Gnocchi ze szpinakiem

Ocena:

4.49 (203)

  • 35 min.
  • dla 4 osób

Gnocchi szpinakowe to potrawa, które sprawdza się jako samodzielne danie, ale może stanowić również dodatek do dań mięsnych. Delikatne kluseczki zasmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. To urzekające danie jest prostsze w przygotowaniu niż myślisz - wypróbuj apetycznie gnochhi ze szpinakiem. 

Składniki:

  • ziemniaki  500 g

  • szpinak  350 g

  • ricotta  100 g

  • mąka pszenna  50 g

  • jajka  2 szt.

  • mąka ziemniaczana  30 g

  • masło  45 g

  • parmezan  50 g

  • suszone pomidory  5 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • pieprz  3 g

  • sól  3 g

  • śmietana kremówka  200 g

  • orzechy piniowe  10 g

Gnocchi ze szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Następnym krokiem przygotowania gnocchi ze szpinakiem jest zrobienie kluseczek. Szpinak popłucz w zimnej wodzie i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Na patelni rozpuść masło, włóż szpinak i smaż 5 minut. Wystudź i odciśnij z wody. Szpinak rozdrobnij w blenderze. Wcześniej ugotowane i zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dołóż oba rodzaje mąki. Wbij jajka. Dodaj ricottę, szpinak i sól do smaku. Wyrób ciasto. Uformuj z niego wałeczki o średnicy około 2 cm. Pokrój je na 1,5 cm kluseczki. Możesz zrobić delikatne wgłębienia widelcem. W garnku zagotuj wodę, posól i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Gnocchi ze szpinakiem podawaj polane sosem szpinakowym i posypane wcześniej przesmażonymi na patelni orzeszkami piniowymi.

    Szpinak masło
  • Krok 2:

    Szpinak popłucz i osusz. Na patelni rozpuść masło, włóż szpinak i smaż 5 minut. Wystudź i odciśnij z wody. Szpinak rozdrobnij w blenderze. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dołóż oba rodzaje mąki. Wbij jajka. Dodaj ricottę, szpinak i sól do smaku. Wyrób ciasto. Uformuj z niego wałeczki o średn. 2 cm. Pokrój je na 1,5 cm kluseczki. Możesz zrobić delikatne wgłębienia widelcem. W garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki. Wyjmij je zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Gnocchi podawaj polane sosem szpinakowym i posypane orzeszkami piniowymi.

     
    Ricotta szpinak

Porady

  • Gnocchi to rodzaj włoskich klusek ziemniaczanych podobny do polskich kopytek. Gnocchi w podstawowej wersji przygotowuje się z wcześniej ugotowanych i wystudzonych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej i pszennej doprawione solą. Wersje bogatsze najczęściej zawierają dodatkowo szpinak oraz parmezan. 
  • Gnocchi tak jak kopytka powinny być wyrobione szybko i sprawnie, ponieważ zbyt długie wyrabianie ciasta ziemniaczanego spowoduje jego rozluźnienie w efekcie czego, kluski zaczną się lepić i nie dadzą się uformować. 
  • Jeśli lubisz gnocchi i często je przygotowujesz, rozważ kupno specjalnej ręcznej deski do formowania gnocchi. Kluseczki uformowane dzięki temu narzędziu będą wyglądały i smakowały jak z najlepszej włoskiej restauracji. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sos do gnocchi ze szpinakiem 


Przepisów na sos do gniocchi ze szpinakiem jest wiele i nawet największy smakosz jest w stanie wybrać coś dla siebie. Możesz przygotować sos z tego przepisu lub zrobić sos pomidorowy. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij średniej wielkości cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli. Wymieszaj i smaż przez minutę. Pokrój drobno kilka listków bazylii. Do cebuli dodaj dobrej jakości pomidory z puszki oraz pokrojoną na drobno bazylię. Dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj wcześniej przygotowane gnocchi i wymieszaj. Gnocchi przełóż do głębokiego talerza, posyp parmezanem i podawaj jeszcze gorące. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne