Morele w syropie to pyszna owocowa przekąska, a także dodatek do wielu przepisów. Poza sezonem na świeże owoce, będą one fantastycznym składnikiem przeróżnych ciast i deserów na zimno. Jędrne połówki moreli zanurzone w słodkim i aromatycznym syropie z pewnością posmakują domownikom, więc warto od razu zrobić większą porcję. Zobaczcie, jak je przygotować krok po kroku!
StockFood
(średnia 4.54 z 149 głosów)
Syrop: W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, wanilią i miodem. Wszystko dokładnie mieszamy, aby składniki się rozpuściły i zdejmujemy z ognia.
Morele w syropie: Owoce myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Połówki moreli przekładamy do wyparzonych słoików , zalewamy gorącym syropem i szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy przez około 10 minut.
Porady
- Owoce można obrać lub zostawić ze skórką. W obu wersjach będą smakowały równie dobrze. Morele bez skórki odróżniać się będą jaśniejszym kolorem syropu, natomiast te ze skórką lekko zafarbują zalewę, przez co będzie ona ciemniejsza.
- Do tego przepisu można użyć całych owoców lub pokroić je na połówki, ćwiartki czy w kostkę.
- Morele w syropie to tylko jeden z wielu pomysłów na słodkie przetwory. Szczególnie warto przygotować w ten sposób czereśnie, gruszki, wiśnie, truskawki, agrest, jagody czy borówki. Jeśli chcecie przygotować ten przepis, ale nie możecie dostać dobrych moreli, pysznym zamiennikiem mogą być brzoskwinie lub nektarynki w syropie. Takie nektarynki w słoikach na zimę sprawdzą się równie dobrze.
- Spożywając gotowe morele, nie należy wylewać syropu, gdyż można go wykorzystać do lemoniady, kompotu czy mrożonej herbaty. Na jego bazie możemy przygotować także poncz do nasączania ciast i tortów.
Jak zrobić morele w syropie? Ten przepis pokochały już dawno nasze babcie i mamy za jego prostotę i szybkość wykonania. Aby je przygotować wystarczą bowiem tylko 3 składniki, czyli świeże owoce, woda i cukier. Oczywiście ten bazowy zestaw można wzbogacić różnego rodzaju dodatkami, takimi jak zioła, przyprawy czy aromaty. Sprawdzonym dodatkiem jest wanilia, zarówno ta w formie ususzonych lasek, jak i esencji, aromatów czy cukru wanilinowego. Innym pomysłem na urozmaicenie syropu jest dodatek przypraw korzennych. Cynamon, kardamon czy goździki dodadzą owocom wyrazistego smaku i zapachu, a przy tym nadadzą mocniejszego koloru.
Jeśli lubicie odświeżające i lekkie nuty zapachowe, dodajcie kawałek korzenia imbiru lub szczyptę jego sproszkowanej wersji. Świeżego akcentu doda też skórka i sok z cytrusów, dlatego warto wykorzystać cytrynę, limonkę, grejpfruty czy pomarańcze. Wyrazistego aromatu nada także trawa cytrynowa. Z kolei fani ziół powinni dorzucić do syropu kilka listków świeżej mięty, melisy lub lawendy.
Takie morele w syropie na zimę przydadzą się we wszystkich spiżarniach, piwnicach i kuchennych szafkach. Poza sezonem na świeże owoce, morele w syropie można dodawać do biszkoptów, tortów, serników czy wypieków z ciasta kruchego i francuskiego. Sprawdzą się także do wszelkiego rodzaju lodów, puddingów, galaretek, musów, budyniów i innych deserów bez pieczenia. Morele w syropie doskonale nadają się także do sernika na zimno, zarówno jako dekoracja na wierzchu ciasta, jak i składnik twarogowej masy.
Takie owoce z syropu można też zmiksować, tworząc koktajl, smoothie czy milkshake'a. Takie zblendowane morele będą także doskonałą bazą do sorbetu czy domowych lodów wodnych.
Te małe pomarańczowe owoce można przerabiać do słoików na mnóstwo sposobów. Jakie przetwory z moreli warto zrobić na zimę? Wychodzą z nich absolutnie przepyszne dżemy, konfitury. Zrobimy z nich też delikatne, gładkie musy i przeciery, które pokochają dzieci i nie tylko. Ciekawym, choć mniej popularnym przepisem są także morele w occie.
Z moreli warto też przyrządzać napoje, takie jak kompot, sok czy syrop morelowy. Ten ostatni posłuży nam przez cały rok jako dodatek do herbaty, lemoniady czy drinków. Z kolei jeśli mowa o drinkach, to świetnym pomysłem na zimowe wieczory będzie także nalewka z moreli.
Komentarze