Ciasto Popapraniec

Ciasto popapraniec to pyszny i stosunkowo prosty w przygotowaniu wypiek o charakterystycznej nazwie. Wierzch ciasta popapraniec można udekorować również wiórkami kokosowymi. Mimo że przepis na ciasto popapraniec wydaje się trudny w odtworzeniu, to tak naprawdę nie jest on wyzwaniem cukierniczym, chociaż z całą pewnością jest nieco czasochłonny i angażujący. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na ciasto popapraniec, które świetnie sprawdza się na domówkach, imprezach oraz spotkaniach w gronie rodzinnym. Możemy je przygotować również wtedy, gdy mamy ochotę na coś słodkiego na ząb. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 189 głosów)

Ciasto popapraniec - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie ciasta: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka - stopniowo, cały czas miksując. Mąkę (160 g) przesiewamy przez sitko i wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie łączymy z pianą. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz całość mieszamy.

  • 2.

    Pieczenie: Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej części dodajemy mak, do drugiej - kakao, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z mas delikatnie mieszamy i przekładamy na blachę naprzemiennie (powinna powstać 3-kolorowa szachownica, na końcu mieszamy widelcem albo szpikulcem, mieszające je ze sobą). Pieczemy 30 min w 180C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty.

  • 3.

    Przygotowanie masy budyniowej: Mleko  (375 ml) na budyń przelewamy do garnka. Pozostałe 125 ml łączymy (mikserem lub trzepaczką) z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, 2 łyżkami mąki pszennej i 40 g cukru.  mąki, cukier oraz wcześniej odlane mleko. Gotową masę wlej na gotujące mleko i gotuj ciągle mieszając aż do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Następnie odstaw do wystudzenia.
    Masło przełóż do miski i ucieraj mikserem aż stanie się białe, następnie dodawaj po łyżce zimnego budyniu.
     

  • 4.

    Składanie ciasta: galaretkę rozrabiamy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Składamy ciasto - pierwszy blat smarujemy kremem budyniowym, dżemem, dodajemy kolejny blat biszkoptu i powtarzamy czynność. Zalewamy tężejącą już galaretką, dodając owoce np. borówki. Możemy udekorować wiórkami kokosowymi. 

Porady

  • Proporcje ciasta na blachę 20x35 cm
  • Ciasto popapraniec możemy z powodzeniem przygotować również w wersji bezglutenowej, dodając do niego mąkę bezglutenową. Biszkopt na mące bezglutenowej (np. ryżowej czy też kukurydzianej) może być równie smaczny. Warto dodać do niego również odrobinę mąki ziemniaczanej.  
  • Jednym z ważnych składników ciasta popapraniec jest dżem – my rekomendujemy wykorzystać dżem z czarnej porzeczki, ale z powodzeniem możemy też wykorzystać dżem z malin czy z wiśni. Warto jednak zadbać o to, by nie był zbyt słodki. Kwaskowaty smak konfitury świetnie równoważny słodycz masy budyniowej. 
  • Przy przygotowaniu masy budyniowej do ciasta popapraniec warto zadbać o to, by nam się ona nie zważyła. Najczęściej dzieje się tak wówczas, gdy użyjemy zimnego masła (powinno mieć ono temperaturę pokojową), rzadkiego budyniu lub wykorzystanie masła z dodatkami. Masa budyniowa jest ważnym składnikiem wielu wypieków, w tym m.in. ciasta 3 bit
     

Notka redakcyjna

Ciasto popapraniec to warstwowiec, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zachwyca swym efektownym wyglądem. Wygląda na bardzo pracochłonnego i tak rzeczywiście jest, jednakże nie jest on trudny w przygotowaniu. Chociaż osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z cukiernictwem mogą uznać ciasto popapraniec za spore wyzwanie. Deser ten świetnie sprawdzi się na urodzinach, przyjęciach, spotkaniach w gronie najbliższych. Z powodzeniem możemy przygotować go również na święta, na których będzie on świetną ozdobą stołu. Poszukując przepisu na ciasto popapraniec możemy zetknąć się z różnymi wariacjami na temat tego wypieku. Jednakże zawsze na jego spodzie będzie znajdował się biszkopt, potem krem budyniowy, a następnie dżem, żelka bądź galaretka. Na wierzchu ciasta popapraniec znajdują się bakalie: rodzynki, orzechy czy suszona żurawina, a także polewa czekoladowa i ewentualnie wiórki kokosowe. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy