Ciasto oczy carycy to pyszny i efektowny wypiek o charakterystycznej nazwie, który świetnie sprawdzi się na przyjęciach, imprezach czy też spotkaniach w gronie najbliższych. Składa się on z dwukolorowego biszkoptu, masy budyniowej, galaretki agrestowej oraz polewy czekoladowej. Wbrew pozorom ciasto oczy carycy nie jest trudne w przygotowaniu, ale z całą pewnością nieco czasochłonne. Najlepiej smakuje ono serwowane na drugi dzień, kiedy to wszystkie składniki „przejdą” się smakiem.
fot. A. Rogalski
(średnia 4.26 z 219 głosów)
Przepis na ciasto oczy carycy zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Najpierw białka (6 szt.) ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo dodajemy do piany cukier, po czym wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i olej rzepakowy i całość ponownie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (5 g), kakao, 6 jajek, 2 żółtka oraz olej, a blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na spód jasne ciasto, a na wierzch ciemne. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 35 minut. Po upieczeniu pozostawiamy je do ostudzenia, a następnie przekrajmy je wzdłuż, na pól.
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, a następnie dokładnie je mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Między czasie kawę zalewamy gorącą wodą, słodzimy i również pozostawiamy do ostudzenia. Dalej budyń gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym i pozostawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Wówczas, gdy osiągnie temperaturę pokojową miksujemy go z miękkim masłem, dodając go systematycznie do budyniu.
Dalej na blasze układamy jedną połowę ciasta i smarujemy ją połową masy budyniową. Następnie biszkopty moczymy w naparze kawowym i układamy obok siebie na masie budyniowej. Pomiędzy biszkopty wlewamy galaretkę agrestową i wstawiamy całość do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto smarujemy pozostałą częścią masy budyniowej i przykrywamy dolną częścią biszkoptu. Na końcu ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. deską do krojenia i ponownie wstawiamy do piekarnika. Dalej polewamy go polewą czekoladową. Dekorujemy np. posiekanymi orzechami.
Porady
- Ciasto oczy carycy według naszego przepisu rekomendujemy przygotować na blasze o wymiarach 25 x 40 cm.
- Świetnym trickiem przy przygotowaniu ciasta oczy carycy jest dodanie do polewy odrobiny żelatyny (ok. 5 g) – wcześniej podgrzanej w wodzie. Dzięki temu nasza polewa będzie lśniąca i nie będzie się roztapiać pod wpływem wyższej temperatury.
- Ciasto oczy carycy najlepiej smakuje serwowane na drugi dzień – wówczas biszkopt staje się wilgotny i rozpływa się w ustach.
- Nasz przepis na ciasto carycy możemy lekko zmodyfikować, dodając do masy budyniowej serek mascarpone oraz śmietanę kremówkę.
- Jeśli nie przepadamy za galaretką agrestową, to do ciasta oczy carycy, możemy dodać np. galaretkę malinową lub truskawkową (w zależności od preferencji).
Ciasto oczy carycy to niezwykle efektowny przekładaniec, który jest dość prosty w przygotowaniu, jednak z całą pewnością pracochłonny i czasochłonny. Niemniej jednak smak i wygląd tego wypieku rekompensują z nadwiązką wszystkie trudy włożone w jego przyrządzenie. Ciasto oczy carycy z całą pewnością przyciąga uwagę swą charakterystyczną nazwą, która jak można się domyślić, ma swoje uzasadnienie. Pochodzi ona od galaretki zanurzonej w masie i biszkopcie, co daje efekt „oczu” wewnątrz ciasta. Ciasto oczy carycy z powodzeniem możemy serwować na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach, również wystawnych, gdzie zrobi dobre wrażenie na wszystkich gościach – zarówno wizualne, jak i smakowe. Przy przygotowaniu przepisu na ciasto oczy carycy warto pamiętać, że podstawą jest dobry biszkopt, którego upieczenie nie jest trudne, ale wymaga przestrzegania kilku istotnych zasad, w tym m.in. odpowiedniego ubicia białek. Na biszkopt – zarówno ciemny, jak i jasny nakłada się masę budyniową, a następnie wylewa galaretkę i polewa obficie polewą czekoladową. Przed podaniem gościom ciasto oczy carycy należy przechowywać w lodówce przez co najmniej kilka godzin (najlepiej całą noc).
Komentarze