Faszerowane bakłażany na ostro

Bakłażany można faszerować wieloma składnikami. Wystarczy zrobić gruntowny przegląd lodówki - na pewno znajdziecie w niej trochę natki pietruszki, ostrą paprykę i czosnek.

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 3–4 ząbki czosnku
  • sól
  • kilka nitek szafranu
  • strączek czerwonej ostrej papryczki
  • 10 gałązek natki pietruszki
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • pieprz
  • 50 dag bakłażanów
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki pestek granatu

Przygotowanie

  1. Orzechy mielimy. Czosnek obieramy i rozcieramy z solą. Szafran zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy na 20 min. Papryczkę oczyszczamy z nasion i drobniutko siekamy. Natkę pietruszki drobno siekamy, połowę odkładamy do dekoracji. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, wlewamy ocet winny, rozprowadzamy niewielką ilością ciepłej wody, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem. Dwie łyżki masy orzechowej przekładamy do innego naczynia, mieszamy z taką ilością ciepłej wody, aby otrzymać konsystencję rzadkiej śmietany, odstawiamy.
  2. Bakłażany po odcięciu końcówek tniemy wzdłuż na plastry grubości 3–5 mm, obsmażamy je z obu stron i osączamy z tłuszczu na ręczniku kuchennym. Każdy plaster bakłażana smarujemy pastą orzechową, zwijamy w rulonik. Podajemy polane sosem orzechowym, posypane posiekaną natką i pestkami granatu.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
przekąska wege bakłażan przystawka wegetariańskie faszerowane bakłażany
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy