Przepisy z kalafiorem

1 kolekcji przepisów

474 przepisów

Kalafior to warzywo należące do rodziny kapustowatych. Był uprawiany w Azji Mniejszej już 600 lat p.n.e. Stamtąd trafił do Włoch i rozpowszechnił się w kuchni wielu krajów europejskich. Jadalną częścią kalafiora jest jego kwiatostan, który może ważyć nawet 2 kilogramy. Choć najbardziej znany jest kalafior w białym czy lekko kremowym kolorze, istnieją jego różne odmiany, np. zielony czy fioletowy. Zebraliśmy przepisy z użyciem kalafiora.

Kalafior - przepisy

Wiele osób nie ma pomysłu z czym jeść kalafior gotowany. Możliwości jest wiele. Z czym kalafior komponuje się najlepiej? Jego neutralny smak sprawia, że świetnie pasuje do różnorodnych potraw. Sprawdzi się jako składnik zup i zapiekanek jarzynowych, warzywnych gulaszów i curry czy sałatek. Można jeść go jako dodatek do mięs, makaronów lub samodzielnie z dodatkiem sosów czy wyrazistych przypraw.

Kalafior jest nie tylko smaczny, ale ma także wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Przy tym nie zawiera dużo kalorii i ma niski indeks glikemiczny, dlatego też doskonale sprawdza się w diecie osób odchudzających się oraz cukrzyków.

Pomysły na dania z kalafiorem

Kalafior do obiadu to doskonały dodatek, który powinien być spożywany nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale też dlatego, że jest bardzo zdrowy. W polskiej kuchni kalafior najczęściej podawany jest ugotowany, a następnie polany roztopionym masłem z przysmażoną na złoto bułką tartą. Jednak istnieje dużo więcej pomysłów na przyrządzenie tego warzywa.

Dobrym pomysłem na jego wykorzystanie jest zupa kalafiorowa, którą po ugotowaniu można zmiksować na krem lub pozostawić w niej całe różyczki kalafiora wraz z kawałkami innych warzyw. Wybornie smakuje zapiekany kalafior, który może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu. Różyczki kalafiora mogą tez być jednym ze składników zapiekanek warzywnych.

Ugotowany kalafior można wykorzystać zamiast ziemniaków, ugniatając go na puree lub zamiast ryżu ścierając surowy kalafior na tarce, a następnie lekko obgotowując w wodzie. Kawałki kalafiora mogą też być składnikiem sałatek i podane jako sałatka z kalafiorem, ananasem i jajkiem.

Kalafior: właściwości

Warto jeść kalafior, ponieważ zawiera on wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Kwiat kalafiora jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, a także potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fluoru, cynku i jodu. Zawiera też pewne ilości beta karotenu, oraz witamin z grupy B.

Kalafior ma właściwości antyrakowe. Badania naukowe wskazują, że jego regularne jedzenie (dotyczy to też brokułów) może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia raka prostaty oraz raka pęcherza. Dodatkowo codzienne spożywanie warzyw nie skrobiowych, w tym także kalafiora, zmniejsza ryzyko nowotworów gardła, krtani i jamy ustnej. Oprócz tego zawarte w kalafiorze izotiocyjany pomagają chronić przed wrzodami żołądka, a także innymi dolegliwościami układu pokarmowego.

Jak gotować kalafior?

Aby kalafior był smaczny, zdrowy i wyglądał estetycznie, warto wiedzieć jak prawidłowo go ugotować. Na początek należy porozdzielać różyczki na mniejsze części i dokładnie wypłukać je na sitku pod zimną, bieżącą wodą. Duże znaczenie ma wybór garnka, w którym będziemy gotować kalafior. Żelazny może sprawić, że warzywo nabierze nieładnego, zielonkawego koloru. Również garnek aluminiowy nie jest najlepszy, ponieważ gotowany w nim kalafior zżółknie.

Kalafior wrzucamy do wrzątku, który można lekko osolić. Gotujemy go około 3-4 minuty. Gotowany dłużej traci wiele składników odżywczych, a dodatkowo nabiera niezbyt przyjemnego zapachu. Gotującego się kalafiora nie należy przykrywać, ponieważ pogarsza to jego smak i nadaje mu nieładny zapach. Odpowiedzialna jest za to zawarta w tym warzywie siarka, która uwalnia się podczas gotowania. Kalafior można też z powodzeniem ugotować na parze.

Czy można jeść surowy kalafior?

Choć najczęściej spożywa się gotowany kalafior, można też jeść go na surowo. Rozdzielone, umyte różyczki kalafiora doskonale nadają się do sałatek, można też podawać je jako przekąskę z różnego rodzaju dipami. Surowy kalafior dostarcza jeszcze więcej witamin i składników odżywczych. Nieugotowany kalafior można też ukisić podobnie jak ogórki. Taki kiszony kalafior jest pyszny i chrupiący, ma słodko-kwaskowy smak.

Artykuły powiązane

curry-z-kalafiora
29.05.2020

Curry z kalafiora - prosty przepis

Curry z kalafiora to sposób na aromatyczne podanie sezonowego kalafiora. Miks przypraw, takich jak curry, kumin i kurkuma, podkreślą smak białych różyczek.

tempura-slider
29.05.2020

Tempura – sztuka przygotowania dań

Japończycy uwielbiają przyrządzać w ten sposób warzywa, ryby czy owoce morza, obtoczone w delikatnym cieście i smażone w głębokim tłuszczu. Tempura zachowuje smak produktów, nadając im przyjemną chrupkość. Jak zrobić w ją w domu? Tempura w naszym poradniku gotowania nie będzie mieć przed Wami tajemnic!

Pieczony kalafior
26.05.2020

Zupa kalafiorowa i kotlety z kalafiora. Odkryj to warzywo na nowo

Kalafior to niepozorne warzywo, z którego można wyczarować wyjątkowe przysmaki, takie jak kotlety z kalafiora. Zupa kalafiorowa też ma wielu fanów! Pieczony kalafior, kiszony, a nawet zwyczajnie gotowany i podany z bułka tartą oraz masłem niezmiennie podbija nasze kubki smakowe. Najważniejsze, to poznać sprawdzone przepisy na kalafior. Oto kilka z nich i trik, jak gotować kalafior.

Lista zakupów
18.03.2020

Sylwia Majcher radzi, jak robić przemyślane zakupy. Lista zakupów spożywczych na 2 tygodnie

Zapasy jedzenia w domu powinny być przygotowane rozsądnie. Nadmiar makaronu, tuńczyka w puszce czy ryżu niepotrzebnie może wprowadzić zamieszanie w naszych kuchniach. Sylwia Majcher, ekspertka kulinarne i propagatorka zero waste, podpowiedziała nam, które produkty możemy bez problemu przechowywać w kuchni i spiżarni, a także wyjaśniła, jak różnicować posiłki z zapasów na dwa tygodnie lub dłużej.

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Jeśli nie możesz schudnąć, mimo najszczerszych chęci, zacznij jeść to, co dyktuje ci twoja grupa krwi. W niej zapisany jest najlepszy dla ciebie sposób odżywiania, przekazany w genach przez prapraprzodków.

kalafior
14.02.2020

Jak we włoskim domu – odwiedziliśmy warszawskie Chianti

Kuchnia włoska cały czas kojarzy nam się z pizzą i makaronem. Tymczasem Włochy kryją o wiele więcej przepysznych skarbów dla łasuchów. To kuchnia produktów najwyższej jakości, a co za tym po prostu bardzo smaczna. W ramach trwającego festiwalu Fine Dining Week odwiedziliśmy Chianti i była to prawdziwa włoska uczta.

wegetariańska
01.12.2019

Do warzyw przekonujmy jedzeniem, nie słowami – Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Marcin Molik o nowej książce

Dietetyczka i kucharz. Spotkali się, bo łączy ich wspólna pasja – do zdrowego jedzenia. Jej wynikiem jest książka „Jak smakuje rok”, w której pokazują, jak gotować sezonowo. Marcin Molik przygotował do niej pyszne przepisy, a Katarzyna Błażejewska-Stuhr wyjaśniła, dlaczego warto właśnie tak, a nie inaczej komponować dania. Pytamy ich o to, co lubią jeść, gdzie robią zakupy i jakie mają sposoby na włączenie do diety większej ilości warzyw.

baner mg cegielska
15.11.2019

Agnieszka Cegielska i Naturalnie w kuchni [RECENZJA]

To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlatego zbilansowany i przemyślany jadłospis powinien towarzyszyć nam na co dzień. W zabieganym świecie nie jest to proste, ale ułatwieniem będą przepisy z książki "Naturalnie w kuchni" autorstwa Agnieszki Cegielskiej. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zaglądamy do środka i polecamy wybrany przepis na zdrową, rozgrzewającą i smaczną zupę.

Jessica Mercedes Kirchner i rekomendacje lokali w Warszawie
18.09.2019

Smaczne miejsca: lokale, które poleca Jessica Mercedes Kirschner

Jessica Mercedes Kirschner, znana w sieci jako Jemerced, to blogerka modowa, którą codziennie śledzi tysiące obserwatorów. Oprócz sporej dawki wiedzy o stylu i modzie, z jej relacji na Instagramie możemy podchwycić kilka sprawdzonych lokalów gastronomicznych. Na jednym ze strories blogerka wymieniła swoje ulubione restauracja i knajpki w Warszawie. Co poleca? Podsumowaliśmy!

Piotr Kucharski
14.04.2019

Miejski Farmer - Piotr Kucharski o uprawianiu warzyw i owoców

Piotr Kucharski to nie tylko zapalony domowy piekarz i miłośnik warzyw na talerzu. Ekspert kulinarny to szczęśliwy posiadacz własnego ogródka działkowego - pieszczotliwie zwanego RODOS - i od niedawna również właściciel przydomowego ogrodu. W naszym cyklu „Przy wspólnym stole” opowiada o uprawie warzyw w sercu Wrocławia, podpowiada jak uprawiać zielone pyszności na balkonie i zdradza swoje pyszne patenty, jak odczarować smak brukselki, kalafiora i natki pietruszki.