REKLAMA

Gnocchi ze szpinakiem

Gnocchi szpinakowe to potrawa, które sprawdza się jako samodzielne danie, ale może stanowić również dodatek do dań mięsnych. Delikatne kluseczki zasmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. To urzekające danie jest prostsze w przygotowaniu niż myślisz - wypróbuj apetycznie gnochhi ze szpinakiem. 

dodany przez: Dobre Rady

Kluski gnocchi Dania główne

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 201 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Szpinak masło 1.

    Następnym krokiem przygotowania gnocchi ze szpinakiem jest zrobienie kluseczek. Szpinak popłucz w zimnej wodzie i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Na patelni rozpuść masło, włóż szpinak i smaż 5 minut. Wystudź i odciśnij z wody. Szpinak rozdrobnij w blenderze. Wcześniej ugotowane i zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dołóż oba rodzaje mąki. Wbij jajka. Dodaj ricottę, szpinak i sól do smaku. Wyrób ciasto. Uformuj z niego wałeczki o średnicy około 2 cm. Pokrój je na 1,5 cm kluseczki. Możesz zrobić delikatne wgłębienia widelcem. W garnku zagotuj wodę, posól i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Gnocchi ze szpinakiem podawaj polane sosem szpinakowym i posypane wcześniej przesmażonymi na patelni orzeszkami piniowymi.

  • Ricotta szpinak 2.

    Szpinak popłucz i osusz. Na patelni rozpuść masło, włóż szpinak i smaż 5 minut. Wystudź i odciśnij z wody. Szpinak rozdrobnij w blenderze. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dołóż oba rodzaje mąki. Wbij jajka. Dodaj ricottę, szpinak i sól do smaku. Wyrób ciasto. Uformuj z niego wałeczki o średn. 2 cm. Pokrój je na 1,5 cm kluseczki. Możesz zrobić delikatne wgłębienia widelcem. W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Gnocchi podawaj polane sosem szpinakowym i posypane orzeszkami piniowymi.

     

Porady

  • Gnocchi to rodzaj włoskich klusek ziemniaczanych podobny do polskich kopytek. Gnocchi w podstawowej wersji przygotowuje się z wcześniej ugotowanych i wystudzonych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej i pszennej doprawione solą. Wersje bogatsze najczęściej zawierają dodatkowo szpinak oraz parmezan. 
  • Gnocchi tak jak kopytka powinny być wyrobione szybko i sprawnie, ponieważ zbyt długie wyrabianie ciasta ziemniaczanego spowoduje jego rozluźnienie w efekcie czego, kluski zaczną się lepić i nie dadzą się uformować. 
  • Jeśli lubisz gnocchi i często je przygotowujesz, rozważ kupno specjalnej ręcznej deski do formowania gnocchi. Kluseczki uformowane dzięki temu narzędziu będą wyglądały i smakowały jak z najlepszej włoskiej restauracji. 
     

Notka redakcyjna

Sos do gnocchi ze szpinakiem 


Przepisów na sos do gniocchi ze szpinakiem jest wiele i nawet największy smakosz jest w stanie wybrać coś dla siebie. Możesz przygotować sos z tego przepisu lub zrobić sos pomidorowy. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij średniej wielkości cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli. Wymieszaj i smaż przez minutę. Pokrój drobno kilka listków bazylii. Do cebuli dodaj dobrej jakości pomidory z puszki oraz pokrojoną na drobno bazylię. Dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj wcześniej przygotowane gnocchi i wymieszaj. Gnocchi przełóż do głębokiego talerza, posyp parmezanem i podawaj jeszcze gorące. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy