Dynia faszerowana

Przepis na dynię faszerowaną mielonym mięsem

Dania główne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 155 głosów)

Składniki:

  • 4 lub 8 dyń
  • najlepiej typu sweet dumpling (małe
  • z delikatną skórką
  • delikatnym
  • żółtym miąższem o subtelnym smaku
  • pomarańczowym umaszczeniem między żebrami)
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki masła
  • cebula
  • marchew
  • łodyga selera
  • łyżka oliwy
  • 25 dag mielonego mięsa wieprzowego (lub mięsa z białej kiełbasy
  • ew. cielęciny)
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 15 dag świeżego szpinaku
  • 35 dag gotowanego orkiszu
  • 10 dag uprażonych pinioli
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • twardy tarty ser

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°c. Z każdej dyni odcinamy kapelusz
  • a podłużne przecinamy wzdłuż na pół. Nasiona usuwamy łyżką. oprószamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem
  • układamy w nim dynie i do każdej wkładamy także po kawałeczku masła (łącznie ok. 2 łyżek). Cebulę
  • marchewkę i seler obieramy
  • drobno siekamy. Na patelni resztę masła rozgrzewamy z dodatkiem oliwy
  • smażymy warzywa z cebulą przez 5 min. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy 8–10 min
  • mieszając. Wlewamy wino i pozwalamy mu odparować. Dodajemy posiekany szpinak i gotujemy 3–4 min. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z orkiszem i orzeszkami pinii. Farsz nakładamy w wydrążone dynie
  • okrągłe przykrywamy odciętymi częściami i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godz
  • Przed podaniem posyp tartym serem.

Porady

Dynia - przepisy na najlepsze dania

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy