REKLAMA

Karmelizowane kabaczki i patisony

Przepis na karmelizowaną mieszankę: patisony i kabaczki

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 162 głosów)


Składniki:

  • średni kabaczek
  • 50 dag patisonów (im mniejsze
  • tym delikatniejsze)
  • główka czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 10 dag startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Kabaczka myjemy
  • przecinamy
  • usuwamy pestki i kroimy na duże kawałki (większe ka-baczki o grubej skórze obieramy). Patisony myjemy
  • kroimy na cząstki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Do miski wkładamy kawałki kabaczka
  • patisony
  • obrany czosnek pokrojony w duże plasterki
  • wlewamy olej
  • dodajemy rozmaryn
  • posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy przez 20–25 min
  • nie mieszamy
  • aż warzywa będą złociste. Miód mieszamy z octem
  • polewamy warzywa i wstawiamy jeszcze na 2–3 min do piekarnika. Wyjmujemy z piekarnika
  • oprószamy parmezanem.
  • PLACKI Z KABACZKA: 75 dag miąższu kabaczka siekamy i odciskamy. Dodajemy posiekaną cebulę
  • 1/2 szklanki siekanej natki
  • garść posiekanej mięty
  • sól
  • pieprz
  • szczyptę chili
  • 3/4 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia i 4 jajka. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej
  • nakładamy po łyżce warzywnego ciasta
  • delikatnie rozpłaszczamy. Smażymy placki na średnim ogniu po 2–3 min z każdej strony
  • aż będą złociste. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy