Ryba po grecku - fit

Ryba po grecku - fit to jedna z najzdrowszych i najlżejszych wigilijnych potraw. Nie trzeba przypominać, że ryby są źródłem białka, a warzywa korzeniowe to dodatkowa porcja witamin i błonnika. 

ryba po grecku

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 149 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Ryby kładziemy na kawałkach pergaminu (po dwie polędwiczki na jednym),
    skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem, możemy też skropić sokiem z cytryny. Papier zwijamy, tworząc „cukierki”, układamy na blasze i wstawiamy na 12–15 min do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Wyjmujemy, studzimy.
  • 2.Posiekaną cebulę szklimy na oleju, wrzucamy zamrożoną włoszczyznę, smażymy 5 min. Kiedy się rozmrozi, wlewamy przecier, przyprawiamy solą, ksylitolem i sokiem z cytryny, dodajemy liście i ziele, dusimy ok. 10 min. Studzimy.
  • 3.Na półmisek wykładamy część warzyw, na nie – upieczone kawałki ryby, przykrywamy resztą włoszczyzny. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy