Ciasto styropian z brzoskwiniami

Ciasto z wyglądu do złudzenia przypomina sernik na półkruchym cieście. Masa serowa jest na bazie jogurtów brzoskwiniowych i naturalnego jogurtu typu greckiego, połączonych z wiórkami kokosowymi

dodany przez: KuchniauPoli

Ciasta serniki

Ocena:

(średnia 4.5 z 161 głosów)


Składniki:

  • Składniki na formę o wymiarach 39 x 25 cm Ciasto półkruche mąka pszenna 3 szklanki cukier puder 1/2 szklanki proszek do pieczenia 2 łyżeczki ( płaskie ) żółtka z 5 jaj masło lub margaryna 250 g szczypta soli Masa jogurtowa białka z 5 jaj cukier kryształ 3/4 szklanki jogurt brzoskwiniowy 660 g jogurt naturalny typu greckiego 330 g budyń śmietankowy 2 x 40 g wiórki kokosowe 180 g proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki ponadto brzoskwinie puszka, cukier puder do posypania

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, mieszamy. Dodajemy szczyptę soli i posiekaną margarynę. Wszystkie składniki rozcieramy do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka i ciasto początkowo siekamy, a potem zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części z czego jedną większą z przeznaczeniem na spód ciasta. Chłodzimy w zamrażarce około godzinę. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy piana trzyma się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale ubijając. Jogurty, suchy budyń, proszek do pieczenia miksujemy do połączenia w osobnej misce. Dodajemy ubitą pianę, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ścieramy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Delikatnie przelewamy masę jogurtową, na wiech wykładamy owoce, a na ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy przez 60 minut. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy od razu z piekarnika, a po całkowitym wystygnięciu chłodzimy parę godzin. Ciasto podczas pieczenia może nieco urosnąć i lekko popękać, natomiast podczas studzenia opadnie i ładnie się wyrówna. Najlepsze do krojenia i jedzenia jest następnego dnia. Smacznego życzę, dajcie znać czy Wam smakuje!

Porady

Zobacz też: przepis na brzoskwinie i nektarynki

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy