Sernik z delicjami

Ocena:

4.34 (173)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Sernik z delicjami to pyszne połączenie kakaowego biszkoptu, morelowego dżemu, delikatnej masy serowej, ciasteczek z galaretką i aksamitnej, czekoladowej polewy. Sprawdzi się zarówno na co dzień jako dodatek do filiżanki popołudniowej kawy, jak i od święta. Jeśli szykujecie się na przyjęcie gości lub po prostu macie ochotę na małe, słodkie co nieco, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ciasto z delicjami w środku.

Składniki:

  • jajka  5 szt.

  • cukier  475 g

  • mąka pszenna  200 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • kakao  20 g

  • ser z wiaderka  1 kg

  • cukier waniliowy  16 g

  • śmietana 36%  600 ml

  • żelatyna  32 g

  • dżem owocowy  90 g

  • delicje  295 g

  • gorzka czekolada  100 g

Sernik z delicjami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Białka: oddzielamy je od żółtek, przekładamy je do misy i ubijamy na sztywno. 

  • Krok 2:

    Żółtka: ucieramy je z dodatkiem 175 g cukru. Przesiewamy do nich mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masę łączymy z białkami. 

  • Krok 3:

    Pieczenie biszkoptu: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Przygotowaną wcześniej masę  przekładamy do wyłożonej papierem pergaminowym foremki. Całość pieczemy przez około 15 minut. 

  • Krok 4:

    Masa serowa: w misie miksujemy ze sobą twaróg sernikowy, cukier wanilinowy oraz 300 g cukru. 500 ml śmietanki ubijamy na sztywno i przy pomocy szpatułki dodajemy do masy. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, a następnie łączymy ją z pozostałymi składnikami. 

  • Krok 5:

    Sernik z delicjami: na wystudzonym biszkopcie rozsmarowujemy dżem morelowy. Przykrywamy go połową masy serowej. Na jej wierzchu układamy delicje. Wykładamy kolejną porcję masy. Całość przekładamy do lodówki.

  • Krok 6:

    Polewa czekoladowa: w rondelku z grubym dnem podgrzewamy 100 ml śmietanki 36%. Dodajemy do niej pokruszoną na drobno czekoladę. Polewę odkładamy na około 2 minuty, po czym energicznie ją mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy ją do przestudzenia. 

  • Krok 7:

    Podanie sernika z delicjami w środku: gdy polewa delikatnie wystygnie, oblewamy nią wierzch ciasta. Sernik podajemy po schłodzeniu przez około 2–3 godziny w lodówce. 

Porady

  • Do przygotowania sernika z delicjami można wykorzystać ciastka z galaretką o dowolnym smaku – pomarańczowym, wiśniowym, malinowym, jagodowym czy morelowym.
  • Do masy serowej można dodać zarówno samodzielnie zmielony ser, jak i jakościowy ser z wiaderka do wypieków. 
  • Śmietanka potrzebna do przygotowania masy serowej na sernik z delicjami w środku powinna być dobrze schłodzona. 
  • Podany powyżej przepis na sernik z delicjami można modyfikować na kilka sposobów. Ciasto można przygotować zarówno na bazie biszkoptu kakaowego, jak i klasycznego biszkoptu jasnego. Do jego przełożenia można wykorzystać dżem morelowy, brzoskwiniowy, pomarańczowy, truskawkowy, porzeczkowy lub inny, ulubiony. Wierzch sernika można oblać klasyczną polewą na bazie czekolady gorzkiej lub jej słodszą wersją przygotowywaną z czekolady białej. 
  • Zastanawiacie się, ile kalorii ma kawałek sernika z delicjami? Choć oczywiście dokładna wartość kcal w 100 g może się wahać w zależności od wielu czynników, przyjmuje się, że jest to około 260 kalorii. 
  • Gotowy sernik z delicjami na biszkopcie należy przechowywać w lodówce. Dzięki temu zachowa on świeżość nawet do 4 dni. 
  • Jeśli powyższy przepis przypadł wam do gustu, koniecznie sprawdźcie również nasze pozostałe pomysły na ciasta z delicjami.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sernik z delicjami – inne sposoby przygotowania

Połączenie kremowej masy serowej, puszystego biszkoptu kakaowego i popularnych ciasteczek z galaretką to prawdziwy hit wszystkich, rodzinnych spotkań. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Co ważne, można przyrządzić je na kilka sposobów. Jeśli w kuchni stawiacie na prostotę, możecie pokusić się o zrobienie sernika z delicjami bez pieczenia. W tej wersji spód przygotowuje się na bazie ciasteczek owsianych i stopionego masła. Wystarczy połączyć oba składniki, a następnie powstałą masę wysypać na dno foremki. Po wyrównaniu, przykrywa się ją naprzemiennie warstwami masy serowej i delicji. Przed podaniem ciasto chłodzi się w lodówce przez około 2–3 godzinny. 

Dużą popularnością cieszy się także sernik na delicjach. W tej wersji ciasteczka z galaretką pełnią rolę spodu, na którym układa się warstwę masy serowej. Po oblaniu polewą czekoladową, całość smakuje wprost fantastycznie. Przepis jest prosty i szybki, a efekty z pewnością zachwycą wszystkich domowników. 

Polecamy spróbować także sernik z delicjami i galaretką. W tej wersji ciastka należy ułożyć na biszkopcie posmarowanym ulubionym rodzajem dżemu. Kolejną warstwę ciasta stanowi kremowa masa sernikowa na bazie dobrze zmielonego twarogu sernikowego, cukru, ekstraktu waniliowego, śmietanki kremówki i żelatyny. Na jej wierzch wylewa się galaretkę owocową. 

Przepis na sernik z delicjami w środku w wersji bezglutenowej i wegańskiej

Chcecie dostosować podany powyżej przepis do wymagań diety bezglutenowej? Żaden problem! Wystarczy zastąpić mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej i ziemniaczanej. Trzeba również upewnić się, że używany przez nas proszek do pieczenia oznaczony jest certyfikatem przekreślonego kłosa. Zamiast oryginalnych biszkoptów z galaretką należy sięgnąć po ich bezglutenowe odpowiedniki. Są one dostępne w większości hipermarketów i sklepów ze zdrową żywnością. 

Jeśli zaś chcecie przyrządzić sernik z delicjami w wersji wegańskiej, biszkopt możecie upiec na bazie mieszanki mąki pszennej (375 g), cukru drobnego (125 g), sody oczyszczonej (4 g), proszku do pieczenia (1 łyżeczka), mleka sojowego (250 ml), octu jabłkowego (10 ml) oraz oleju (80 ml). Z kolei masę serową możecie zrobić z gęstej części mleczka kokosowego, jogurtu sojowego (100 g), oleju kokosowego (25 g), cukru (12 g), ekstraktu waniliowego (4 g) oraz galaretki agar-agar rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody. Wegańskie delicje można zakupić w sklepach z roślinną żywnością lub przygotować samodzielnie. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne