Dynia faszerowana

Przepis na dynię faszerowaną mielonym mięsem

Dania główne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 155 głosów)

Składniki:

  • 4 lub 8 dyń, najlepiej typu sweet dumpling (małe, z delikatną skórką, delikatnym, żółtym miąższem o subtelnym smaku, pomarańczowym umaszczeniem między żebrami)
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki masła
  • cebula
  • marchew
  • łodyga selera
  • łyżka oliwy
  • 25 dag mielonego mięsa wieprzowego (lub mięsa z białej kiełbasy, ew. cielęciny)
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 15 dag świeżego szpinaku
  • 35 dag gotowanego orkiszu
  • 10 dag uprażonych pinioli
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • twardy tarty ser

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°c. Z każdej dyni odcinamy kapelusz, a podłużne przecinamy wzdłuż na pół. Nasiona usuwamy łyżką. oprószamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim dynie i do każdej wkładamy także po kawałeczku masła (łącznie ok. 2 łyżek). Cebulę, marchewkę i seler obieramy, drobno siekamy. Na patelni resztę masła rozgrzewamy z dodatkiem oliwy, smażymy warzywa z cebulą przez 5 min. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy 8–10 min, mieszając. Wlewamy wino i pozwalamy mu odparować. Dodajemy posiekany szpinak i gotujemy 3–4 min. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z orkiszem i orzeszkami pinii. Farsz nakładamy w wydrążone dynie, okrągłe przykrywamy odciętymi częściami i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godz
  • Przed podaniem posyp tartym serem.

Porady

Dynia - przepisy na najlepsze dania

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy