REKLAMA

Dynia faszerowana

Dynia faszerowana to jedna z pysznych i pomysłowych potraw w roli głównej z królową jesieni, czyli dynią. Do tego dania najlepiej wybierać niewielkie dynie, np. typu sweet dumpling. Nasza propozycja to dynia faszerowana mięsem mielonym, warzywami, kaszą orkiszową, serami i nasionami słonecznika. Niemniej jednak do faszerowania dyni możemy wykorzystać inne, składniki i przyrządzić ją w wersji odpowiadającej naszym preferencjom kulinarnym. Poniżej podajemy prosty przepis na dynię faszerowaną mięsem mielonym i zapieczoną w piekarniku! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Dania główne faszerowane

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 155 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie dyni: piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°c. Z każdej dyni odcinamy kapelusz, a podłużne przecinamy wzdłuż na pół. Nasiona usuwamy łyżką, oprószamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim dynie i do każdej wkładamy także po kawałeczku masła (łącznie ok. 2 łyżek).

  • 2.

    Farsz do dyni: Cebulę, marchewkę i seler obieramy, drobno siekamy. Na patelni resztę masła rozgrzewamy z dodatkiem oliwy, smażymy warzywa z cebulą przez 5 min. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy 8–10 minut, mieszając. Wlewamy wino i pozwalamy mu odparować. Dodajemy posiekany szpinak i gotujemy 3–4 min. Przyprawiamy solą i pieprzem.

  • 3.

    Gotowanie kaszy: kaszę orkiszową gotujemy aldente i dodajemy razem z orzeszkami pinii do farszu.

  • 4.

    Pieczenie dyni: Farsz nakładamy w wydrążone dynie, okrągłe przykrywamy odciętymi częściami i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy tartym serem.

Porady

  • do faszerowania najlepiej użyć dyni typu sweet dumpling (małe z delikatną skórką, delikatnym żółtym miąższem o subtelnym smaku i pomarańczowym umaszczeniem między żebrami)
  • farsz do dyni można przygotować też z cielęciny lub posiekanej białej kiełbasy. Równie pyszna będzie też wegetariańska dynia faszerowana
  • orzeszki piniowe można zastąpić słonecznikiem lub innymi ulubionymi orzechami np. laskowe, nerkowca czy włoskie
  • kaszę orkiszową można zamienić na pęczak lub kaszę gryczaną
  • do zapiekania dyni idealnie sprawdzi się twardy ser np. grana padano albo parmezan

 

Notka redakcyjna

 

Dynia faszerowana w wersji wegetariańskiej 


Dynię faszerowaną można przyrządzić w wielu różnych wariantach – w tym aspekcie ogranicza nas tylko kulinarna fantazja i dostępność składników. Dużą popularnością cieszy się wegetariańska wariacja na temat tej potrawy. Do nadziewania dyni możemy wykorzystać kaszę (np. jaglaną lub kuskus), kukurydzę, paprykę, cebulę, wyrazisty w smaku ser (np. gorgonzolę lub fetę), pomidory. Wierzch dyni faszerowanej możemy posypać uprażonymi ziarnami słonecznika, migdałami, orzeszkami piniowymi i zieleniną, np. świeżą bazylią, natką pietruszki, cebulą dymką czy liśćmi szałwii bądź mięty. 


Jaka dynia do faszerowania? 


Do faszerowania najlepiej wykorzystać dynię typu sweet dumpling, która charakteryzuje się kulistym kształtem i kremowobiałym kolorem z głębokimi bruzdami. Ma ona intensywnie pomarańczowy miąższ, który jest bardzo słodki i niezwykle soczysty. Nadaje się ona do faszerowania, gdyż osiąga ona nieduże rozmiary. Niestety nie jest ona powszechnie dostępna. Do nadziewania możemy wykorzystać również dynię piżmową, która ma kształt gruszki i również osiąga nieduże rozmiary. Charakteryzuje się ona słodko-maślanym smakiem, dzięki czemu bardzo dobrze nadaje się do pieczenia. Dodatkowo ma ona bardzo cienką skórkę, której nie trzeba obierać, co jest jednym z atutów tej odmiany dyni. Pisząc o dyniach idealnych do faszerowania nie sposób nie wspomnieć o dyni hokkaido, która uchodzi za najpopularniejszą odmianę tego warzywa. Cechuje się ona pomarańczowym kolorem skórki i miąższu. Podobnie jak dynia piżmowa ma cienką skórkę, której nie należy obierać. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy