Faszerowane bakłażany

Pięknie wyglądają, pysznie smakują - przepis na faszerowane bakłażany wypełnione mięsem, ryżem i ziołami będzie idealny na rodzinny obiad. Wybierzmy mniejsze okrągłe okazy, które łatwiej będzie podać.

Dodany przez:

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 4 małe najlepiej okrągłe bakłażany
  • 60 g długoziarnistego ryżu
  • sól
  • olej do smażenia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g tatara wołowego
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 szklanki bazylii
  • 1/2 szklanki świeżego oregano
  • jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • 120 ml białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego

Przygotowanie

  1. Z bakłażanów ścinamy cienki fragment dolnej części, aby były stabilne. Od góry odcinamy 2 cm kapelusza. Miąższ wydrążamy, zostawiając ścianki grubości 1,5 cm, i odstawiamy.
  2. Ryż gotujemy 18 min w osolonym wrzątku, osączamy. Na rozgrzany olej wrzucamy obraną posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy mięso i podsmażamy, aby się zrumieniło.
  3. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy ugotowany ryż, suszone pomidory pokrojone w kostkę, posiekane zioła. Dodajemy jajko, łyżkę oliwy, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie do połączenia składników.
  4. Farszem wypełniamy wydrążone bakłażany, przykrywamy kapeluszami. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy wino wymieszane z bulionem, warzywa skrapiamy resztą oliwy i zapiekamy 30–35 min w piekarniku nagrzanym do temp. 170ºC.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015
faszerowane bakłażany
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze