pierogi_po_litewsku

Pierogi po litewsku

Ocena:

4.43 (197)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 5 osób

Pierogi z takim farszem są pyszne i sycące

Składniki:

  • CIASTO NA PIEROGI:
  • 700 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • FARSZ:
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 3 cebule
  • 4 jaja na twardo
  • 200 g twarogu
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • olej do smażenia

Pierogi po litewsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kapustę oczyszczamy, drobno kroimy a następnie zalewamy posoloną wrzącą wodą. Pozostawiamy na kilka minut, po czym odcedzamy i pozostawimy na sitku do odsączenia. Ser oraz jaja mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podduszamy na oleju. Składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawami.
  • Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy rozbite jajko.Dodajemy oliwę oraz stopniowo ciepłą wodę - zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką krążki na pierogi.
  • Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 2 - 3 minut. Możemy podawać po ugotowaniu polane rozpuszczonym masłem, lub po prostu podsmażyć na złoto na patelni.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Warto spróbować również ukraińskich pierogów na słodko. Jeśli jednak wolisz pozostać przy słonych smakach, polecamy włoskie pierogi panzerotti lub indyjskie pierożki samosa.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne