Jak przygotować łatwy obiad o wybornym smaku? Łosoś pieczony w folii jest przepisem, które przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi ryb. Słodycz pomarańczy miesza się tu z delikatnym mięsem z filetu. Łosoś z piekarnika w folii z sosem pomarańczowym jest zdecydowanie wartą spróbowania modyfikacją tego dania. Przepis na sos pomarańczowy znajduje się w nocie redakcyjnej.
StockFood
(średnia 4.49 z 183 głosów)
Filety z łososia oczyścić, oprószyć solą i pieprzem. Kawałki ryby ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej, odstawić na 15 minut. Koperek płuczemy, osuszamy i siekamy. Jedną pomarańczę obieramy i wykrawamy filety.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Rybę skrapiamy oliwą, wysoko nad filetem zamykamy folię. Warto zrobić za pomocą widelca kilka dziurek na jej szczycie. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy, układamy fileciki pomarańczy i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Łosoś z piekarnika w folii po tym czasie jest idealnie wypieczony. Przed podaniem posypać koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Kalorie: 170
Porady
- Łosoś z piekarnika w folii może być również upieczony z dodatkiem słodkiego sosu z pomarańczy. Przepis znajduje się w notce redakcyjnej.
- Pieczony łosoś w folii może być przygotowany w zdrowszej wersji – w naczyniu żaroodpornym. Sprawdź przepis na łososia z piekarnika.
- Kapary to niedojrzałe, zielone pąki kwiatowe krzewu kaparowego. Solone lub suszone kapary ceni się za bogactwo smaku. Nadają charakter wielu daniom: rybom, makaronom, gulaszom i sosom. Pieczony łosoś w folii jest jednym z dań, które wiele zyskują po ich dodaniu.
Filety z łososia są bardzo zdrowe – są źródłem przede wszystkim kwasów omega-3 oraz pmega-6. Łosoś z piekarnika w folii powinien być podawany tak często, jak to możliwe. Jak zrobić łososia w folii? Filet ryby należy dobrze doprawić i odstawić na 15 minut, w tym czasie przygotować filety z pomarańczy. Zadanie to ułatwi dobry nóż – sprawdź, jak wybrać nóż do filetowania. Koperek należy opłukać, dobrze osuszyć i drobno posiekać – gotowy łosoś pieczony w folii zostanie nim posypany na chwilę przed podaniem. Rybę przełożyć na spory kawałek folii aluminiowej, skropić oliwą z oliwek, zawinąć i piec pierwsze 15 minut. Po tym czasie dodać cząstki pomarańczy i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut. Ile piec łososia w folii? Czas pieczenia często zależy od wielkości filetu, jednak łosoś w folii powinien być pieczony koło 20-25 minut. Ryba jest gotowa do jedzenia, gdy po przekrojeniu filet ma jednolity, delikatnie różowy kolor.
Miłośników bardziej wykwintnych smaków zainteresować może łosoś w folii z sosem pomarańczowym. Tutaj łosoś pieczony w folii miesza się ze słodyczą pomarańczy, wytrawnością sherry i słonym smakiem kaparów. Do przygotowania sosu potrzebna jest jedna pomarańcza, 2 szalotki, 1 ząbek czosnku, 50 g masła, sól, 60 ml wytrawnego sherry, 4 łyżki kaparów.
Aby przygotować sos pomarańczowy należy zacząć od wyciśnięcia soku z jednego owocu. Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy szalotki z czosnkiem, oprószamy solą i szklimy na małym ogniu. Wlewamy sherry, mieszamy i gotujemy do redukcji płynu. Dodajemy sok, pozostałe masło i kapary. Tak powstały sos doprawiamy solą, gotujemy 5 minut. Łosoś z piekarnika w folii powinien być pieczony 15 minut bez sosu. Następnie wyjmujemy rybę, polewamy sosem, układamy fileciki pomarańczy i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Łosoś pieczony w folii z sosem pomarańczowym gotowy.
Komentarze