Ryba z warzywami z piekarnika to zdrowy, lekki, a przede wszystkim przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Soczysty filet z ryby w towarzystwie chrupiących pieczonych warzyw, posmakuje każdemu, a jego przygotowanie nie jest trudne. To danie właściwie robi się samo, jeśli odpowiednio przygotujemy wszystkie składniki. Zobaczcie, jak piec rybę w piekarniku, aby wyszła idealnie!
istock
(średnia 4.26 z 223 głosów)
Przygotowanie ryby: Filety rozmrażamy, a następnie posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Przyprawioną rybę, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
Przygotowanie warzyw: W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy wszystkie warzywa. Marchewkę kroimy w plasterki, pietruszkę ścieramy na tarce na grubych oczach, a cebulę siekamy w półplasterki. Kalafior i brokuły dzielimy na małe różyczki. Wszystkie warzywa rodzielamy na równe 4 części.
Pieczenie ryby: Na blaszce wykładamy 4 kawałki folii aluminiowej, a na każdej z nich układamy marchew, pietruszkę, cebulę i przykrywamy je rybą. Na wierzch ryby też układamy marchew, pietruszkę, cebulkę, kalafior i brokuł. Wszystko polewamy delikatnie olejem i zawijamy szczelnie folią. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Porady
- Przepis na rybę z warzywami można modyfikować, zmieniając brokuł, kalafior i marchewkę na dowolne warzywa.
- Do tego przepisu można użyć dowolnego fileta z ryby świeżej lub mrożonej. Każda ryba z piekarnika w folii wyjdzie doskonale.
- Wkładając świeżą rybę do piekarnika, zawsze układaj ją skórą do dołu. Dzięki temu mięso ryby tylko nie będzie przywierało, a dodatkowo wytapiająca się skóra, zapewni mu soczystość i delikatność.
Ryba z piekarnika z warzywami smakuje wybornie, ale warto ją podać z treściwym dodatkiem. Najlepiej sprawdzą się do tego ziemniaki w formie gotowanej, pieczonej lub puree. Innym pysznym i zdrowym dodatkiem do ryby mogą być wszelkiego rodzaju kasze: bulgur, pęczak, gryczana czy jaglana. Pieczona ryba może być też podana na łożu z makaronu (najlepiej spaghetti lub tagliatelle) albo ułożona na kremowym risotto.
Pieczona ryba może być przygotowana na wiele sposobów, nie tylko w folii, ale i w żaroodpornym naczyniu, brytfannie lub zapieczona w soli. Ryba z piekarnika w naczyniu, może być zapieczona w sosie pomidorowym, serowym lub z chrupiącą kruszonką.
Ryba zapiekana z warzywami powinna być dobrze doprawiona, aby danie nabrało charakteru. Do rybiego mięsa idealnie pasuje majeranek, oregano i estragon. Dodatkowo, na rybie warto ułożyć plasterki cytryny i kilka gałązek rozmarynu lub koperku.
Ryba w papilotach, zrobionych z folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, nie potrzebuje dużo czasu w piekarniku. Zwykle wystarczy 20-30 minut, w zależności od wielkości porcji i użytych warzyw. W jakiej temperaturze piec rybę w folii? Najlepiej ustawić piekarnik na 180-190 stopni. Dzięki zawinięciu w folię, ryba nie tylko równomiernie się piecze i przechodzi smakami warzyw, ale pozostaje też soczysta i jędrna.
Ryba z piekarnika to jedynie początek pomysłów na różnego rodzaju rybne pyszności. To delikatne mięso świetnie smakuje także z patelni, usmażone w panierce lub w cieście naleśnikowym. Jednymi z najpopularniejszych rybnych przepisów są oczywiście ryba po japońsku, w occie, czy po grecku. Ten ostatni przepis można również odrobinę odchudzić, przygotowując fit rybę o grecku. Fanom dietetycznych i lekkostrawnych dań polecamy też rybę na parze lub gotowane pulpety rybne.
Komentarze