REKLAMA

Ryba z warzywami

Ryba z warzywami z piekarnika to zdrowy, lekki, a przede wszystkim przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Soczysty filet z ryby w towarzystwie chrupiących pieczonych warzyw, posmakuje każdemu, a jego przygotowanie nie jest trudne. To danie właściwie robi się samo, jeśli odpowiednio przygotujemy wszystkie składniki. Zobaczcie, jak piec rybę w piekarniku, aby wyszła idealnie!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ryba

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.26 z 223 głosów)


Kroki przygotowania:

  • filet 1.

    Przygotowanie ryby: Filety rozmrażamy, a następnie posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Przyprawioną rybę, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 20-30 minut. 

  • warzywa-surowe 2.

    Przygotowanie warzyw: W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy wszystkie warzywa. Marchewkę kroimy w plasterki, pietruszkę ścieramy na tarce na grubych oczach, a cebulę siekamy w półplasterki. Kalafior i brokuły dzielimy na małe różyczki. Wszystkie warzywa rodzielamy na równe 4 części. 

  • ryba-w-folii 3.

    Pieczenie ryby: Na blaszce wykładamy 4 kawałki folii aluminiowej, a na każdej z nich układamy marchew, pietruszkę, cebulę i przykrywamy je rybą. Na wierzch ryby też układamy marchew, pietruszkę, cebulkę, kalafior i brokuł. Wszystko polewamy delikatnie olejem i zawijamy szczelnie folią. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. 

Porady

  • Przepis na rybę z warzywami można modyfikować, zmieniając brokuł, kalafior i marchewkę na dowolne warzywa.
  • Do tego przepisu można użyć dowolnego fileta z ryby świeżej lub mrożonej. Każda ryba z piekarnika w folii wyjdzie doskonale.
  • Wkładając świeżą rybę do piekarnika, zawsze układaj ją skórą do dołu. Dzięki temu mięso ryby tylko nie będzie przywierało, a dodatkowo wytapiająca się skóra, zapewni mu soczystość i delikatność. 

Notka redakcyjna

Dodatki do ryby pieczonej

Ryba z piekarnika z warzywami smakuje wybornie, ale warto ją podać z treściwym dodatkiem. Najlepiej sprawdzą się do tego ziemniaki w formie gotowanej, pieczonej lub puree. Innym pysznym i zdrowym dodatkiem do ryby mogą być wszelkiego rodzaju kasze: bulgur, pęczak, gryczana czy jaglana. Pieczona ryba może być też podana na łożu z makaronu (najlepiej spaghetti lub tagliatelle) albo ułożona na kremowym risotto

Jak zrobić rybę z warzywami z piekarnika?

Pieczona ryba może być przygotowana na wiele sposobów, nie tylko w folii, ale i w żaroodpornym naczyniu, brytfannie lub zapieczona w soli. Ryba z piekarnika w naczyniu, może być zapieczona w sosie pomidorowym, serowym lub z chrupiącą kruszonką

Jak przyprawić rybę do pieczenia?

Ryba zapiekana z warzywami powinna być dobrze doprawiona, aby danie nabrało charakteru. Do rybiego mięsa idealnie pasuje majeranek, oregano i estragon. Dodatkowo, na rybie warto ułożyć plasterki cytryny i kilka gałązek rozmarynu lub koperku.

Ile piec rybę w piekarniku w folii?

Ryba w papilotach, zrobionych z folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, nie potrzebuje dużo czasu w piekarniku. Zwykle wystarczy 20-30 minut, w zależności od wielkości porcji i użytych warzyw. W jakiej temperaturze piec rybę w folii? Najlepiej ustawić piekarnik na 180-190 stopni. Dzięki zawinięciu w folię, ryba nie tylko równomiernie się piecze i przechodzi smakami warzyw, ale pozostaje też soczysta i jędrna. 

Smażone, marynowane i gotowane - Inne pomysły na rybne dania

Ryba z piekarnika to jedynie początek pomysłów na różnego rodzaju rybne pyszności. To delikatne mięso świetnie smakuje także z patelni, usmażone w panierce lub w cieście naleśnikowym. Jednymi z najpopularniejszych rybnych przepisów są oczywiście ryba po japońsku, w occie, czy po greckuTen ostatni przepis można również odrobinę odchudzić, przygotowując fit rybę o grecku. Fanom dietetycznych i lekkostrawnych dań polecamy też rybę na parze lub gotowane pulpety rybne

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy