Pieczeń z karkówki

Pieczeń z karkówki to klasyka naszej rodzimej kuchni, która często pojawia się na naszych stołach. Ten przysmak warto przygotowywać nie tylko na święta, ale i rodzinny obiad na kilka dni. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na soczystą i aromatyczną karkówkę, która rozpływa się w ustach!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne karkówka pieczona pieczeń pieczeń wieprzowa

Czas przygotowania:
72godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 186 głosów)

Pieczeń z karkówki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • marynata 1.

    Marynowanie: Dokładnie mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól, pieprz, wędzoną paprykę w proszku, tymianek, chilli i rozmaryn. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy karkówką w każdej strony, a następnie wstawiamy ją do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

  • Karkówka piekarnik 2.

    Pieczenie: Zamarynowaną karkówkę wkładamy do żeliwnej brytfanki lub naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 2-2,5 godziny. 

Porady

  • Jak kupić dobrą karkówkę? Wybierajmy młode mięso o różowym kolorze i białym tłuszczu. Stare mięso poznamy po ciemniejszej, czerwonej barwie i lekko żółtawym tłuszczu.
  • Aby mięso pozostało bardziej soczyste, najpierw można je obsmażyć na patelni z każdej strony, a dopiero potem włożyć do piekarnika. 
  • Jeśli nie mamy doświadczenia i boimy się, że pieczeń nam się przypali, warto wykorzystać rękaw do pieczenia. Karkówka pieczona w rękawie będzie soczysta i krucha. Ile piec karkówkę w rękawie? Zasada jest taka sama, jak przy pieczeniu w naczyniu, czyli 1 godzina na każdy kilogram mięsa.
  • Pieczeń z karkówki zwykle jest podawana na ciepło, w towarzystwie ziemniaków czy kaszy, ale świetnie sprawdzi się też na zimno, jako domowa wędlina na kanapki.

 

A może pieczeń rzymska? Sprawdź przepis!


Notka redakcyjna

Jak przyprawić karkówkę?

Dobra karkówka musi być aromatyczna i wyrazista w smaku, więc kluczem do sukcesu są tu odpowiednie przyprawy. Zanim karkówka wyląduje w piekarniku, musi marynować się przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Marynaty do karkówki można robić na wiele sposobów, w zależności od własnych upodobań smakowych. Podstawowy przepis na marynatę to olej, czosnek i zioła oraz przyprawy. Do tych składników można dodać też sos sojowy, ketchup, miód, musztarda, świeży bądź suszony imbir, papryczkę chilli czy chrzan.

Jak upiec karkówkę?

Pieczeń z karkówki można przygotować bezpośrednio w naczyniu do zapiekania lub w rękawie do pieczenia. Obie opcje są dobre, choć karkówka z rękawa do pieczenia zawsze wychodzi soczysta i ciężko ją przypalić, więc jest to bezpieczna opcja, która zawsze się udaje. W jakiej temperaturze piec karkówkę? Najlepiej ustawić piekarnik na 180-190 stopni.

Ile piec karkówkę?

Pieczeń z karkówki to prosty przepis, ale choć przygotowanie jest szybkie, to samo pieczenie wymaga już trochę cierpliwości. Ogólna zasada to 1 godzina pieczenia na każdy 1 kilogram mięsa. Każdy piekarnik ma jedno nieco inne ustawienia, dlatego warto zaglądać do piekarnika i sprawdzać co jakiś czas mięso. Jeśli mamy w swojej kuchni termometr do mięsa, wystarczy sprawdzić jaka jest temperatura w środku karkówki. Kiedy wynosi od 160 stopni, mięso jest gotowe.

Co zrobić z karkówki?

Z karkówki możemy wyczarować wiele przepysznych dań. Karkówka duszona w sosie to klasyka kuchni polskiej i na bazie niej powstaje pyszny gulasz i potrawka. Innym pomysłem są wszelkiego rodzaju zrazy i bitki. Kolejna opcja to smażona karkówka z patelni oraz karkówka z grilla. Tym, którym najbardziej smakuje karkówka z piekarnika, powinni koniecznie przetestować karkówkę pieczoną w kapuście. Pysznym przepisem jest także szarpana karkówka, czyli mięso długo duszone w niskiej temperaturze. Nabiera ono bardzo delikatnej struktury i dosłownie rozpływa się w ustach. Taki domowy pulled pork może być składnikiem przeróżnych burgerów, zapiekanek i tortilli.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy