnej wodzie, odsączamy. 

  • Gotowanie ziemniaków 2.

    Gotowanie: warzywa przekładamy do większego garnka, zalewamy gorącą wodą, solimy (ok. 3 g soli, czyli większa szczypta) i gotujemy do miękkości.

  • Puree z pietruszki i ziemniaków 3.

    Przygotowanie puree: natkę pietruszki drobno siekamy. Ugotowane ziemniaki i korzeń pietruszki tłuczemy dokładnie tłuczkiem lub blendujemy razem z natką pietruszki i śmietanką. Doprawiamy do smaku solą. Puree z pietruszki można dodatkowo podać z odrobiną dobrej jakości oliwy i orientalnych przypraw np. garam masala.

Porady

  • Do przygotowania puree najlepiej użyć ręcznej praski do ziemniaków lub blendera. Jeśli nie posiadasz takich gadżetów, możesz ubić ziemianki i pietruszkę zwykłym tłuczkiem, ale wykaż się cierpliwością w czasie tłuczenia, ponieważ te dwa składniki muszą być dokładnie rozbite, tylko wtedy puree z pietruszki i ziemniaków będzie aksamitne i smaczne. 
  • Puree z pietruszki i ziemniaków będzie doskonałym dodatkiem do drugich dań. Szczególnie dobrze komponuje się z mięsiwami w sosie oraz lekko słodkimi daniami np. kaczką z jabłkami, żeberkami z miodem. Puree można podać także do dań rybnych i grillowanych. 
  • Puree z pietruszki i ziemniaków można wzbogacić, dodając do niego kilka listków świeżego lubczyku, warto też dodać trochę czosnku. Pamiętaj także, aby dobrze doprawić je solą oraz pieprzem. 
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić dobre puree?


Puree to smaczne i proste w przygotowaniu danie. Jak zrobić smaczne puree? Użyj dobrych ziemniaków. Do puree najlepiej nadają się ziemniaki klasy B i C. Zatem sięgnij po mączyste odmiany ziemniaków, które charakteryzują się wysoką zawartością skrobi, ponieważ po ugotowaniu łatwo się rozgniatają. Najbardziej znaną odmianą kartofli mączystych jest Bryza. Puree musi być aksamitne, dlatego też dołóż starań i dokładnie ubij/rozgnieć ziemniaki. Możesz użyć praski, blendera lub zwykłego tłuczka do ziemniaków. Następnym ważnym elementem dobrego purre jest tłuszcz – użyj 82% masła (omijaj pseudo masła, nie używaj margaryny). Kolejnym  elementem dobrego puree jest śmietanka – wykorzystaj słodką śmietankę najlepiej 30% (możesz użyci także śmietanki 36%, a w ostateczności mleka). Ostatnim elementem, na który trzeba zwrócić uwagę, jest doprawienie dania. Obowiązkowa jest sól i pieprz, a w zależności od upodobań smakowych można podbić smak puree czosnkiem oraz gałką muszkatołową.  Jak już wiemy, jak zrobić dobre puree ziemniaczane, możemy udoskonalać przepis, dodają do ziemniaków pietruszkę, szpinak, marchewkę, dynię lub inne ulubione warzywa. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy