Notka redakcyjna
Pstrąg z patelni - przepis
Jak przyrządzić pstrąga na patelni? Pstrągi powinno się smażyć z głową, ale może się zdarzyć, że ryba będzie za duża i nie zmieści się w całości na patelni. Co wtedy? Możemy śmiało odciąć pstrągowi głowę i zużyć ją na przykład do przygotowania zupy. Jak długo smażyć pstrąga? W naszym przepisie smażymy go około 15-20 minut z obu stron. Warto jednak sprawdzać, czy mięso jest już usmażone, ponieważ w zależności od wielkości pstrąg może się smażyć nieco dłużej lub krócej.
Kiedy pstrąg z patelni jest już dobrze zrumieniony i chcemy sprawdzić, czy jest usmażony w środku spróbujmy wyciągnąć płetwę grzbietową - jeśli wyjdzie bez oporu to ryba jest gotowa. Można też ostrym nożem naciąć rybę wzdłuż grzbietu i leciutko podważyć sprawdzając mięso. Chrupiący pstrąg z patelni to prawdziwy przysmak!
Jak usmażyć pstrąga?
Pstrąg z patelni powinien być smażony na klarowanym maśle lub oleju. Jeśli smażymy go na zwykłej patelni dodatek tłuszczu jest konieczny. Wersję dietetyczną tej ryby zrobimy, smażąc pstrąga na patelni grillowej. To przydatny sprzęt w kuchni – sprawdza się świetnie również do przygotowania mięs czy warzyw. Jeszcze inną opcją jest upieczenie pstrąga na grillu. Warto wtedy zaopatrzyć się w specjalne ruszty do grillowania ryb. Wkładamy rybę do środka i zaciskamy ruszt. Dzięki temu pstrąg nie rozpadnie się w trakcie pieczenia, a my będziemy mogli przewracać rybę, żeby równo się upiekła.
Pstrąg smażony na patelni lub grillowany najlepiej smakuje sam, z plasterkiem cytryny. Możemy jednak podawać go z dodatkami jako główne danie obiadowe. Co wtedy do niego zaserwować? Pyszne będą upieczone ziemniaki lub frytki, sprawdzi się też ryż lub po prostu lekka sałatka.