Puree ziemniaczane-przepis podstawowy

W razie potrzeby można modyfikować.

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 173 głosów)

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • 4 łyżki siekanej zieleniny (pietruszka, koperek)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie.
  • Do odcedzonych ziemniaków wlać gorące mleko (świeżo przegotowane) i utłuc tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę.
  • Podawać posypane zieleniną.
  • Jeśli chcemy otrzymać kolorowe puree to możemy dodać koncentrat pomidorowy, zmiksowaną gotowaną marchew, zmiksowany szpinak lub gotowane buraki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy