Smażenie
6498 przepisów
Przepisy w kolekcji Smażenie

Krewetki tygrysie z pomidorkami koktajlowymi i pęczakiem - przepis Pauliny Foremny, zwyciężczyni 4. edycji programu "MasterChef Junior". W debiutanckiej książce kulinarnej wydawnictwa Burda Książki poleca swój autorski sposób na pyszne krewetki tygrysie, podane z pomidorkami koktajlowymi i kaszą pęczak.
Krewetki tygrysie z pomidorkami koktajlowymi i pęczakiem

Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii to pyszny pomysł na wegetariański obiad. Łatwe w przygotowaniu kotlety z kaszy jaglanej stanowią pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Dodatek cukinii poprawi smak.
Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii

Dorada po tajsku to danie o orientalnym rodowodzie.Apetyczny wygląd ryby równocześnie zachwyca smakiem. Dorada po tajsku to przepis, który otworzy na nowe smaki. Przepis na doradę po tajsku pochodzi z książki "Zawierucha w kuchni" autorstwa Grzegorza Zawieruchy.
Dorada po tajsku

Soczewica ze świeżymi ziołami Baziółka nadającymi jej smak i aromat
Aromatyczna soczewica z pietruszką i kolendrą

Naleśniki z bananami są pysznym obiadem, który smakuje nie tylko dzieciom! Nadzieniem tych naleśników są miękkie, karmelizowane na patelni banany. Danie można przygotować bardzo szybko i prosto. Jak zrobić te pyszne naleśniki z bananami?
Naleśniki z bananami

Boeuf strogonow (a właściwie stroganow) to danie dobrze znane wszystkim miłośnikom mięsnych gulaszy. Boeuf strogonow to także danie często podawane podczas rodzinnych uroczystości. Ulubiony gulasz rosyjskiego generała jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wypróbujcie nasz przepis na boeuf strogonow – zawsze wychodzi pyszny!
Boeuf strogonow

Zrazy wołowe to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. W czasach Rzeczypospolitej szlacheckiej było to danie na swój sposób zerowaste'owe - zrazy były sposobem na wykorzystanie skrawków pieczeni z poprzedniego dnia nawet na dworze królewskim. Obecnie najczęściej przygotowuje się zrazy wołowe z rozbitych plastrów rostbefu lub antrykotu zawiniętych z ogórkiem kiszonym i suszonymi grzybami. Taki właśnie przepis na roladki wołowe mamy dla was. Sprawdzony!
Zrazy zawijane

Pysznym pomysłem na śniadanie jest przygotowanie naleśników pancake - fit wersja jest smażona na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Zdrowe pancake świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców i dżemów. W wersji typowo amerykańskiej można polać je syropem klonowym, który z łatwością dostaniemy w supermarketach. Każdy pancake fit to porcja pysznego smaku, który kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Jak zrobić fit pancakes?
Fit pancakes

Puszysty omlet z warzywami to pomysł na pożywne śniadanie lub ciepłą kolację. Jego przygotowanie zajmie krótką chwilę, a efekt zadowoli największych łakomczuchów. Przepis na omlet z warzywami to jeden z ulubionych przepisów osób, które nie są mistrzami patelni, ale nie tylko! To również świetny sposób, aby pozbyć się z lodówki lekko przywiędłych warzyw i starych serów. Omlet z warzywami to dobre rozwiązanie, gdy chcemy "wrzucić coś na ząb".
Omlet z warzywami

Przepis na naleśniki puszyste to nie lada gratka! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z dodatkiem konfitury i twarożku lub świeżymi owocami. Nie znaczy to jednak, że zawiodą miłośników wytrawnych dań. Jednak jak zrobić puszyste naleśniki? Dzięki dodatkowi gazowanej wody i ubiciu białek na sztywną pianę można spodziewać się pysznych efektów! Mamy idealny przepis na naleśniki - puszyste i miękkie.
Puszyste naleśniki

Szukasz pomysłu na proste i pyszne danie obiadowe dla całej rodziny? Bitki wieprzowe w sosie własnym - to jest to! Bitki wieprzowe przyrządzone ze schabu to delikatne kawałki mięsa w esencjonalnym sosie. Przypadną do gustu nawet największym niejadkom. Oto nasz sposób na to, jak zrobić bitki.
Bitki wieprzowe w sosie własnym

Racuchy bez drożdży to szybkie, smaczne i tanie danie dla całej rodziny! Najczęściej szybkie racuchy to placki z proszkiem do pieczenia i dodatkiem jabłek. Proszek do pieczenia właśnie składnik, którym łatwo zastąpimy drożdże, a uzyskamy podobny efekt wizualny - puszyste racuchy. Smak też będzie idealny! Taki tani przepis na racuchy na proszku to ratunkowa opcja na każdy dzień i posiłek dla całej rodziny. Łączymy składniki, nie czekamy, aż ciasto urośnie jak w przypadku przepisu na racuchy drożdżowe, tylko partiami smażymy racuchy bez drożdży i podajemy na gorąco - takie są najsmaczniejsze. Poniższa propozycja to przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży, ale w sezonie możecie wykorzystać też inne owoce - najlepsze takie, które nie puszczą wody, aby szybkie racuchy udały się idealnie bez bałaganu. Gwarantuję, że jak dowiecie się, jak zrobić racuchy bez drożdży, to ten przepis uratuje Wam niejedno śniadanie czy podwieczorek.
Szybkie racuchy z jabłkami bez drożdży

Żołądki drobiowe, podobnie jak inne żołądki, serca czy płucka, to rodzaj niedocenianych podrobów. Warto spróbować podać żołądki - przepis, który jest najpopularniejszy to gulasz z żołądków kurzych. Jeśli mamy pod ręką inny rodzaj żołądków, poniższa receptura również się sprawdzi, ale na pierwszy raz polecam zdecydowanie żołądki drobiowe ze względu na dostępność, smak i dość łatwe przygotowanie. Mój przepis zawiera też sos z żołądków drobiowych - dodatek bulionu i mąki sprawi, że całość smakuje doskonale. Klasyczny gulasz z żołądków drobiowych - można podać z ziemniakami, ulubioną kaszą lub chlebem - na obiad i kolację. Poniżej przepis na gulasz z żołądków krok po kroku.
Gulasz z żołądków

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i fetą? Ten wytrawny przepis świetnie sprawdzi się na szybki obiad lub lunch. Naleśniki ze szpinakiem i serem feta są tanie, proste w przygotowaniu i pyszne. Farsz ze szpinaku i fety fantastycznie sprawdza się także jako nadzienie do pierogów, zapiekanek oraz wypieków z ciasta francuskiego. Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i fetą? Podpowiadamy przepis na jeden ze smaczniejszych obiadów.
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Racuchy na maślance to przepis na śniadanie lub słodki podwieczorek. Przepis jest zaskakująco prosty, a składniki potrzebne do jego wykonania ogólnodostępne i tanie. Maślanka sprawi, że racuchy będą delikatne i puszyste, a do ich przygotowania nie są potrzebne drożdże. Racuchy na maślance idealnie smakują podane z cukrem pudrem lub konfiturą.
Racuchy na maślance

Pamiętacie babcine racuchy drożdżowe z jabłkami z czasów dzieciństwa? Tradycyjne placki drożdżowe goszczą na polskich stołach w najróżniejszych wersjach - z jabłkiem, konfiturą lub tylko posypane cukrem pudrem. Zróbcie dziś na słodki podwieczorek puszyste i chrupiące racuchy drożdżowe - przepis jest banalnie prosty!
Babcine racuchy drożdżowe

Owoce z mascarpone i cynamonem to bardzo słodki deser na świąteczny czas. Tak przygotowane owoce to idealny pomysł na podbicie smaku ciast. Zamiast mascarpone można użyć jogurtu greckiego. Owoce z mascarpone i cynamonem to także świetny sposób na zużycie owoców z kompotu z suszu.
Owoce z mascarpone i cynamonem

Sposobów na słodkie racuchy z owocami jest wiele. Najpopularniejsze są racuchy z jabłkami, ale racuchy z bananami są równie pyszne, a do tego banan dodaje im lekkiego, egzotycznego smaku. Puszyste racuchy z bananami zasmakują zwłaszcza dzieciom. Sprawdź nasz przepis na racuchy z bananami.
Racuchy z bananami
Inne z kolekcji: Sposób przygotowania
Artykuły powiązane
Świąteczny karp na 10 sposobów - nie tylko smażony!
Jedni go kochają, inni unikają - oto wigilijny karp! Wzbudza kontrowersje głównie za sprawą silnego zapachu określanego jako "mulisty". Jest kilka sposobów, aby się go pozbyć - moczenie w mleku lub okłady z plastrów cebuli naprawdę działają, a nagrodą za włożony trud jest pyszne mięso tej ryby.
Jak usmażyć rybę? Praktyczny poradnik gotowania
Dobrze usmażona ryba to zdrowy rarytas dla całej rodziny. Czasem można jednak nieświadomie popełnić prosty błąd, który spowoduje, że ryba z patelni zrobi się sucha albo zacznie się rozpadać. Czy da się tego uniknąć? Oczywiście. Poznaj nasze rady w cyklu Poradnik Gotowania, jak usmażyć rybę.
Gorące przekąski w kwadrans! Udadzą się każdemu
Przekąski na gorąco to smakołyki, które nie wymagają długiego przygotowania. Jeśli mamy w spiżarni odpowiednie produkty, a pod ręką sprawdzone przepisy – zrobimy je dosłownie w 15 minut. Zobaczcie, jakie pyszności z suszonymi pomidorami, kaparami czy oliwkami zrobicie w kwadrans.
Ryba na wigilię - co zamiast karpia podać na świąteczny stół
Przedświąteczne przygotowania to nie tylko ubieranie choinki czy wybór prezentów. Planujemy i szykujemy dania na swój wigilijny stół. Ryba na wigilię musi być obowiązkowo! Standardowo przygotowujemy karpia. Pomysłów na przygotowanie ryb jest mnóstwo, dlatego warto wyjść ze świątecznej monotonii i poznać nowe pomysły na danie wigilijne. Jaka ryba na wigilię? Tego dowiecie się za chwilę!
Dzień Kotleta Schabowego – Schabowy podpowiada swoje triki!
Dzień Kotleta Schabowego to okazja do poznania walorów smakowych tego dania, sprawdzonego przepisu i porad szefa kuchni, jak powinien wyglądać i smakować dobry schabowy. Jeżeli jeszcze nie słyszeliście o tym nietypowym święcie, to śpieszymy z wyjaśnieniem, że Dzień Kotleta Schabowego obchodzimy 7 listopada. Z tej okazji szef Mateusz Suchecki, współwłaściciel restauracji Schabowy na warszawskim Mokotowie, opowiada nam, czym musi się wyróżniać perfekcyjny kotlet schabowy.
Pięć pomysłów na ser halloumi. Skrzypi pod zębami jak trzeba!
Ser Halloumi to specjał rodem z Cypru, który zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Ten wyjątkowy ser większości z nas dał się poznać jako składnik sałatek, ale można go wykorzystać również do wielu innych ciekawych dań. Jakich? W naszej galerii przepisów zebraliśmy dla Was 5 pysznych inspiracji z serem halloumi w roli głównej. Zapraszamy do smakowitej lektury.
Na czym najlepiej smażyć - oliwa, olej, a może margaryna?
Czy smażyć można tylko na oleju, a oliwy używać wyłącznie do sałatek? O jakich zasadach warto pamiętać, jeśli chcemy smażyć na margarynie? Uporządkujmy wiedzę na temat tych tłuszczów, by potrawy z ich dodatkiem były smaczne i zdrowe.
Kobiety bez diety: Kasia Błażejewska-Stuhr poleca swój przepis
"Kobiety bez diety" to tytuł książki i nazwa fundacji, w której dietetyczki i psychodietetyczki mówią wprost o złudnym działaniu diet-cud, pędzie za mniejszym rozmiarem i przekonują, że odpowiedni jadłospis to styl życia, a nie czasowa moda czy trend. Takie podejście daje przyjemność z gotowania! Swoim przepisem z okazji premiery książki "Kobiety bez diety" poleca dietetyk Katarzyna Błażejewska-Stuhr. Zróbcie kwiaty cukinii faszerowane kozim serem w cieście naleśnikowym.
5 niezbędnych rzeczy w kuchni — dla singla, studenta i kuchennego amatora
Są wśród nas doświadczeni mistrzowie kuchni, którzy wiedzą, jakiego noża i deski użyć w zależności od produktu, a są również amatorzy, którzy dopiero rozpoczynają samodzielne życie w kuchni. Kiedy zamieszkujemy oddzielnie, spotykamy pytanie: jakie rzeczy warto mieć w kuchni? Odpowiadamy w przeglądzie pięciu niezbędników w kuchni, które przydadzą się zarówno amatorowi, jak i studentowi.
Co zrobić z tofu?
Co zrobić z tofu? To pytanie zadajemy sobie, kiedy przestajemy spożywać mleko, ser i inny nabiał, witając w swojej kuchni tofu. Zmieniamy dietę na roślinną, zaczynamy szukać nowych rozwiązań – roślinnych odpowiedników, które zamienią nam nasze ulubione produkty i dania. Mleko krowie zamienić najłatwiej: istnieje wiele zamienników pochodzenia roślinnego, natomiast czym zamienić ser i twaróg? Tutaj na pomoc przychodzi tofu. To jest twarożek sojowy, po który często sięgają weganie. Powstaje z mleka sojowego, jest doskonałym źródłem białka, roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Sprawdźcie, co zrobić z tofu.