Pstrąg z patelni

bardzo lubimy smażonego pstrąga z chrupiącą skórką

ryba

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.3 z 233 głosów)

Składniki:

  • 2 pstrągi tęczowe po ok. 40-50 dkg każdy albo jeden duży
  • sok z dużej cytryny
  • 4-6 łyżek mąki pszennej
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • do smażenia: masło klarowane albo olej - ja zdecydowanie wolę masło

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pstrągi należy dokładnie oczyścić - zakładam, że kupiliśmy wypatroszone. Usuwam skrzela i łuski, dokładnie myję. Odcinam też płetwy nożycami kuchennymi - oprócz płetwy grzbietowej. Pstrągi powinno się smażyć z głową, ale ponieważ mój był duży (ok.80 dkg) i z łbem nie zmieściłby się na patelnię więc ją odcięłam i zużyłam do zupy.
  • Oczyszczonego pstrąga osuszam ręcznikami papierowymi, oprószam solą i pieprzem zarówno z wierzchu jak i od środka. Następnie skrapiam sokiem z cytryny o odkładam w chłodne miejsce na ok. 30-60 min.. Rozgrzewam dużą patelnię a na niej masło klarowane (ok.3-4 łyżek). Tuszkę ryby oprószam z wierzchu mąką, nadmiar otrzepuję. Rybę kładę na mocno rozgrzany tłuszcz i smażę ok. 5 min. aż dobrze się zrumieni. Następnie delikatnie przewracam na drugą stronę i przykrywam patelnie. Smażę rybę jeszcze ok. 10 min. - mniejsze okazy będą się smażyć krócej.
  • Kiedy ryba jest już dobrze zrumieniona i chcę sprawdzić czy jest usmażona w środku próbuję wyciągnąć płetwę grzbietową - jeśli wyjdzie bez oporu to ryba jest gotowa. Można też ostrym nożem naciąć rybę wzdłuż grzbietu i leciutko podważyć sprawdzając mięso.
  • Smażonego pstrąga podaję z ziemniakami. Do tego obowiązkowo chrzan i surówka z kapusty :-)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy