Boeuf strogonow

Ocena:

4.17 (225)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Boeuf strogonow (a właściwie stroganow) to danie dobrze znane wszystkim miłośnikom mięsnych gulaszy. Strogonow wołowy to także danie często podawane podczas rodzinnych uroczystości. Jeśli zastanawiacie się jakie mięso na strogonowa jest najlepsze oraz które przyprawy do niego dodać, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na strogonow wołowy, który zawsze wychodzi pyszny!

Składniki:

  • polędwica wołowa  800 g

  • mąka  1 łyżka stołowa

  • cebula  2 szt.

  • bulion wołowy  250 ml

  • masło klarowane  2 łyżki stołowe

  • koncentrat pomidorowy  2 łyżki stołowe

  • śmietana 30%  230 ml

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • cukier  1 łyżeczka

  • słodka papryka  2 łyżki stołowe

  • musztarda  1 łyżka stołowa

  • papryka ostra  1 szczypta

  • liść laurowy  1 szt.

  • ziele angielskie  3 szt.

Boeuf strogonow - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso na strogonow wołowy kroimy w paski o grubości około 1cm x 4cm i doprawiamy pieprzem. Ważne, by mięso kroić w poprzek włókien, a nie wzdłuż, żeby mięso było miękkie i soczyste. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i smażymy na nim mięso. Podsmażone kawałki wykładamy na talerz, a na tę samą patelnię wrzucamy cebulę i pieczarki. 

    strogonow-mieso
  • Krok 2:

    Do usmażonych warzyw dorzucamy znów mięso, oprószamy mąką i wszystko zalewamy gorącym bulionem wymieszanym z koncentratem i musztardą.  Dodajemy cukier, paprykę w proszku, ziele angielskie oraz liść laurowy i dusimy całość przez około 60 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos kremowy. Gotowy sos zabielamy zahartowaną śmietaną (najpierw dodajemy do śmietany odrobinę gorącego sosu i dokładnie mieszamy, a dopiero potem wlewamy do reszty sosu). Wszystko razem gotujemy jeszcze przez kilka minut.

    pomidory

Porady

  • Mięso wołowe na boeuf strogonow najlepiej zamarynować dzień wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc. Dzięki temu wołowina w gulaszu boeuf strogonow będzie nie tylko smaczniejsza za sprawą przypraw, lecz także bardziej miękka – niska temperatura, podobnie do octu zawartego w musztardzie, działa na jej korzyść. 
  • Śmietana nie jest obowiązkowym składnikiem boeuf strogonow, możemy ją pominąć. Jednak sprawia ona nie tylko to, że gulasz jet bardziej kremowy – także go zagęszcza. Jeśli rezygnujemy ze śmietany, strogonow możemy zagęścić kilkoma dodatkowymi łyżkami przecieru pomidorowego.
  • Z czym podawać boeuf strogonow? Najlepszym dodatkiem są kładzione kluski, ryż lub świeża bułka.
  • Z podobnych składników możemy przygotować również zupę strogonow.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jakie mięso na boeuf strogonow?

Boeuf strogonow to danie przyrządzane z mięsa wołowego. Najlepiej jest użyć do tego polędwicy – jest najdelikatniejsza. Jest to jednak dość drogie mięso, więc można je ewentualnie zastąpić ligawą (część wołowego udźca, często nazywana odpowiednikiem wieprzowego schabu) bądź rostbefem. Jeśli korzystamy z innego mięsa niż polędwica, to musimy mieć na uwadze, że boeuf strogonow będzie musiał się dusić nieco dłużej. 

Jak zrobić boeuf strogonow?

Boeuf strogonow przygotowywać zaczynamy od zamarynowania mięsa kawałków polędwicy. Najlepiej jest to zrobić wieczór wcześniej i pozwolić wołowinie „odleżeć” w lodówce kilka godzin, by po ugotowaniu była bardziej miękka. Następnie oprószamy plastry wołowiny w mące i krótko podsmażamy, po czym dodajemy zeszkloną cebulę z przecierem pomidorowym i zalewamy całość bulionem wołowym. W wielu przepisach pojawiają się także pieczarki i ogórki kiszone. Wówczas pieczarki należy oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć razem z cebulą, ogórki kiszone natomiast siekamy i dodajemy jeszcze przed dodaniem bulionu. Boeuf strogonow powinien dusić się pod przykryciem około 30-60 minut, w zależności od rodzaju mięsa, z którego go przyrządzamy. 

Boeuf strogonow – co to?

Boeuf to z francuskiego „wołowina”, natomiast Stroganow to nazwisko rosyjskiego generała, który szczególnie upodobał sobie ten gulasz. Właściwą nazwą jest zatem „boeuf Stroganow”, jednak w gastronomii powszechnie przyjęło się „Strogonow” i taka nazwa też funkcjonuje. Skąd francuski człon w nazwie rosyjskiego dania? Przyjmuje się, że boeuf stroganow jako pierwszy przygotował francuski kucharz pracujący dla rodziny Stroganowów – choć inne źródła podają, że strogonow to danie wywodzące się z innych, tradycyjnych dań kuchni rosyjskiej. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne