Ciasto pleśniak

Ciasto pleśniak - kruchy spód, warstwa kwaśnego dżemu, beza i kruszonka. Można zakochać się od pierwszego kęsa. W tym przepisie uda się każdemu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta pleśniak kruche ciasto

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.35 z 189 głosów)

Ciasto pleśniak - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Wyrabianie ciasta: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy połowę cukru oraz proszek do pieczenia. Dodajemy zimne masło, siekamy razem. Białka oddzielamy od żółtek - żółtka dodajemy do ciasta. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao. Ciemne ciasto chowamy do lodówki. Jasne ciasto dzielimy również na dwie części, chowamy do lodówki obie do lodówki na 20 minut. 
     

  • 2.

    Warstwy ciasta: połowę jasnego ciasta rozwałkowujemy, układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (rozmiary 20x35), nakłuwamy widelcem. Dodajemy dżem, równomiernie rozsmarowujemy. Na niego ścieramy na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto.
     

  • 3.

    Beza i pieczenie: Ubijamy białka z resztę cukru. Sztywną masę rozkładamy na ciemnym cieście, na pianę ścieramy pozostałe jasne ciasto. Pleśniak pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach C.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy