Orzechowa delicja

Bardzo smaczne i słodziutkie ciacho.Polecam .

dodany przez: IZABELA29 izabela29

desery budynie

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
280 kcal
Ocena:

(średnia 4.59 z 147 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 łyżka mąki tortowej,
  • 8 białek,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag orzechów mielonych,
  • 10 dag orzechów drobno pokrojonych,
  • Krem,
  • 1 1/2 kostki masła,
  • 25 ml wódki,
  • 5 żółtek,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 paczki delicji,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1 galaretka pomarańczowa,
  • 5 dag wiórek kokosowych,
  • 1 łyżka mąki pszennej

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Orzechowa delicja - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Białka na ciasto ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier i żółtka.Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec łączymy z orzechami mielonymi i pokrojonymi w drobną kostkę .Wykładamy na dwie blaszki równej wielkości i pieczemy w 170* C przez 35 minut .
  • Krem: Brzoskwinie odsączamy od syropu .Wlewamy go do garnka i dodajemy 3 łyżki cukru .Gotujemy .Budynie rozpuszczamy w 1 i 1/4 szklanki wody ,dodajemy żółtka i łyżkę mąki.Wlewamy do gotującego się syropu i mieszamy energicznie by niepowstały grudki.Masło ucieramy i dodajemy zimny budyń .Delicje moczymy w naparze z kawy z dodatkiem wódki .Układamy kolejno ciasto ,krem delicje ,krem ,ciasto ,krem i plasterki brzoskwiń .Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i gdy stężeje polewamy po wierzchu placka. Schładzamy około 1 godziny w lodówce.

Kalorie: 280


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy