Mus kokosowy z mango

Ocena:

4.48 (174)

  • 25 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Mus kokosowy z mango to szybki i łatwy w przygotowaniu poczęstunek dla gości. Ten deser robi się zaledwie z kilku składników i w ciągu kilku minut, dlatego szybko stał się ulubieńcem wśród słodkich przepisów. Połączenie aromatycznego kokosa i świeżej nuty mango to idealna kombinacja smaków, która podbije kubki smakowe każdego łasucha. Jak zrobić ten smakołyk? Zobaczcie nasz prosty przepis na mus kokosowy z mango!

Składniki:

  • wiórki kokosowe  3 łyżki stołowe

  • śmietana kremówka  250 ml

  • żelatyna  3 łyżeczki

  • mango  75 dag

  • limonka  3 szt.

  • mleko kokosowe  250 ml

  • cukier puder  3 łyżki stołowe

Mus kokosowy z mango - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: Sześć plasterków obranego mango odkładamy. Resztę miksujemy na gładką masę. Połowę przygotowanego przecieru odstawiamy, a do reszty dodajemy mleczko kokosowe oraz cukier i dokładnie miksujemy. Przekładamy do mus miski. Do rondelka wlewamy sok z limonki i 2 łyżki wody. Wsypujemy żelatynę i odstawiamy na 5 min, żeby nasiąkła. Następnie delikatnie podgrzewamy na wszystko małym ogniu, aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając, dodajemy do masy z mango i kokosa. 

    Mango lassi
  • Krok 2:

    Serwowanie: Śmietanę ubijamy i mieszamy ze startą skórką z limonki  oraz z masą z mango i kokosa. Wyjmujemy 6 pucharków i na dno każdego z nich wlewamy po łyżce przecieru z mango, na to wykładamy połowę musu z mango i kokosa. Następnie kładziemy kolejną warstwę miąższu i musu. Pucharki przykrywamy i chłodzimy w lodówce co najmniej przez 3 godziny. W tym czasie na patelni prażymy wiórki kokosowe. Przed podaniem dekorujemy każdy pucharek odłożonymi na początku plasterkami mango oraz posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

    Bita śmietana ubita

Porady

  • Jak zrobić idealną bitą śmietanę? Śmietankę przekraczającą 30% tłuszczu możemy ubić tak, że dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Dla uzyskania idealnego efektu wystarczy przed ubijaniem dobrze ją schłodzić w lodówce, to samo warto zrobić z miską. Jeśli będzie zbyt ciepła, energiczne ubijanie może wytrącić grudki masła.
  • W wersji wegańskiej, zamiast żelatyny można wykorzystać agar, a śmietanę kremówkę zastąpić śmietanką kokosową. 
  • Jeśli nie mamy świeżego mango, z powodzeniem możemy użyć mrożonego zamiennika. Mrożone mango jest równie smaczne i nie traci swoich cennych wartości odżywczych.

Zobacz też: Pudding z chia z musem mirabelkowym i mango

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić mus kokosowy?

Przepis na mus kokosowy z mango jest prosty, ale można go wykonać na wiele sposobów. Podstawowa receptura bazuje na mleczku kokosowym bądź namoczonych i zblendowanych wiórkach. Do takiej masy kokosowej można dodać według uznania cukier, syrop klonowy, syrop z agawy lub miód. Cukrzykom bądź osobom na diecie redukcyjnej polecamy przygotowanie takiego musu z dodatkiem erytrytolu, bądź stewii. Kolejnym opcjonalnym składnikiem są wszelkiego rodzaju przyprawy, aromaty i zioła. Taki mus świetnie komponuje się zarówno z głębokim smakiem ziarenek wanilii, jak i świeżą nutą listków mięty.

Jeśli przygotowujemy ten deser dla dorosłych gości, warto dodać do niego odrobinę alkoholu, który podkręci smak. Możemy użyć gotowego malibu lub wykorzystać domowy likier kokosowy. Na wierzchu takiego deseru świetnie sprawdzi się jakiś chrupiące dodatek, na przykład w postaci orzechów. Garść płatków migdałowych, pokruszonych pistacji czy posiekanych nerkowców nie tylko pięknie wygląda i smakuje, ale także nadaje całości ciekawej struktury. Innym pomysłem na kruszonkę mogą być rozdrobnione herbatniki albo granola.

Mus kokosowy - co z niego zrobić? Pomysły na ciasta i desery z musem kokosowym

Mus kokosowy z mango to połączenie, które nie tylko świetnie smakuje solo, ale także jako dodatek do wielu deserów. Najprostszym połączeniem, które z pewnością posmakuje wszystkim, jest ryż z mango i kokosem. Przygotowany wcześniej mus wystarczy wymieszać z ryżem i zblendowanym mango lub ułożyć te składniki warstwowo w pucharkach. W ten sposób błyskawicznie przygotujemy szybką wersję tajskiego mango sticky rice. Kolejny prosty i szybki pomysł na deser to mus kokosowy w pucharkach, przekładany biszkoptami. Ten deser robimy podobnie jak tiramisu w pucharkach, przekładając kolejne warstwy biszkoptów masą kokosową i pulpą z mango.

Innym pysznym pomysłem na wykorzystanie tego musu jest ciasto z mango i kokosem. Może być to przekładany biszkopt, ciasto drożdżowe nadziewane kokosowym kremem, bądź krucha tarta z nadzieniem kokosowym. My szczególnie polecamy przepis na kokosowy sernik z mango. Na specjalne okazje warto przygotować tort mango kokos lub tort pinacolada z dodatkiem ananasa. Taki wypiek zawsze wszystkim smakuje i robi wielkie wrażenie!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne