Ciasto pleśniak

Smakowite ciasto pleśniak - kruche ciasto, dżem owocowy, smakowita beza i kruszonka. Pleśniak jest najlepszy na rodzinne imprezy, ale jako świąteczne ciasto też się sprawdzi.

Ciastapleśniakkruche ciastoDesery

Czas przygotowania:
80 min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 177 głosów)

Składniki:

  • 3,5 szkl. mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 0,5 szkl. śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • słoik dżemu truskawkowego, porzeczkowego lub agrestowego

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy połowę cukru oraz proszek do pieczenia, dodajemy zimne masło, siekamy razem, dodajemy żółtka. Ciasto dzielimy na pół, do 1 części dodajemy kakao. Ciemne ciasto chowamy do lodówki. Jasne ciasto dzielimy na 2 części, chowamy do lodówki.
  • 1 część ciasta jasnego rozwałkowujemy, układamy w blaszce, nakłuwamy widelcem, smarujemy dżemem, ścieramy na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Ubijamy białka z resztę cukru, białka rozkładamy na ciemnym cieście, na pianę ścieramy pozostałe jasne ciasto. Pleśniak pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy