Ciasto pleśniak

Smakowite ciasto pleśniak - kruche ciasto, dżem owocowy, smakowita beza i kruszonka. Pleśniak jest najlepszy na rodzinne imprezy, ale jako świąteczne ciasto też się sprawdzi.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 3.89 z 19 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3,5 szkl. mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 0,5 szkl. śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • słoik dżemu truskawkowego, porzeczkowego lub agrestowego

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy połowę cukru oraz proszek do pieczenia, dodajemy zimne masło, siekamy razem, dodajemy żółtka. Ciasto dzielimy na pół, do 1 części dodajemy kakao. Ciemne ciasto chowamy do lodówki. Jasne ciasto dzielimy na 2 części, chowamy do lodówki.
  2. 1 część ciasta jasnego rozwałkowujemy, układamy w blaszce, nakłuwamy widelcem, smarujemy dżemem, ścieramy na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Ubijamy białka z resztę cukru, białka rozkładamy na ciemnym cieście, na pianę ścieramy pozostałe jasne ciasto. Pleśniak pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach.
deser ciasto kruche pleśniak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze