Pstrąg z patelni

Pstrąg z patelni to absolutnie przepyszna ryba. Ten prosty przepis sprawia, że robimy go całkiem często. Jest wspaniałym daniem obiadowym. Pod chrupką skórką kryje się delikatne, soczyste mięso pstrąga. To jedno z tych dań, które nie wymaga dużego nakładu pracy, a robi wrażenie na domownikach i gościach. Sprawdź nasz przepis na pstrąga z patelni!

ryba

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.28 z 239 głosów)

Kroki wykonania:

  • pstrag-z-patelni11.Pstrągi należy dokładnie oczyścić - zakładamy, że kupiliśmy wypatroszone. Usuwamy skrzela i łuski, dokładnie myję. Odcinam też płetwy nożycami kuchennymi - oprócz płetwy grzbietowej. Oczyszczonego pstrąga osuszamy ręcznikami papierowymi, oprószamy solą i pieprzem zarówno z wierzchu, jak i od środka. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny o odkładam w chłodne miejsce na ok. 30-60 min.
  • pstrag-z-patelni2.Rozgrzewamy dużą patelnię a na niej masło klarowane. Rybę oprószamy z wierzchu mąką, nadmiar otrzepujemy. Rybę kładę na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy ok. 5 min. aż dobrze się zrumieni. Następnie delikatnie przewracamy na drugą stronę i przykrywam patelnie. Smażymy rybę jeszcze ok. 10 min. - mniejsze okazy będą się smażyć krócej. Pstrąg z patelni gotowy!

Porady

W przepisie na pstrąga z patelni wykorzystujemy:

  • 2 pstrągi tęczowe - po około 40-50 dkg każdy
  • masło klarowane - można zastąpić olejem

Notka redakcyjna

Pstrąg z patelni - przepis 

Jak przyrządzić pstrąga na patelni? Pstrągi powinno się smażyć z głową, ale może się zdarzyć, że ryba będzie za duża i nie zmieści się w całości na patelni. Co wtedy? Możemy śmiało odciąć pstrągowi głowę i zużyć ją na przykład do przygotowania zupy. Jak długo smażyć pstrąga? W naszym przepisie smażymy go około 15-20 minut z obu stron. Warto jednak sprawdzać, czy mięso jest już usmażone, ponieważ w zależności od wielkości pstrąg może się smażyć nieco dłużej lub krócej.

Kiedy pstrąg z patelni jest już dobrze zrumieniony i chcemy sprawdzić, czy jest usmażony w środku spróbujmy wyciągnąć płetwę grzbietową - jeśli wyjdzie bez oporu to ryba jest gotowa. Można też ostrym nożem naciąć rybę wzdłuż grzbietu i leciutko podważyć sprawdzając mięso. Chrupiący pstrąg z patelni to prawdziwy przysmak!

Jak usmażyć pstrąga?

Pstrąg z patelni powinien być smażony na klarowanym maśle lub oleju. Jeśli smażymy go na zwykłej patelni dodatek tłuszczu jest konieczny. Wersję dietetyczną tej ryby zrobimy, smażąc pstrąga na patelni grillowej. To przydatny sprzęt w kuchni – sprawdza się świetnie również do przygotowania mięs czy warzyw. Jeszcze inną opcją jest upieczenie pstrąga na grillu. Warto wtedy zaopatrzyć się w specjalne ruszty do grillowania ryb. Wkładamy rybę do środka i zaciskamy ruszt. Dzięki temu pstrąg nie rozpadnie się w trakcie pieczenia, a my będziemy mogli przewracać rybę, żeby równo się upiekła.

Pstrąg smażony na patelni lub grillowany najlepiej smakuje sam, z plasterkiem cytryny. Możemy jednak podawać go z dodatkami jako główne danie obiadowe. Co wtedy do niego zaserwować? Pyszne będą upieczone ziemniaki lub frytki, sprawdzi się też ryż lub po prostu lekka sałatka.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy