REKLAMA

Ryba po grecku - fit

Ryba po grecku - fit to jedna z najzdrowszych i najlżejszych wigilijnych potraw. Nie trzeba przypominać, że ryby są źródłem białka, a warzywa korzeniowe to dodatkowa porcja witamin i błonnika. Tak przygotowana ryba po grecku to świetna przekąska na imprezę w rodzinnym gronie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z ryb ryba po grecku Przystawki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 150 głosów)


Kroki przygotowania:

  • tymianek-fot.iStock-min (1) 1. Dorsza kładziemy na kawałkach pergaminu (po dwie polędwiczki na jednym),skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem. Możemy też skropić sokiem z cytryny. Papier zwijamy, tworząc „cukierki”, układamy na blasze i wstawiamy na 12–15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Rybę wyjmujemy i studzimy.
  • cebula-krojenie-iStock 2. Posiekaną cebulę szklimy na oleju, wrzucamy zamrożoną włoszczyznę, smażymy 5 minut. Kiedy się rozmrozi, wlewamy przecier pomidorowy, przyprawiamy solą, ksylitolem i sokiem z cytryny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dusimy około 10 minut. Wszystkie składniki studzimy.
  • wloszczyzna-2-fot.iStock (1) 3. Na półmisek wykładamy część warzyw, na nie – upieczone kawałki ryby, przykrywamy resztą włoszczyzny. Przed podaniem ryba po grecku fit powinna być posypana posiekaną natką pietruszki.

Porady

Rybę po grecku można przygotować z różnego rodzaju ryb. Najlepiej sprawdza się dorsz, panga czy też tilapia. Można zrobić ją z gotowych filetów dostępnych w sklepach lub własnoręcznie oczyścić świeżą rybę. Takie gadżety jak nożyk do oskrobania łusek albo uchwyt przytrzymujący ogon z pewnością zadomowią się w waszej kuchni. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy