Łosoś z warzywami

Łosoś z warzywami to prosta, ale niezwykle smaczna propozycja na codzienny, zdrowy obiad. Połączenie ryby i delikatnie przypieczonych warzyw, skąpane w aromatycznym sosie śmietanowym z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Dodatkowo danie przygotujecie w jedynie 30 minut.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

łosoś z piekarnika

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 162 głosów)

Łosoś z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: Łososia myjemy i osuszamy. W razie potrzeby kroimy go na mniejsze porcje. W małym naczyniu łączymy oliwę, rozmaryn, sól, pieprz oraz śmietanę. Rybę nacieramy sokiem z cytryny. Umyte brokuły dzielimy tak, by uzyskać drobne różyczki, a obraną cebulę kroimy w ósemki. Pomidorki przekrawamy na pół. 

  • 2.

    Łosoś z warzywami: Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. W naczyniu żaroodpornym układamy rybę (skórą do góry) oraz warzywa. Całość polewamy uprzednio przygotowanym sosem. Pieczemy przez około 15–20 minut. Gotowego łososia podajemy z ryżem lub innymi, ulubionymi dodatkami. 

Porady

  • Pieczonego łososia można też przygotować z mieszanką szpinaku, cukinii oraz szparagów. Wówczas polecamy doprawić danie mieszanką ziół włoskich. Ryba równie dobrze smakuje w towarzystwie warzyw korzeniowych, takich jak marchew, pietruszka czy pasternak. Można też zapiec ją z ziemniakami lub batatami posypanymi wędzoną papryką i czosnkiem. 
  • Do przygotowania łososia z warzywami w piekarniku można użyć zarówno świeżej, jak i mrożonej ryby. W drugim przypadku należy ją jednak dokładnie oczyścić i ogrzać do temperatury pokojowej, przed obróbką cieplną. 
  • By zapobiec przypaleniu dania, jego wierzch można przykryć papierem pergaminowym. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu naczynie żaroodporne z pokrywką.
  • Pieczonego łososia z warzywami można przechowywać w lodówce do dwóch dni. 
  • Jeśli nie przepadacie za sosem śmietanowym, możecie przygotować łososia z warzywami z piekarnika w towarzystwie ziołowo–maślanego dressingu lub sosu czosnkowego. Ryba dobrze komponuje się również ze smakiem słodkiej lub wędzonej papryki, czosnku oraz sosu sojowego.
  • Wybierając rybę w sklepie, polecamy sięgać po łososia pacyficznego lub pochodzącego z ekologicznych hodowli. Jego mięso jest nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. 

Notka redakcyjna

Łosoś z warzywami – przepisy

Łosoś w warzywach to smaczna i niezwykle zdrowa propozycja na obiad lub kolację. Ze względu na wyjątkowo wysokie wartości odżywcze ryby, danie to szczególnie polecane jest osobom na diecie. Można je przygotować na wiele sposobów – zarówno w wersji pieczonej, smażonej, duszonej, jak i gotowanej na parze. 

Niezależnie od tego, na którą z nich się zdecydujecie, łososia warto przyrządzić z odpowiednimi dodatkami. Dobrze sprawdzą się w tym celu warzywa korzeniowe, takie jak marchewka, pasternak czy pietruszka. Równie dobrze smakuje ze szpinakiem, czy też mieszanką brokułu, kalafiora i cukinii. Często zapieka się go też z dodatkiem ziemniaków lub batatów.

Z czym podawać łososia zapiekanego z warzywami? 

Jeśli planujecie przygotować łososia z warzywami na obiad, polecamy zaserwować go w towarzystwie zdrowej i sycącej kaszy lub ryżu brązowego. Równie dobrze smakuje on z domowym, pełnoziarnistym pieczywem.  

Pieczony łosoś dobrze komponuje się również ze smakiem surówki na bazie marchwi, selera czy białej kapusty. Często podaje się go też z mieszanką sałat polaną jogurtowym dressingiem. Jeśli lubicie azjatyckie smaki, możecie też zaserwować go z prostą surówką na bazie białej rzepy, marchewki, białego sezamu, oleju sezamowego, octu ryżowego i cukru.

Czy łosoś jest zdrowy? 

Dietetycy zgodnie podkreślają, że ryby powinny stanowić istotny element każdej, zbilansowanej diety. Zawarte w nich substancje odżywcze mogą przyczynić się do obniżenia poziomu tak zwanego złego cholesterolu. Dodatkowo ich spożycie może usprawnić pracę układu krążenia oraz poprawić odporność organizmu. Zaleca się sięgać po nie około 2–3 razy w tygodniu. 

Łosoś to jeden z najczęściej konsumowanych gatunków ryb w Polsce. Ceni się go ze względu na wysoką zawartość wielonasyconych kwasów Omega–3. Stanowi on również dobre źródło witaminy D oraz B 12. Zawiera też cenne makro- i mikroelementy, takie jak chociażby fosfor, potas, wapń, magnez czy selen. Choć nie należy on do najchudszych gatunków ryb, chętnie sięgają po niego osoby na diecie – głównie ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy