REKLAMA

Wegańskie pierogi z soczewicą i pieczarkami

Pierogi z soczewicą i pieczarkami to doskonały pomysł na urozmaicenie menu. Tradycyjne, a zarazem pomysłowe, świetnie sprawdzą się na obiad nie tylko dla wegan. To ciekawa alternatywa dla klasycznych pierogów. Farsz z soczewicy i pieczarek smakuje wyśmienicie, a przygotowanie całego dania jest naprawdę proste. Zobacz, jak zrobić pierogi z soczewicą i pieczarkami i przygotuj wyjątkową bezmięsną wersję tej potrawy.

dodany przez: marlenas

Pierogi

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 149 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ciasto na pierogi 1.

    Przystępując do przygotowania pierogów z soczewicą i pieczarkami, zaczynamy od zrobienia ciasta. W tym celu łączymy mąkę z olejem i 1 łyżeczką soli. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy wody. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je na 20 minut, żeby odpoczęło. W tym czasie soczewicę płuczemy w zimnej wodzie. Jak gotować soczewicę? Zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy do nich liść laurowy, ziele angielskie i posiekany czosnek. Wrzucamy soczewicę i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut). Po tym czasie odcedzamy soczewicę wyciągamy ziele, liście laurowe i solimy. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy ją na rozgrzanym oleju a następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Solimy, pieprzymy i dodajemy pozostałe przyprawy. Wysmażone pieczarki mieszamy z soczewicą. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia. 

  • soczewica 2.

    Ciasto na wegańskie pierogi rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Szklanką wykrawamy z niego kółka. Na środek każdego z nich nakładamy łyżeczką farsz składamy na pół i sklejamy dokładnie brzegi. Jeżeli ciasto nie chce się sklejać możemy zwilżyć brzegi odrobiną wody. Jeżeli chcemy przygotować okrągłe pierogi (podobne do raviolo) nakładamy farsz na jeden krążek z ciasta przykrywamy go drugim krążkiem i sklejamy na brzegach. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną oleju i łyżeczką soli. Do gotującej się na wolnym ogniu wody wrzucamy pierogi. Gotujemy je aż wypłyną. Następnie wykładamy je na talerze. Jeśli chcemy podać je później, hartujemy pierogi zimną wodą, wykładamy na talerz i polewamy odrobiną oleju, aby się nie posklejały.
     

Porady

Wegańskie pierogi z soczewicą warto podawać wraz z dodatkiem podsmażonej cebulki.

Do przygotowania wegańskich pierogów możemy wykorzystać również zieloną soczewicę.

Do przygotowania farszu możemy sięgnąć po grzyby leśne zamiast pieczarek.

Zobacz też: Vegan Ramen Shop - zupy nie tylko dla wegan

Notka redakcyjna

Wegańskie pierogi ruskie

Przepis na wegańskie pierogi to doskonała alternatywa dla osób, które są na diecie roślinnej. Są równie smaczne i proste w przygotowaniu, jak te tradycyjne. Jednym z popularniejszych przepisów, jest ten na wegańskie pierogi ruskie. Tradycyjne pierogi ruskie przygotowywane są z twarogu i ziemniaków.  Na roślinną wersję tego dania składa się farsz przygotowywany z tofu, ziemniaków, soku z cytryny i przypraw. Do zrobienia wegańskich pierogów ruskich będziemy potrzebowali: 3 szklanki mąki pszennej, 0.75 ml gorącej wody, 2 szczypty soli, 2 łyżki stołowe oleju, 1 cebula, 250 g tofu, 0.5 cytryny, 800 g ziemniaków, 1 szczypta pieprzu. Przygotowanie wegańskich pierogów ruskich rozpoczynamy od zrobienia ciasta. W tym celu przesiewamy do miski mąkę, dodajemy do niej gorącą wodę i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie mieszamy zawartość miski i wyrabiamy ciasto. Dodajemy szczyptę soli i olej. Ponownie wyrabiamy i gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut. W tym czasie rozpoczynamy przygotowanie farszu na wegańskie pierogi ruskie. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy ją na rozgrzanej patelni z olejem. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy je przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem. Tofu odsączamy z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego. Potem rozdrabniamy je widelcem i dodajemy do ostudzonych ziemniaków i cebulki. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm i wykrawamy z niego kółka np. za pomocą szklanki. Z farszu formujemy małe kulki i układamy je na krążkach ciasta. Zlepiamy jego brzegi i formujemy kształt pieroga. Wodę zagotowujemy wraz z dodatkiem soli i oleju. Wegańskie pierogi ruskie gotujemy na małym ogniu. Kiedy wypłyną, wyciągamy je najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej. Wegańskie pierogi ruskie podajemy razem ze smażoną cebulką. To pomysł na pyszny roślinny obiad!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy