Ciasto pleśniak - kruchy spód, warstwa kwaśnego dżemu, beza i kruszonka. Można zakochać się od pierwszego kęsa. W tym przepisie uda się każdemu.
fot. A. Rogalski
(średnia 4.35 z 189 głosów)
Wyrabianie ciasta: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy połowę cukru oraz proszek do pieczenia. Dodajemy zimne masło, siekamy razem. Białka oddzielamy od żółtek - żółtka dodajemy do ciasta. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao. Ciemne ciasto chowamy do lodówki. Jasne ciasto dzielimy również na dwie części, chowamy do lodówki obie do lodówki na 20 minut.
Warstwy ciasta: połowę jasnego ciasta rozwałkowujemy, układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (rozmiary 20x35), nakłuwamy widelcem. Dodajemy dżem, równomiernie rozsmarowujemy. Na niego ścieramy na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto.
Beza i pieczenie: Ubijamy białka z resztę cukru. Sztywną masę rozkładamy na ciemnym cieście, na pianę ścieramy pozostałe jasne ciasto. Pleśniak pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach C.
ciasta, pleśniak, kruche ciasto - zobacz inne inspiracjePorady
Komentarze