Gnocchi ze szpinakiem

To urzekające danie jest prostsze niż myślisz - wypróbuj apetycznie gnochhi ze szpinakiem.

KluskignocchiDania główne

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 199 głosów)

Składniki:

  • 500 ugotowanych ziemniaków
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 100 g serka ricotta
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • SOS SEROWO-SZPINAKOWY: 200 g śmietany kremówki 36%
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 50 g parmezanu
  • 5 pomidorów suszonych
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • orzeszki piniowe

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Zrób sos serowo-szpinakowy. Na patelni rozpuść masło. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i całe liście szpinaku. Usmaż na małym ogniu, ciągle mieszając aż wszystkie liście zwiędną. Następnie wlej śmietanę. Dodaj parmezan starty na tarce oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory. Gotuj aż ser się rozpuści. Następnie dopraw solą i pieprzem, sos odstaw.
  • Szpinak popłucz i osusz. Na patelni rozpuść masło, włóż szpinak i smaż 5 minut. Wystudź i odciśnij z wody. Szpinak rozdrobnij w blenderze. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dołóż oba rodzaje mąki. Wbij jajka. Dodaj ricottę, szpinak i sól do smaku. Wyrób ciasto. Uformuj z niego wałeczki o średn. 2 cm. Pokrój je na 1,5 cm kluseczki. Możesz zrobić delikatne wgłębienia widelcem. W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Gnocchi podawaj polane sosem szpinakowym i posypane orzeszkami piniowymi.

Porady

Zobacz także: włoskie sery z gwarancją DOP, czyli jakość i smak w jednym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy