Pstrąg smażony

Pstrąg smażony to absolutnie przepyszna ryba. Ten prosty przepis sprawia, że robimy go całkiem często. Jest wspaniałym daniem obiadowym, ale dobrze zaprezentuje się również na wigilijnym stole. Pod chrupką skórką kryje się delikatne, soczyste mięso pstrąga. To jedno z tych dań, które nie wymaga dużego nakładu pracy, a robi wrażenie na domownikach i gościach. Sprawdź nasz przepis na pstrąga z patelni.

dodany przez: Facet w kuchni

ryba

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.27 z 241 głosów)

Pstrąg smażony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • pstrag-z-patelni1 1.

    Przygotowanie pstrąga: rybę należy dokładnie oczyścić. Z wypatroszonych pstrągów usuwamy skrzela i łuski, dokładnie myjemy. Odcinamy też płetwy nożycami kuchennymi – oprócz płetwy grzbietowej. Oczyszczonego pstrąga osuszamy ręcznikami papierowymi, oprószamy do smaku solą i pieprzem zarówno z wierzchu, jak i od środka. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 30–60 min.

  • pstrag-z-patelni 2.

    Smażenie pstrąga: rozgrzewamy dużą patelnię, a na niej masło klarowane. Rybę oprószamy z wierzchu mąką, nadmiar otrzepujemy. Kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy ok. 5 min., aż dobrze się zrumieni. Następnie delikatnie przewracamy na drugą stronę i przykrywamy patelnie. Smażymy jeszcze ok. 10 min. – czas należy dostosować do wielkości ryby, mniejsze okazy będą smażyć się krócej.

     

Porady

  • W przepisie wykorzystujemy 2 pstrągi tęczowe, po około 4050 dkg każdy – mniejsze będą smażyły się krócej niż 10 minut, większe zaś nieco dłużej.
  • Masło klarowane można zastąpić olejem – pstrąg dobrze się smaży na oleju rzepakowym, ewentualnie słonecznikowym, ciekawą alternatywą jest olej kokosowy.
  • Pstrąg dobrze komponuje się z tymiankiem, można dodatkowo obsypać go tą przyprawą, z wierzchu i w środku lub wsadzić do środka świeży. Równie dobrze sprawdzą się zioła prowansalskie i granulowany czosnek.
  • W wersji dietetycznej można przygotować pstrąga w piekarniku lub na grillu.
  • Zamiast całej ryby można użyć filetów – sprawdzi się zarówno pstrąg tęczowy, jak i pstrąg łososiowy.

Notka redakcyjna

Pstrąg smażony – przepis

Jak przyrządzić pstrąga na patelni? Pstrągi powinno się smażyć z głową, ale może się zdarzyć, że ryba będzie za duża i nie zmieści się w całości na patelni. Co wtedy? Możemy śmiało ją odciąć i zużyć na przykład do przygotowania zupy. Jak długo smażyć pstrąga? W naszym przepisie smażymy go około 15–20 minut z obu stron. Warto jednak sprawdzać, czy mięso jest już gotowe, ponieważ w zależności od wielkości ryba może robić się nieco dłużej lub krócej.


Kiedy pstrąg smażony jest już dobrze zrumieniony, spróbujmy delikatnie wyciągnąć płetwę grzbietową – jeśli wyjdzie bez oporu to ryba jest gotowa. Można też ostrym nożem naciąć rybę wzdłuż grzbietu i leciutko podważyć sprawdzając mięso. Chrupiący pstrąg z patelni to prawdziwy przysmak!

 

Jak usmażyć pstrąga?

Pstrąg z patelni powinien być smażony na klarowanym maśle lub oleju. Jeśli smażymy go na zwykłej patelni dodatek tłuszczu jest konieczny. Wersję dietetyczną tej ryby zrobimy, smażąc pstrąga na patelni grillowej. To przydatny sprzęt w kuchni – sprawdza się świetnie również do przygotowania mięs czy warzyw. Jeszcze inną opcją jest upieczenie pstrąga na grillu. Warto wtedy zaopatrzyć się w specjalne ruszty do grillowania ryb. Wkładamy rybę do środka i zaciskamy ruszt. Dzięki temu nie rozpadnie się w trakcie pieczenia, a my będziemy mogli przewracać rybę, żeby równo się upiekła.


Pstrąg smażony na patelni lub grillowany najlepiej smakuje sam, z plasterkiem cytryny. Możemy jednak podawać go z dodatkami jako główne danie obiadowe. Co wtedy do niego zaserwować? Pyszne będą upieczone ziemniaki lub frytki, sprawdzi się też ryż lub po prostu lekka sałatka.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy