Ciasto Popapraniec

Ciasto popapraniec o niezbyt miłej nazwie, ale bardzo przyjemnie smakuje. Ciasto popapraniec to mój warstwowy deser, który robię nie tylko na święta, ale też na rodzinne spotkanie lub domówkę.

Dodany przez:

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
14 porcji
Ocena:

(średnia 3.83 z 6 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanka wiórków kokosowych
  • ½ szklanki maku (suchy)
  • 1 łyżka kakao
  • Składniki na masę:
  • ½ litra mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • polewa czekoladowa
  • Pozostałe składniki:
  • ½ szklanki wódki
  • dżem z czarnej porzeczki
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe
  • orzechy

Przygotowanie

  1. Sposób przyrządzenia ciasta:
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać łyżką. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać olej, powoli mieszając. Ciasto podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę. Biszkopt piec w temperaturze 180° przez około 35 minut.
  3. Sposób przyrządzenia masy:
  4. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzony już budyń utrzeć z cukrem pudrem i masłem.
  5. Upieczone już i ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Na spód wyłożyć ¾ masy i przykryć drugą połową ciasta. Resztę masy należy rozsmarować na wierzchu ciasta. Na gotowe już ciasto nałożyć dżem, posiekane orzechy, rodzynki (jak kto woli, ciasto popapraniec można lekko modyfikować) polać polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Wstawić na kilka godzin do lodówki - po tym czasie ciasto popapraniec będzie gotowe!
deser sernik ciasto Dżem orzechy rodzynki masa ciasto popapraniec
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze