Bitki wołowe w sosie bardzo proste i smaczne

Doskonałe i proste bitki wołowe, do ziemniaków, kaszy, ryżu i makaronu.

dania mięsnebitki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.03 z 375 głosów)

Składniki:

  • 70 dag wołowiny bez kości na bitki
  • 2 cebule cukrowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • mąka do panierki
  • olej do smażenia
  • woda do sosu

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wołowinę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w plastry i lekko rozbić. Posypać solą, pieprzem i obtoczyć każdy kawałek w mące. Rozgrzać trochę oleju na patelni i zrumienić mięso po obu stronach na złoty kolor. Przełożyć obsmażone mięso do szerokiego rondla.
  • Cebulę obrać i pokroić w talarki, podsmażyć na tej samej patelni co mięsko, dodać posiekany drobniutko czosnek, zalać cebulę wodą i doprowadzić do zagotowania. Wlać wszystko do rondla z mięsem i dusić aż wszystko będzie miękkie, pod koniec doprawić mięso solą, pieprzem i majerankiem. Dusić wszystko jeszcze około 2 min.
  • Smacznego.

Porady

Bitki wołowe można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem, kluskami, kopytkami. Dobrym dodatkiem są zasmażane buraczki - razem tworzą pyszny tradycyjny obiad.

Notka redakcyjna

Mięso można dusić w wodzie lub bulionie - w ten sposób bitki wołowe i i sos do nich będą bardziej aromatyczne.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy